Ihana dippi ja muut monenlaiset mätiherkut juhlapöytään

Mäti on monesti osa juhlaruokia, etenkin jouluna. Suolaiset mätihelmet tuovat hauskaa rakennetta ja pirteää väriä tarjoiluihin.

Teksti: Tuuli Kanerva
23.11.2025 | Päivitetty 23.11.2025

Trendikkäät mätidipit

Kun isolle porukalle haluaa tarjota jotain vähän parempaa mutta rennolla otteella tehtyä, hyviä vaihtoehtoja ovat erilaiset mätidipit. Suolaisen mädin makupareina toimivat raikas punasipuli, sitruuna ja yrteistä erityisesti ruohosipuli ja tilli. Kuohkea mätimousse sisältää myös kananmunaa.

Mätiä perunoille ja suolaiseen kakkuun

Uuniperunat täyteläisellä mätitäytteellä ihastuttavat pikkujouluissa, uutenavuotena tai joulun alkupalana. Raikas mätijuustokakku on monipuolinen tarjottava, joka maistuu erityisesti jouluna mutta sopii juhliin ympäri vuoden. Juhlavassa lohijuustokakussa puolestaan maistuu mädin ja kylmäsavulohen klassikkoyhdistelmä.

Käytä mätiä koristeluun

Pieni määrä mätiä tuo annokseen ripauksen luksusta. Punertavat mätihelmet ovat täydellisiä erilaisten leipomusten ja ruokien koristeluun. Kirkkaan oranssi kirjolohenmäti ja tumma leipä ovat näyttävä yhdistelmä, jota voi kokeilla juhlavan sillimoussen tai mätileipien muodossa. Mäti sopii hyvin myös suolaisten joulutorttujen täytteeksi, kun se lisätään paistamisen jälkeen.

Kaikki joulun kalareseptit