Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juurevaon maidoton ja palmuöljytön, täysin kasvipohjainen levite. Se sopii myös ruoanlaittoon tuorejuuston tapaan.

Kotimaisesta punajuuresta syntyi levite – ”Suomalaiset tietävät kovin vähän kylmäpuristetun rypsiöljyn terveysominaisuuksista”

Teksti:
Pirjo Latva-Mantila
Kuvat:
Timo Aalto, SOK
Julkaistu: 19.6.2019
|
Muokattu: 3.6.2021
Tässä se on, rasia, jonka juurevasta sisällöstä Hanna Yli-Kuha tiimeineen sai idean loppuvuodesta 2018. Nyt Juureva on yksi Suomalainen Menestysresepti –kilpailun kuudesta finalistista.

Alavuden Öljynpuristamo Oy:n toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha on tulostanut etiketit ja etsii toimiston laatikosta kaksipuolista teippiä, jotta voisi havainnollistaa, miltä leviterasian kansi näyttää. Punajuurenpunaisessa ja vihreässä etiketissä lukee komeasti Juureva.

”Suomalaiset tietävät kovin vähän kylmäpuristetun rypsiöljyn terveysominaisuuksista. Sitä ei voi mitenkään verrata tavalliseen rypsiöljyyn, sillä hellästi ja ekologisesti kylmäpuristettavassa rypsiöljyssä ovat tallella rypsin kaikki antioksidantit, vitamiinit ja omega 3 –rasvahapot. Se on siksi niin superterveellistä”, hän vakuuttaa.

”Meillä Pohjanmaalla sanotaan, että kylmäpuristettu rypsiöljy on ikuisen elämän eliksiiriä.”

Idea Juurevasta syntyi, kun Yli-Kuha mietti tiiminsä kanssa, miten kylmäpuristetun rypsiöljyn mieto, pähkinäinen maku ja punajuuren makeus voitaisiin yhdistää.

"Koko levitekategoriassa Juureva on täysin uudenlainen, trendikäs avaus."

Kyseessä on maidoton ja palmuöljytön, täysin kasvipohjainen levite, joka huomioi myös erityisruokavaliot. Ruoanlaittoonkin Juureva sopii tuorejuuston tapaan.

”Siis tämähän on aivan huikea tuote, sillä tässä yhdistyvät puhtaat kotimaiset raaka-aineet. Koko levitekategoriassa Juureva on täysin uudenlainen, trendikäs avaus.”

Työn alla on myös muita juurevia makuja punajuuren rinnalle.

Tiukka aikataulu

Haasteita on tullut vastaan roppakaupalla, eikä vähiten siksi, että osallistuminen Suomalainen Menestysresepti –kilpailuun tiesi todella tiukkaa aikataulua.

”Ei tässä mitään kiirettä olisi tullut, jos tuote olisi ollut valmis jo tammikuussa”, Hanna Yli-Kuha nauraa.

”Totuus on se, ettei uutta tuotetta tehdä muutamassa kuukaudessa. Esimerkiksi säilyvyyden varmistaminen vie oman aikansa, eikä säilyvyystutkimusta pysty nopeuttamaan. Tulokset saadaan ihan loppusuoralla, toivottavasti.”

Suurin haaste on ollut tuotanto.

”Oli löydettävä valmistaja, jolla on tähän laitteisto. Onneksi löysimme. Sitten piti saada rakenne, joka mahdollistaa tuotteen pakkaamisen tällaiseen rasiaan. Saimme ensimmäiset näytteet tammikuun lopussa, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon lyhyessä ajassa. On rakennettu konseptia, suunniteltu pakkausta ja kuunneltu kuluttajia.”

Tuomaristolle täysi kymppi

Menestysresepti-tuomaristolle Yli-Kuha antaa täyden kympin, sillä projekti on saanut uutta puhtia ja oivallisia näkökulmia jokaisesta tapaamisesta. Myös Foodwestin osaamista on hyödynnetty matkalla menestysreseptiksi.

"Erilaisia näkemyksiä ja painetta tulee valtavasti joka suunnasta."

”Yksi oppi on ollut se, että tällaisessa projektissa pitää fokusoida ja keskittyä oleellisen. Ei saa harhautua liikaa, vaikka erilaisia näkemyksiä ja painetta tulee valtavasti joka suunnasta. Paljon on tullut uusia asioita ihan konseptipuolestakin.”

Tuomaristo sai maistiaiset Juurevan ensimmäisestä versiosta semifinaalissa.

”On hienoa saada tuomaristolta palautetta, myös sitä kriittistä. Välillä tosin on tuntunut, etten ole ehtinyt tehdä mitään projektin eteen edellisen tapaamisen jälkeen. Meillä on tässä perustyössä volyymit kasvaneet valtavasti kuluvan vuoden aikana, ja sekin on työllistänyt todella paljon. Pitäisi rekrytoida lisää väkeä, ja monta asiaa on työn alla samanaikaisesti.”

Kolme kysymystä

1. Kun tätä tuotetta maistaa ensi kerran, ensimmäinen fiilis on: "VAU, miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"

2. Täydellinen hetki nauttia tämä tuote on: "Aina on hyvä hetki Juurevalle.

3. Kenen julkkiksen toivoisit maistavan tätä tuotetta ja miksi? "Haluaisimme tietää, mitä mieltä presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat mieltä Juurevasta ja miten he käyttäisivät sitä kotikeittiössään ja edustustilaisuuksissa.

* Suomalainen Menestysresepti 2019 -kilpailu ratkesi 11.8.2019. Voittajaksi nousi Leivon Leipomon Boltsi, mutta kaikkien kuuden finalistin tuotteet päätyivät kisan lopuksi S-ruokakauppojen valikoimaan.

  • Suomalainen menestysresepti -tv-sarjassa seurataan kuuden rohkean yrittäjän matkaa, kun he yrittävät rakentaa ideasta menestystuotetta. S-ryhmän ja Aito Median kehittämää tv-sarjaa esitetään sunnuntai-iltaisin 30.6. alkaen TV5:lla. Ohjelma on katsottavissa myös Discoveryn suoratoistopalvelu Dplayssa.

  • Finalistit: Carme Plumed-Ferrer Kuopiosta, Anssi Räntilä Tampereelta, Minna Sakki-Eerola Hyvinkäältä, Paavo Vallas Turusta, Annika Ikonen Helsingistä ja Hanna Yli-Kuha Alavudelta.

Tutustu kilpailijoihin ja heidän tuotteisiinsa