Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Herneen kasvatus

Teksti:
Seija Samela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 2.2.2016
|
Muokattu: 24.5.2024
Itse kasvatetut herneenpalot ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Kokeile herneen kasvatusta avomaalla tai parvekkeella.

Herne (Pisum sativum) on yksivuotinen palkokasvi, joka viihtyy parhaiten savipitoisessa ja kuohkeassa maassa.

Herneet jaetaan tavallisesti pelto- ja tarhaherneisiin. Kotipuutarhoissa suositaan tarhaherneisiin kuuluvia sokeri-, silpoydin- ja taittoydinherneitä. Runsaaseen lajikevalikoimaan kuuluu myös matalia ja aikaisin satoa tuottavia lajikkeita.

Herneen kasvatus avomaalla

  • Valitse herneelle lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka. Muokkaa maa kuohkeaksi ja kalkitse tarpeen mukaan. Sopiva maan pH on 6–7. Herne itää lämpimässä: maan lämpötilan tulisi olla vähintään 10 astetta.
  • Liota siemenet yön yli ja kylvä kosteaan maahan noin 2–3 senttimetrin syvyyteen 4–5 cm:n välein. Sopiva riviväli on noin 40 cm. Yhdestä 25 g:n annospussista riittää siemeniä noin 1–2 rivimetrille.
  • Kylvä korkeat lajikkeet paririviin, jossa riviväli on noin 15 cm. Myöhemmin taimet on helppo tukea rivien väliin laitetulla kanaverkolla tai tukikepeillä.
  • Kastele kylvös ja peitä harsolla. Siemenet itävät parissa viikossa.
  • Poista rikkaruohot kasvukauden aikana ja kastele etenkin kukinnan aikaan. Noin 5–10 cm:n pituiset taimet mullataan kevyesti ja tuetaan. Runsaasti kärhiä kasvattavat lajikkeet saattavat selvitä ilman tukea.
  • Hernemaalle voi lisätä kompostia, ja riviväleihin lisätty ruohokate pitää alustan kosteana. Satokautta voi pidentää uusimalla kylvöksiä.
  • Tuholaisia torjutaan aikaisella kylvöllä, riittävällä kastelulla ja harson käytöllä.

Kasvatus parvekkeella

  • Suojaisalla ja lämpimällä parvekkeella herneet voi kylvää jo huhti-toukokuussa. Herne sopii säleikköön lämpimälle seinustalle.
  • Valitse savi- tai muoviruukku, johon mahtuu reilusti multaa. Laita ruukun pohjalle soraa tai käytä soramursketta sisältävää erikoismultaa.
  • Kylvä muutama siemen ruukkuun ja kastele kylvös. Herneen kasvatukseen voi kokeilla myös valmiiksi lannoitettua multasäkkiä.
  • Pidä kasvualusta tasaisen kosteana. Huolehdi lasitetun parvekkeen tuuletuksesta, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi.

Kasvatus ikkunanlaudalla

  • Herneen versoja voi kasvattaa myös ikkunanlaudalla. Kasvatukseen sopivat annospussien siemenet ja ruokakaupasta ostetut kuivat herneet yön yli liotettuina.
  • Kylvä herneet matalaan astiaan ja peitä muovilla. Poista muovi, kun herneet itävät. Pidä astia valossa ja multa kosteana. Viiden sentin pituisia, meheviä versoja voi leikata leivän päälle tai salaattiin.

Löydät kaiken tarvittavan herneen kasvatukseen prisma.fi:stä.

Sadonkorjuu

Satoa saadaan heinä-elokuussa noin 2–3 kuukauden kuluttua kylvöstä. Palkoja kerätään pari kertaa viikossa. Sokeriherneen litteät ja rapeat palot kerätään sitä mukaan, kun ne tulevat täysikokoisiksi. Taittoydinherneen palot poimitaan, kun ne alkavat pyöristyä. Silpoydinherneen palot taas poimitaan pulleina ja täyteläisinä.

Herneet ovat maukkaimmillaan heti poimimisen jälkeen. Makeus häviää herneistä vähitellen, kun herneissä oleva sokeri muuttuu tärkkelykseksi. Herneet sisältävät paljon valkuaista sekä C- ja B-vitamiineja.

Sadon korjaamisen jälkeen herneen varret voi silputa ja jättää maahan lisäämään maan typpipitoisuutta.

Hernelajikkeita

Sokeriherneet

  • Litteät, kokonaiset palot syödään raakana tai kevyesti keitettynä. Palot ryöpätään ennen pakastusta.
  • De Grace on matala ja satoisa lajike, maukkaat palot.
  • Gigante Svizzero on vanha lajike, jolla suuret ja kauniit kukat. Palot isoja ja makeita.
  • Oregon Sugar Pod on puolikorkea ja runsassatoinen, palot herkullisia keitettynä.
  • Sugar Tall White on korkea ja satoisa lajike, maukkaat palot.

Silpoydinherneet

  • Sitkeitä palkoja ei käytetä, herneet riivitään ja syödään raakana tai keitettynä. Herneet sopivat naposteluun ja pakastukseen.
  • Kelvedon Wonder on matala, aikainen ja satovarma lajike, joka ei siedä alkukesän kylmyyttä. Suojataan harsolla.
  • Petit Provencal on matala ja aikainen lajike, maukkaat herneet.
  • Maiperle on matala lajike, jonka paloista riivitään myös hedelmäliha.
  • Senator on korkea lajike, kasvaa jopa 170 cm:n korkuiseksi. Maukkaat herneet.

Taittoydinherneet

  • Pehmeäpalkoisia. Käytetään palkoineen tuoreena, keitettynä tai pakastettuna. Ennen pakastusta palot ryöpätään.
  • Sugar Bon on matala, aikainen lajike, jolla on mureat ja maukkaat palot. Sopii hyvin versoviljelyyn.
  • Sugar Snap on melko korkea, runsassatoinen lajike, maukkaat palot. Sopii kasvatettavaksi myös pienellä alalla.

Lue myös