Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukijan kysymys: Miten pääsee eroon kirvoista?

Koostaja:
Yhteishyvä
Asiantuntija:
tuotantoasiantuntija Leena Huhtama, Hämeen ammattikorkeakoulu, sekä lehtori, puutarhaopettaja Virpi Väre ja lehtori Eija Rekola Hämeen ammatti-instituutti, Lepaa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kirvat ovat puutarhan pieniä tuholaisia, jotka imevät kasvien solunestettä. Miten kirvoista pääsee eroon? Tässä asiantuntijan ohjeet.

Miten voin välttää parvekekukkiini ja parvekkeella kasvattamiini perunoiden lehtiin ilmestyvät kirvat? Asun korkealla kerrostalossa keskellä kaupunkia, ja silti ne joka kesä jostain valtaavat kukkani ja salaattini. Pitäisikö minun heittää vanhat saviruukut pois? Ja miten voin tuhota kirvat? Mäntysuopasuihkuttelu viime kesänä ei niitä tappanut. Nimimerkki Omistanko kirvojen kesäparatiisin?

Kirvojen esiintyminen voi kieliä siitä, että kasvi ei ole voinut alun perinkään hyvin. Stressaantunut kasvi saa helpommin tuholaisia kimppuunsa kuin kasvupaikallaan viihtyvä kasvi.

Parvekkeella voi olla liian varjoisaa perunalle, kasvualusta on liian kuivaa tai lannoitusta voi olla liiaksi. Kirvat tulevat korkeallekin parvekkeelle ilmavirtojen mukana.

Mäntysuopavesisuihkuttelun tehoamattomuus johtuu yleensä siitä, että käsittely pitäisi toistaa 2–3 päivän välein vähintään kolme kertaa. Mäntysuopaliuos ei tehoa kirvojen muniin, vaan ainoastaan pehmeäkuorisiin toukkiin ja aikuisiin hyönteisiin. Munista kuoriutuville toukille pitäisi siis tehdä uusi käsittely.

Puutarhamyymälöissä myytävät pyretriinipitoiset torjunta-aineet sopivat luonnonmukaiseen kirvojen torjuntaan.

Joka kesä ruusuihin tulee kirvoja, miten sen voisi ennaltaehkäistä ja mikä paras keino hävittää kirvat. Saippuavesiniksi jo kokeiltu. Nimimerkki OJM

Ruusut viihtyvät kuohkeassa ja kohtalaisen ravinteikkaassa maassa aurinkoisella ja melko suojaisalla paikalla. Savimaa ei ole hyväksi etenkään jalostetuimmille ryhmäruusuille. Fosfori ja kalium ovat tärkeitä ruusujen vastustuskykyä lisääviä ravinteita.

Pikkulinnut syövät paljon kirvoja ja muita hyönteisiä, joten lintujen suosiminen pihapiirissä voi auttaa.