Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Oksasilppuri – ostajan opas

Teksti:
Lasse Talvitie
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Oksasilppuri on hyvä apu pihan ja puutarhan hoitajalle. Se tekee hankalasti hävitettävistä oksista hyödyllistä katetta.

Oksasilppuri tekee pientä silppua puiden ja pensaiden oksista ja risuista, joita syntyy pihatöiden ja puutarhanhoidon yhteydessä. Silppuri pilkkoo tämän jätteen silpuksi, jolle on paljon hyödyllistä käyttöä.

Märät oksat tai niiden liian nopea syöttäminen jumittavat koneen helposti. Parhaaseen tulokseen päästään, kun antaa leikattujen oksien kuivahtaa ennen silppuamista.

  • Hakkeen voi levittää karikkeeksi estämään rikkakasvien ilmaantumista puiden ja pensaiden alle ja kasvimaalle.
  • Silppua voi käyttää myös kuivikkeena kompostissa.

Ennen oksasilppurin hankintaa on tärkeää miettiä omia käyttötarpeitaan ja toiveitaan.

Sähkö- vai polttomoottorisilppuri?

Sähkökayttöiset silppurit riittävät tavanomaiseen käyttöön. Suurin osa kuluttajille suunnatuista silppureista on sähkökäyttöisiä.

Sähkösilppuri on helppokäyttöinen. Se ainoa hankaluus on oikeastaan virtajohto. Sähkösilppurien moottorien tehot vaihtelevat tavallisesti välillä 1800–2500 wattia. Tehokkaimmat koneet voivat tarvita 16 ampeerin sulakkeen, muille riittää 10-ampeerinen.

Polttomoottorisilppuri ovat yleensä jonkin verran sähkösilppureita tehokkaampia. Järeän puun hakettamiseen tarvitaan traktorin perään kytkettävä kone.

Polttomoottorikäyttöiset silppurit ovat sähkökoneita raskaampia ja äänekkäämpiä ja pakokaasu voi aiheuttaa hajuhaittoja. Polttomoottorikone on kuitenkin ainoa vaihtoehto mökillä tai muualla, missä sähköä ei ole saatavilla. Bensakäyttöiset silppurit ovat myös sähkösilppureita kalliimpia.

Polttomoottorikone voi olla hyvä hankinta esimerkiksi taloyhtiöön.

Leikkaava vai murskaava silppuri?

Oksasilppureita on kahta tyyppiä: leikkaavia ja murskaavia. Leikkaavassa silppurissa on terävä terä, joka viiltää puusta muutaman millin paksuisia lastuja. Murskaavassa silppurissa terä murskaa oksat metallivastetta vasten ja leikkaa sen parin sentin pituisiksi pätkiksi. Murske maatuu nopeammin kuin lastut.

Leikkaava kone pitää melko kovaa ääntä. Murskaavat koneet ovat parhaimmillaan hyvinkin hiljaisia.

Leikkaavan silppurin terä tylsyy ajan myötä ja se pitää vaihtaa tai teroittaa. Murskaava kone on helppohoitoisempi, sillä siinä ei ole samalla tavalla kuluvia osia.

Silppureiden käyttöominaisuudet

OminaisuusOminaisuuden kuvaus


Syöttöaukko



Silppureiden syöttöaukot ovat erikokoisia ja -mallisia. Suureen aukkoon voi työntää monihaaraisiakin ja käyriä oksia. Myös aukon muotoilu helpottaa tai vaikeuttaa syöttöä. Jos aukko on pieni, haaroittuvat oksat pitää ennen syöttöä karsia.



Turbiiniterä



Kehittyneimmissä silppureissa on turbiiniterä, joka hienontaa oksien lisäksi myös lehdet ja risut.



Automaattinen sisäänveto



Monissa silppureissa on työtä helpottava automaattinen oksan sisäänveto. Muissa malleissa oksaa pitää koko ajan työntää syöttöaukkoon.



Syöttökorkeus



Koneenvalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota koneen syöttökorkeuteen. Työ hankaloituu, jos syöttöaukko on liian korkealla tai matalalla. Itselle sopiva korkeus selviää liikkeessä silppureita vertaillessa.



Paino ja rakenteet



Silppurin pitää seistä tukevasti paikallaan työskenneltäessä. Paino antaa koneelle tukevuutta. Koneiden jalkojen rakenteiden tukevuudessa on eroja. Etenkin halpamallit ovat usein kevyitä ja huteria. Laadukkaat kotitaloussilppurit painat tavallisesti noin 25–35 kiloa.



Pyörät



Silppuria joutuu usein siirtelemään paikasta toiseen. Pyörät ovat sen vuoksi tarpeellinen varuste. Isot pyörät toimivat pieniä paremmin.



Keräysastian koko



Silppuri työntää silpun keräysastiaan tai -pussiin. Keräysastiat ovat eri kokoisia.



Terien huolto



Terien vaihdon ja teräkotelon avaamisen vaikeudessa on eroja.



Teho



Koneen teholla on merkitystä. Pienitehoiset silppurit jumittuvat tehokkaimpia koneita herkemmin. Usein syy on kuitenkin käyttäjässä. Koneen nieluun ei pidä tunkea puuta nopeammin kuin terä ehtii silputa eikä liian paksuja oksia.



Oksan paksuus



Oksan maksimikoko on ilmoitettu käyttöohjeessa. Se on tavallisesti 30–40 mm, tehokkaat polttomoottorisilppurit selviävät jonkin verran paksummastakin tavarasta.



Pyörimissuunta



Murskaavissa koneissa voi vaihtaa terien pyörimissuuntaa, jolloin kone työntää juuttuneen oksan takaisin. Leikkaavan koneen jumittuessa pitää avata teräkotelo puhdistusta varten.

Sähkökäyttöinen silppuri

 

+ helppo käyttää

+ edullinen hinta

– polttomoottorikonetta tehottomampi

– tehokkaimmat vaativat 16 ampeerin sulakkeen.

Polttomoottorikäyttöinen silppuri

 

+ ei vaadi sähköä toimiakseen

+ tehokas

– raskas ja äänekäs

– suhteellisen kallis.

Leikkaava silppuri

+ edullinen hinta

– lastu maatuu hitaasti

– kova ääni

– teriä on teroitettava

– teräkotelo on avattava, kun oksa takertuu kiinni.

Murskaava silppuri

 

+ murske maatuu nopeasti

+ parhaissa ääni hiljainen

+ vähän kuluvia osia

+ terien pyörimissuuntaa voi vaihtaa – juuttunut oksa työntyy takaisin

– hinta korkeampi kuin leikkaavissa silppureissa.

Silppurin turvallisuusominaisuudet

  • Silppurin käytössä pitää aina noudattaa varovaisuutta. Kättä ei saa koskaan työntää syöttöaukkoon. Tarkoitukseen pitää käyttää koneen mukana tulevaa syöttökapulaa.
  • Hyvälaatuisten silppurien syöttöaukot on muotoiltu ja mitoitettu siten, ettei vahinkoja pääse sattumaan. Joissakin malleissa on takaisiniskusuoja, joka estää oksan lentämisen ulos syöttöaukosta.
  • Koneen käynnistäminen on laadukkaissa silppureissa varmistettu siten, ettei se tapahdu vahingossa. Moottoreissa on ylikuormitussuoja, joka estää koneen rikkoutumisen sen jumittuessa.