Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elina Sandbergilla oli avioliiton aikaan täysin yhteiset rahat miehensä kanssa. Nykyään hän ajattelee, että olisi hyvä, että avioliitossa kummallakin olisi oma tili.

Avioero toi Elina Sandbergille uudenlaisia taloudellisia haasteita: ”Talon myyminen harmitti”

Teksti:
Anne Ventelä
Kuvat:
Timo Heikkala
Julkaistu: 16.3.2023
|
Muokattu: 16.3.2023
Avioliiton aikana Elina Sandberg oli tottunut kahden tilipussin tuomaan turvaan. Avioerossa rahasta ei tullut riitaa, mutta taloudellinen tilanne keikahti kerralla uuteen malliin.

”Avioero oli kuuden vuoden suhteen jälkeen iso shokki. Olimme eksäni kanssa puheväleissä, mutta alkuun välit olivat kireät. Kaiken keskellä olin huolissani taloudellisesta tilanteestani.

Meillä oli mieheni kanssa yhteiset tilit ja täysin yhteiset rahat. Olin oppinut luottamaan siihen, että käytössä on aina kahden hengen tilipussit.

Eron aikaan minulla oli kolme teini-ikäistä lasta ja opiskelin uudelle alalle. Suoritin päiväopintoja opintotuen turvin, eikä minulla ollut omia säästöjä, sillä ne olivat kuluneet yhteisen talon remonttiin. Siihen oli käytetty myös puolisoni säästöt.

Kun erosimme, jouduin miettimään, jätänkö opintoni kesken, jotta pääsisin takaisin tienaamaan. Muuten rahani eivät riittäisi mihinkään.

Meillä ei ollut avioehtoa. Emme nähneet sille tarvetta, koska tulomme ja menomme olivat samansuuruisia eikä kummallakaan ollut varallisuutta.

Rahasta ei tullut riitaa erotessa. Omistimme yhdessä omakotitalon ja laitoimme sen myyntiin. Päätimme käyttää yhteisellä säästötilillä olleet varat talon menoihin. Myimme yhteisillä rahoilla ostamamme osakkeet, ja jaoimme niistä saadut rahat. Autoja oli kaksi, joten kumpikin sai erossa yhden.

Nykyään ajattelen, että olisi hyvä, että avioliitossa kummallakin olisi oma tili, jolle jäisi omaan käyttöön tietty summa rahaa kuukausittain.

Kun talo ei mennyt heti kaupaksi, sovimme, että jäisin lasteni kanssa siihen asumaan. Olin hakenut asuntolainaan lyhennysvapaata opintojeni vuoksi jo ennen eroa. Eksäni muutti vuokralle ja maksoi osan talon kuluista.

Pääsin pian eron jälkeen töihin, joita tein opintojeni ohella. Laitoin palkasta sivuun sen, mitä pystyin, sillä tulevat työnäkymät olivat epävarmat. Mistään kovin suuresta minun ei tarvinnut luopua, mutta toisaalta en olekaan tottunut elämään kovin leveästi.

Ainoa asia, joka erossa jäi taloudellisesti harmittamaan, oli se, että talo piti myydä. Se onnistui noin vuoden kuluttua erosta. Talon remontointiin oli kulunut paljon enemmän rahaa kuin mitä sen myynnistä saimme.

Nykyään ajattelen, että olisi hyvä, että avioliitossa kummallakin olisi oma tili, jolle jäisi omaan käyttöön tietty summa rahaa kuukausittain. Säästäminen on minulle tärkeää, ja omalle tilille voi halutessaan säästää henkilökohtaista puskuria. Se tuo turvaa mahdolliseen eron hetkeen. Myös avioehto kannattaa mielestäni tehdä, jos tuloissa tai varallisuudessa on paljon eroa.”

Lue lisää

Lisää aiheesta