Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pihan vesiaiheet

Teksti:
Ulla Kervinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Vesiaihe sovitetaan pihan mukaan. Kaupunkiin sopivat tyylikkäät rakennelmat, maalle istuu luonnonmukaisuus.

Vesiaiheen voi hankkia kokonaan valmiina tai rakentaa sen valmisaltaasta tai allasmuovista itse. Vesikoristetta elävöittävät reunoille ladotut kiveykset ja erilaiset kasvit. Valitse allas pihan mukaan. Pienelle terassille tai parvekkeeölle voi hankkia esimerkiksi solisevan suihkulähteen.

Rinnetontilla näyttäviä ovat eri tasoille sijoitetut altaat, joita yhdistää yläaltaasta alas loriseva puro. Puro rakennetaan samalla periaatteella kuin allas. Vesiputous toimii pienessäkin tilassa. Vesi valuu kivien päältä altaaseen ja sama vesi kiertää pumpun avulla takaisin ylätasolle.

Maalaistalon pihaan tai muuhun laajaan pihaan sopii luonnonmukainen lampi uposkasveineen. Jos lammessa halutaan kasvattaa lumpeita, veden pitää olla syvyydeltään 80–100 senttiä. Jos ison luonnonlammen keskus jätetään kaivamatta, lampeen syntyy pieni saari, jonne voi astella romanttista kaarisiltaa pitkin. Miniatyyrilampi saarineen luo samanlaista mielikuvaa.

Rivitalon pieneen pihaan tai kaupunkimaiseen ympäristöön rakennetun modernin omakotitalon pihaan sopivat työstetyt elementit, kuten vesipallot.

Kirkas vai samea vesi

  • Allas pysyy kirkasvetisenä, kun kasvit on istutettu kuivalle maalle altaan ympärille ja altaaseen on asennettu suodatin. Suodatinta tarvitaan myös kala- tai lummelammessa.
  • Suihkusuuttimella varustettu allas vaatii perinpohjaisen puhdistuksen pari–kolme kertaa kesässä.
  • Sameavetisessä, allasmuovilla eristetyssä lammessa menestyvät rentovartiset uposkasvit. Lammen pohja porrastetaan eri tasoihin, jolloin syvimmässä tasossa menestyvät pitkävartiset uposkasvit.
  • Piha-altaan tai -lammen päällä aurinko saisi paistaa 4–6 tuntia päivässä. Iso lampi, puro tai allas kannattaa sijoittaa olopaikkaa hieman kauemmas, mutta pieni koristeallas sopii myös olopaikan lähelle.

Altaan asennus

Allas voi olla valmis lasikuidusta tehty allas tai sen voi muotoilla allaskalvosta. Molempiin tarvitaan asennushiekkaa. Isoa allasta tehtäessä joudutaan todennäköisesti turvautumaan kaivurin apuun.

Valmisaltaan asennus

  1. Pienen altaan kaivaminen onnistuu lapiolla, mutta iso kaivanto vaatii kaivurin. Kaivannosta tehdään samanmuotoinen kuin valmisaltaan tai pohja. Kaivannon tulisi olla joka suuntaan 10 senttiä pohjaa leveämpi.  
  2. Merkitse altaan paikka, joiden välit rajataan maahan lapionpistoilla.
  3. Poista kaikki allasmattoa vahingoittavat roskat, kuten kivet ja juurakot, tarkoin kaivannon pohjalta.  
  4. Hiekkamaassa ei tarvita salaojitusta, mutta asenna kosteutta pidättävässä maassa kaivannon molemmille puolille pohjasoraan salaojaputket veden poisjohtamiseksi.  
  5. Levitä kaivannon pohjalle 10 sentin kerros hienoa hiekkaa ja pohja tasoitetaan tallaamalla.
  6. Valmisaltaan vastakkaiset sivut saadaan samaan tasoon vatupassin tai kaivannon yli vedetyn pitkän laudan avulla.
  7. Lisää altaaseen ensin vettä vain neljäsosa sen tilavuudesta, jotta allas pysyy vaakasuorassa.   
  8. Täytä altaan ja kaivannon reunojen välinen tila hienolla hiekalla ja tiivistetään kastelemalla.
  9. Valmisaltaassa on usein reunakourut, jotka savensekaisella mullalla täytettyinä toimivat matalaan veteen tulevien kasvien istutusastioina. Levitä mullan päälle katteeksi koristesoraa tai pieniä kiviä.
  10. Kun allas on asettunut paikoilleen, voit täyttää kokonaan vedellä.
  11. Vesipumppu sijoitetaan altaan keskelle. Sijoita rinteeseen tulevien altaiden vesipumppu aina alimpaan altaaseen.

Allasta ei pitäisi sijoittaa suurten lehtipuiden tai pensaiden lähelle, sillä ne roskaavat veden. Jos näin on, altaan päälle voi virittää tiheäsilmäisen verkon, jonka varassa roskat saa nostettua ylös.

Altaan tai puron rakentaminen PVC-allaskalvosta

  1. Merkitse altaan tai puron paikka pystykepeillä ja narun tai letkun avulla maahan.
  2. Tee kaivannosta portaittain syvenevä. Pieni kaivanto onnistuu lapiolla ja suuri kaivanto kaivurilla.
  3. Poista kaikki kivet, juurakot ja roskat tarkkaan.
  4. Levitä kuopan pohjalle  10 sentin kerros hienoa hiekkaa, joka tasoitetaan tallaamalla. Levitä sen päälle allaskalvon kokoinen suodatinkangas tai juurimatto. Jos altaassa tai purossa käytetään paksua, uima-altaissa suosittua kumimattoa, voit levittää sen suoraan tasoitetun hiekkakerroksen päälle.
  5. Levitä suodatinkankaan päälle  10 sentin kerros hienoa hiekkaa ja tasoita kastelemalla. Asemma tämän päälle allasmuovi.
  6. Allaskalvon pitäisi asettua tiiviisti pohjaa vasten ja ylettyä 50 senttiä reunojen yli kaivannon joka puolella. Reunat saa kiinnitettyä maahan kiilojen avulla. 
  7. Täytä allas vedellä ensin vain neljäsosa tilavuudesta ja allaskalvon annetaan asettua paikoillaan pari tuntia ennen altaan täyttämistä kokonaan vedellä.

Vesiaiheen kasvit

Altaan pohjan ylimpään tasoon, matalaan veteen valitaan lajeja, joiden juuret saavat olla jatkuvasti vedessä, esimerkiksi rentukoita, vehkoja ja kannoja. Matalassa vedessä kasvavat kasvit viihtyvät hyvin kookoskuidusta valmistettuun pengermattoon tuettuina tai pengertaskuihin istutettuina. Pengertaskut ja matot kiinnitetään valmisaltaan reunaan tai allasmuovin taakse. Pussin toinen puoli saa riippua altaan reunan yli vedessä. Taskut täytetään mullalla ja kasvit istutetaan niihin. Mattokiinnitetään maahan kiiloilla.

Pihapiirin vanhan ojan saa hyödynnettyä viehkeäksi vesiaiheeksi, kun oja ruopataan syväksi ja sen reunoille istutetaan kostean paikan perennoja.

Syvään veteen altaan keskelle valitaan rentovartisia uposkasveja, jotka istutetaan reiällisiin muovikoreihin tai ruukkuihin. Näin ne saa nostettua tarvittaessa pois altaasta. Esimerkiksi syvän veden lumpeet sijoitetaan ensin matalammalle tasolle, kunnes ne ovat kunnolla juurtuneet. Kasvit siirretään sitä mukaa syvemmälle, kun ne kasvavat pituutta ja nostetaan lopuksi koreineen altaan keskelle.

Kasveja matalaan veteen ja reunalle

  • canna, kannat
  • butomus umbellatus, sarjarimpi
  • ranunculus aquatilis, vesileinikki
  • mentha aquatica, vesiminttu
  • caltha palustris, rentukka
  • calla palustris, suovehka
  • typha, osmankäämi.

Kelluvia kasveja veteen

  • iris,iirikset ja kurjenmiekat
  • juncus, vihvilät
  • lysichiton camtschatcensis, valkomajavankaali
  • salvinia natans, kellusaniainen
  • sagittarria, keiholehdet
  • stratiotes aloides, sahalehti
  • nymphaea, erilaiset lumpeet
  • nuphar lutea, ulpukka.

Altaan ympärille

  • Maahan istutetut, kosteassa ympäristössä viihtyvät perennat, kivikkokasvit, varpukasvit ja matalat ikivihreät lajit, jotka eivät roskaa vettä.
  • Sopivia ovat muun muassa mattomaiset havupensaat, atsaleat ja koristeheinät.