Kumpi on parempi valinta: aito kuusi vai muovikuusi? | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kumpi on parempi valinta: aito kuusi vai muovikuusi?

Joulukuusi

Monille joulu ei ole mitään ilman joulukuusta. Toiset vannovat aidon kuusen nimiin, toiset taas suosivat muovikuusia. Molemmissa on puolensa.

Jaa Somessa
Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
123rf

Joulukuusen koristelu on monelle tärkeä perinne joulun valmistelussa. Aidon kuusen lisäksi valittavana on erilaisia muovikuusia. Listasimme molempien hyvät ja huonot puolet.

Aito kuusi

+ Tuoksu Jouluun liittyy monia tuoksuja. Uunista tulevien lisäksi joulutunnelma syntyy joidenkin mielestä vain kuusen tuoksun keskellä.

+ Kotimaisuus Suomessa hankitaan 1,5 miljoonaa kuusta vuosittain. Suurin osa eli noin miljoona joulukuusta on peräisin kotimaisilta viljelmiltä tai omista metsistä.

+ Ekologisuus Mitä lähempää kuusen saa, sitä ympäristöystävällisempi se on. Energiaa kuluu ja päästöjä aiheutuu sitä vähemmän, mitä lähempänä kuusi on kasvanut. Kotimainen kuusi kannattaa kantaa kotiin siis mahdollisimman läheltä.

- Allergia Joulukuusi voi aiheuttaa joillekin allergisia oireita. Tällöin aitoa kuusta kannattaa ihailla ulkotiloissa.

- Siivoaminen Kuusen neulaset kulkeutuvat helposti pitkin asuntoa ja moni viettää joulua mieluummin rentoutuen kuin siivoten.

Muovikuusi

+ Kestävyys Muovikuusi kestää vuosia ja vuosikymmeniä. Kestävä kuusi on siten ystävällisempi myös kukkarolle.

+ Värit Miten olisi pinkki kuusi? Vihreän lisäksi muovikuusia voi valita monen värisiä omaan sisustukseen sopivaksi.

+ Helppous Muovikuuselle ei tule jano, eikä se varista neulasia.

- Päästöt Muovikuusen pitkäikäisyys on ympäristön kannalta hyvä juttu, mutta sen valmistamiseen kuluu uusiutumattomia luonnonvaroja ja pitkät kuljetusmatkat ulkomailta kuormittavat myös luontoa.

- Säilytys Kun joulu on ohi, muovikuusi pakataan odottamaan seuraavaa vuotta. Jos säilytystila on kortilla, voi paikan löytäminen olla hankalaa.

Lähteet: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry, Suomen Luonnonsuojeluliitto ry, Tilastokeskus

Lue myös

Julkaistu: 7.12.2018
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa