Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin pienennät kodin ilmastokuormaa – 3 helppoa vinkkiä

Teksti:
Vantaan Energia
Kuvat:
Vantaan Energia
Julkaistu: 23.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Vantaan Energia vinkkaa kolme pientä kotona tehtävää valintaa, joilla voi keventää ilmastokuormaa. Samalla hyvistä ilmastoteoista kertova hiilikädenjälki kasvaa. Se kuvaa ihmisen tai yrityksen positiivista vaikutusta ilmastopäästöihin. Kaupallinen yhteistyö / Vantaan Energia

Kaikki tietävät hiilijalanjäljen: se kuvaa negatiivista vaikutusta ilmastopäästöihin eli ilmaston lämpenemistä aiheuttavia kasvihuonekaasuja, jotka ovat vapautuneet ilmakehään tuotteen tai palvelun elinkaaren aikana.

Mitä ilmastoystävällisemmät elintavat ovat, sitä vähemmän ilmastokuormaa eli hiilijalanjälkeä aiheutuu. Silloin kasvaa hiilikädenjälki.

”Hiilikädenjälki viittaa tietynlaisesta toiminnasta syntyviin ympäristöhyötyihin. Se on työkalu, jolla voidaan kertoa selkeästi, miten ilmastoystävällisillä valinnoilla voi vaikuttaa”, kertoo Vantaan Energian viestintä- ja henkilöstöjohtaja Mervi Suorsa.

Siis mitä enemmän ilmastopäästöjä onnistuu vähentämään, sitä suuremmaksi hiilikädenjälki kasvaa. Kasvatustalkoot voi aloittaa kotoa käsin näistä kolmesta vinkistä:

1. Kierrätä ahkerasti

Vantaan Energia on tutkinut jätteiden lajittelun vaikutusta hiilikädenjälkeen. Kahden yhtä paljon jätettä tuottavan mutta eri tavoilla kierrättävän kuluttajan vuotuisessa hiilijalanjäljessä on merkittävä ero.

Ahkerasti lajittelevan vuotuinen jätteistä aiheutuva ilmastokuorma voi olla yli puolet pienempi kuin niin sanotun peruslajittelijan, joka kierrättää vain pullot, tölkit, paperin, tekstiilin ja vaarallisen jätteen. Ahkerasti lajitteleva kierrättää näiden lisäksi myös kartongin, pienmetallin, lasipakkaukset, muovipakkaukset ja biojätteen.

Aktiivisella lajittelulla on mahdollista pienentää omaa kokonaispäästömääräänsä noin kolme prosenttia vuodessa. Se on 72 broilerikilon, 1900 kananmunan tai 57 kotimaisen tomaattikilon tuotannon verran.

Erityisen tärkeää on kierrättää biojäte ja metalli, sillä niistä syntyvät suurimmat erot ilmastolle haitallisissa päästöissä.

2. Tarkkaile sisälämpötilaa

Omaa ilmastokuormaa voi keventää helposti myös säätämällä sisälämpötilaa. Suomalaiset kodit ovat usein hieman suositusta lämpimämpiä. Sisälämpötilan pienentäminen vähentää energiankulutusta, jolloin energiaa tuotetaan vähemmän. Yhdenkin asteen lasku on merkittävä: se voi pienentää sähkön kulutusta viitisen prosenttia.

Jos viilennät kesähelteillä kotiasi ilmalämpöpumpulla, sulje ikkunat, jottei viileä ilma karkaa avoimista ikkunoista. Viileällä säällä lämmitykseen kuluvaa energiaa voi säästää esimerkiksi pitämällä makuuhuoneen hieman muita huoneita viileämpänä ja laskemalla lämminvaraston lämpötilaa. Myös lattialämmityksen lämpötilaa on usein varaa laskea – asteen parin laskua harvoin edes huomaa.

3. Käytä lämmintä vettä harkiten

Käyttöveden lämmittäminen muodostaa suuren osan omakotitaloasujien asumiskustannuksista. Siksi kannattaa kiinnittää huomio lämpimän veden kulutukseen.

Lämpimistä suihkuista ei tarvitse luopua, mutta kannattaa huomioida suihkutteluun kuluva aika. Suuri osa kotitalouksien vedenkulutuksesta muodostuu nimenomaan suihkusta. Lyhentämällä lämpimässä suihkussa vietettyä aikaa voi energiankulutusta vähentää merkittävästi ja vuotuista sähkölaskua pienentää satoja euroja.

Ilmastoystävällistä Bonussähköä asiakasomistajille

S-ryhmän asiakasomistajille tarkoitettu Bonussähkö on tuotettu ilman fossiilisia polttoaineita. Asiakas voi halutessaan valita Bonussähkö-sopimukselleen erillisen Aurinko- tai Tuulienergia-lisätuotteen, jolloin sähkö tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä. Joka puolelle Suomeen saatavilla oleva Bonussähkö-sopimus ja sopimuksen lisätuotteet kerryttävät asiakasomistajilla Bonusta.

Lue lisää Bonussähköstä täällä.