Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Reservin kapteeni Jone Nikula esittelee Jenni Kokanderille Santahaminan varuskuntaa Makumuistoja-ohjelman kuudennessa jaksossa.

Jone Nikula muistaa pahalla vain yhtä inttiruokaa: ”piikkilankaestettä” – Katso sotilaskodin top 5 -lista!

Teksti:
Inka Ikonen
Kuvat:
Emilia Valaja
Julkaistu: 14.1.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Makumuistoja-sarjassa Jenni Kokander pääsee tutustumaan Santahaminan varuskunnassa inttiruokaan radiojuontaja Jone Nikulan johdolla.

Reservin kapteeni Jone Nikula vie Kokanderin lounaalle Santahaminan varuskuntaravintola Saharaan, joka on nimetty varuskunnan legendaarisen harjoituskentän mukaan.

Ravintolan työntekijä Minna kertoo, että ravintola ruokkii neljä kertaa päivässä 1000 varusmiestä eli annoksia menee peräti 4000.

”Suosikit ovat hernekeitto ja ehdottomasti pannukakku, makaronilaatikko, uunimakkara, sekä lihapullat ja perunasose”, hän kertoo.

Nikula muistelee omia inttiaikojaan ja kertoo, että nälässä hänelle maistui kaikki.

”Pahalla ei jaksa muistella kuin silakkalaatikkoa, joka kulki nimellä 'piikkilankaeste'”, reserviläinen muistelee.

Tällä kertaa lounaalla on tarjolla possukastikkeen lisäksi intin käyneille varmasti tuttua jälkkäriä eli jarrua.

”Tämä on tällaista paremman väen jarrua. Perinteinen jarruhan on aina jonkinsorttista kiisseliä”, Nikula kertoo.

Tarinan mukaan jatkosodassa jälkiruokaan olisi lisätty bromia, joka olisi alentanut sotilaiden libidoa. Siitä nimitys jarru.

”Näin he olisivat osanneet keskittyä itänaapurin pieksemiseen eivätkä haaveilisi kotirintaman mimmeistä”, Nikula tarinoi.

Arvaatko, mitkä ovat sotkun suosituimmat tuotteet? Sotilaskodin top 5 -lista näyttää seuraavalta:

  1. Pomadamunkki/kuorrutemunkki

  2. Täytetty sämpylä

  3. Täytetty patonki

  4. Munkki

  5. Lihapiirakka

Kuka muistaa sotkun munkit?

Ja mikäs se sellainen varuskuntavierailu olisi, jolla ei sotilaskodin eli sotkun tai soden munkkeja syödä?

”Sehän olisi suorastaan valtion vastaista toimintaa”, Nikula lataa.

Perinteisen hillomunkin sijaan Nikula suosittelee Kokanderia maistamaan ”vääpelin räällä” eli vaniljacremellä täytettyä munkkia.

”Toimii”, Kokander arvioi.

Millaisia ruokamuistoja sinulla on armeijasta? Makumuistoja MTV:llä keskiviikkoisin klo 20.

Lue lisää Makumuistoja-ohjelmasta:

Ja nämä reseptit kelpaisivat varusmiehellekin:

Lisää aiheesta