Reservin kapteeni Jone Nikula vie Kokanderin lounaalle Santahaminan varuskuntaravintola Saharaan, joka on nimetty varuskunnan legendaarisen harjoituskentän mukaan.
Ravintolan työntekijä Minna kertoo, että ravintola ruokkii neljä kertaa päivässä 1000 varusmiestä eli annoksia menee peräti 4000.
”Suosikit ovat hernekeitto ja ehdottomasti pannukakku, makaronilaatikko, uunimakkara, sekä lihapullat ja perunasose”, hän kertoo.
Nikula muistelee omia inttiaikojaan ja kertoo, että nälässä hänelle maistui kaikki.
”Pahalla ei jaksa muistella kuin silakkalaatikkoa, joka kulki nimellä 'piikkilankaeste'”, reserviläinen muistelee.
Tällä kertaa lounaalla on tarjolla possukastikkeen lisäksi intin käyneille varmasti tuttua jälkkäriä eli jarrua.
”Tämä on tällaista paremman väen jarrua. Perinteinen jarruhan on aina jonkinsorttista kiisseliä”, Nikula kertoo.
Tarinan mukaan jatkosodassa jälkiruokaan olisi lisätty bromia, joka olisi alentanut sotilaiden libidoa. Siitä nimitys jarru.
”Näin he olisivat osanneet keskittyä itänaapurin pieksemiseen eivätkä haaveilisi kotirintaman mimmeistä”, Nikula tarinoi.