Helsingin keskustassa Aleksanterinkadun ja Pohjoisesplanadin välissä olevan sisäpihan terassialueella soi tanssimusiikki. Minihameisiin pukeutuneilla naisilla on lei kaulassaan ja glitteriä silmissään.
”Tiiän et oon hullu mut ei jaksa ny jauhaa. Mul on parikybää tilil ja mä laitan ne laulaa. Jumalauta, ihmisen pitää saada olla vapaa nyt. Eikä vasta ku haudassa makaa”, Bess laulaa.
Festaritunnelma on jo tekeytymässä, vaikka on arki-ilta eikä kellokaan ole vielä paljon.
Mutta nyt ollaankin Mummotunnelissa, ravintolakeskittymässä, jonka terassialue nivoo yhteen ruokaravintola Amarillon, olutravintola pub Gasellin, á la carte -ravintola Tapas Barcelonan, viini- ja drinkkibaari Vennin sekä karaokeyökerho Sing and Poren.
”Kesäaikaan tämä on kuin ruotsinlaiva. Asiakkaat pääsevät kulkemaan tunnelmasta toiseen”, ravintolanjohtaja Roope Kämppi sanoo.
Mummotunnelin nimi on asiakkaiden keksimä, ja se johtuu ravintolakeskittymän maineesta varttuneemman väen bilepaikkana. Viime aikoina kävijöiden keski-ikä on hieman nuorentunut ja on nyt noin 40 vuotta.
Kämppi on huomannut, että asiakkaat ovat kaivanneet korona-aikana toistensa kohtaamista. “Nyt sitten biletetään ja oikein huolella”, hän sanoo.
Se tarkoittaa, että Mummotunnelissa tarvitaan henkilökuntaa. Kiireisimpinä kesäviikonloppuina täällä tehdään jopa 90 työvuoroa päivän aikana.
Haastavaksi yhtälön tekee se, että ravintola-alalla on työvoimapula. Korona-aikana moni ravintola-alalla työskentelevä vaihtoi muihin töihin aukiolorajoitusten takia.
Mummotunnelin legendaarinen maine ja HOK-Elannon hyvät henkilökuntaedut kuitenkin houkuttelevat työntekijöitä. Täksi kesäksi Kämppi on palkannut useita ensikertalaisia. Valintoja tehdessään hän kuulostelee, millainen persoona hakija on. ”Tarjoilijana pitää olla sosiaalinen, hiljaisemmat pärjäävät blokkaajina, tiskaajina ja keittiössä.”
Tiivistahtisessa työssä asenne on tärkein. “Huumori on se, mikä kantaa”, Kämppi sanoo.
Jokaisella työntekijällä on Mummotunnelissa oma ”kotiravintolansa”, jossa he tekevät eniten vuoroja, mutta tarvittaessa henkilökuntaa voidaan siirtää ravintolasta toiseen vaikka kesken illan.