Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

6 vinkkiä: Suojaa puutarhan kasvit talveksi

Teksti:
Enna Koivunen
Asiantuntija:
Ritva Rojo, Sok Rautakauppa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 12.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Talvella puutarhan kasveja vahingoittavat pakkanen ja tuhoeläimet, alkukeväällä uhkana ovat auringonpaiste ja lämpötilaerot. Kokosimme kuusi vinkkiä, joiden avulla kasvit ja puut selviävät talvesta.

1\. Suojaa taimet tuhoeläimiltä

Suojaa erityisesti nuorten taimien ja hedelmäpuiden rungot tuhoeläimiltä. Muovinen spiraalirungonsuoja sopii hyvin nuorille taimille, joiden rungon paksuus on 3–4 senttimetriä. Suoja on helppo laskea kesän ajaksi puun juurelle rinkulaksi, ja nostaa paikoilleen seuraavana syksynä. Hiljattain istutettujen puiden ympärille voi polkea myöhemmin talvella tiukasti lunta, jotta tuholaisten on vaikeampi päästä käsiksi juuriin.

2\. Pidä jyrsijät poissa puista ja pensaista

Valmista paksuille puunrungoille ja pensaille suojat metalliverkosta. Valitse varmuudeksi tiheäsilmäinen verkko, jotta pienimmätkään jyrsijät eivät pääse kasveihin käsiksi. Suurisilmäinen verkko riittää, jos myyristä ei varmasti ole vaaraa.  Metalliverkosta voi rakentaa häkin esimerkiksi mustikkapensaille, jotka ovat jyrsijöiden erityistä herkkua. Häkistä on tärkeä tehdä tukeva, jotta suuremmat eläimet, kuten jänikset, eivät onnistu lyttäämään sitä.

3\. Peittele piiloon pakkaselta

Lumi on luonnollinen pakkassuoja, mutta se ei peitä kaikkia talvenarkoja lajeja. Seinää koristavan köynnösruusun voi suojata kätevästi huopamaisella ja hengittävällä pakkaspeitteellä. Vähälumisina talvina lunta voi estää sulamasta levittämällä kasvien päälle havuja, mutta tarvittaessa pakkaspeite suojaa myös maassa kasvavat talvenarat lajit. Suojaa kasvit vasta maan jäätyessä, jotta peitteen tai havujen alle ei pesiydy homeita.

4\. Nuoret ikivihreät kasvit ja alppiruusut kärsivät ahavasta

Kevään lähestyessä juuttihuput ja varjostuspeitteet suojaavat kasveja keväiseltä ahavalta. Keväällä maa on vielä jäässä, mutta aurinko, tuuli ja lämpö saavat kasvit haihduttamaan vettä, kuivumaan ja kärventymään. Erityisen herkkiä ahavalle ovat edellisenä keväänä istutetut ikivihreät kasvit, kuten tuija-aidat, ja avonaisen paikan alppiruusut. Varjostamaton Tuija-aita voi kuolla jopa kokonaan. Pensaita suojatessa on hyvä käyttää tukikeppejä ja -kehikoita, jotta latvat eivät painu peitteen painosta lyttyyn.

Suunnittele etukäteen, mihin raskaat lumikinokset kolataan. Kaikki kasvit eivät kestä runsasta lumen painoa ja puut kärsivät helposti, jos niitä kolhitaan lumilapioilla ja -kolilla.

5\. Daalioille turvaa kellarista

Kaikki kasvit eivät kaipaa suojaa. Esimerkiksi pioneja ei saa peittää, sillä niiden silmut tarvitsevat kylmää. Useimmat perennat pärjäävät hyvin ja yli kolme vuotta vanhojen puiden rungot ovat riittävän vahvoja selvitäkseen ilman suojaa. Keväällä istutettavat sipuli- ja mukulakasvit, kuten daaliat ja kallat, täytyy siirtää kokonaan kellariin suojaan.

6\. Huolla ja tue myös kasvihuone

Muista myös kasvihuone, jonka tuuletinluukun automaattiavaajan sylinteri tulee ottaa sisälle, sillä sylinterin mehiläisvahan kaltainen materiaali menee jäätyessään pilalle. Kasvihuone on hyvä tukea sisältä, jotta se ei romahda lumen painosta. Katon yli pingotettu ja huolella kiinnitetty kevytpeite auttaa lunta luistamaan alas.

Lisää aiheesta