Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Laamapaita on ihana päällä

Teksti:
Lena Nelskylä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Tam-Silkin tehtaalla Kangasalla tiedetään, mitä suomalaisnainen pukee talvisin paitansa alle. Siinä on jotain perinteistä, lämmintä ja ehdottomasti vähän pitsiäkin. Tiesitkö muuten, että laamapaita oli alun perin miesten vaate?

Laamapaita – sellaisen on omistanut melkein jokainen suomalaisnainen jossain vaiheessa elämäänsä. Tam-Silkin tehtaalla Kangasalla puuvillaisia aluspaitoja, tutummin laamapaitoja, valmistetaan 40 000 kappaleen vuosivauhtia.

Laamapaidalla ei nimestään huolimatta ole tekemistä eteläamerikkalaisen sorkkaeläimen kanssa. Todennäköisesti paita onkin saanut nimensä saksalaisen kehittäjänsä Dr. Lahmannin mukaan. Kerrotaan, että tiiviistä neuloksesta valmistetut kerrastot lämmittivät ensimmäisessä maailmansodassa saksalaissotilaita.

Toimitusjohtaja Riikka Saikkosella ei ole tietoa, miten paita päätyi Tam-Silkin valikoimaan.

"Kiinnostavaa on, että alun perin miehille suunnitellusta paidasta on sittemmin tullut naisten vaate", Saikkonen sanoo.

Alusasuja naisille

Naisten aluspukeutumiseen on keskittynyt myös Tam-Silk, joka perustettiin tekstiiliteollisuuskaupunki Tampereen sydämeen 91 vuotta sitten. Alun perin Hämeenpuistossa sijainnut tehdas muutti Kangasalle 1960-luvulla. Laamapaitoja on valmistettu ainakin siitä lähtien.

Tam-Silkin tehtaalla työskentelee parisenkymmentä ihmistä. Vielä 1970-luvulla henkilökuntaa oli liki viisinkertainen määrä. Suomessa valmistetulle vaatteelle riitti kysyntää, sillä Aasian halpatuotanto ei ollut vielä ehtinyt vallata markkinoita.

"Nykyisin kuluttajat ovat valmiita maksamaan kotimaisesta tuotteesta hieman enemmän. Mutta hintaeron on oltava niin pieni, ettei houkutus ostaa ulkomaista ole liian suuri", Saikkonen kertoo.

"Nykyisin kuluttajat ovat valmiita maksamaan kotimaisesta tuotteesta hieman enemmän."

Kuin aikamatkalla

Tehtaan jykevät neulontakoneet ja paksut lankakerät muistuttavat ulkomuodoltaan teknisiä kynttiläkruunuja. Ne säksättävät valkoista puuvillaneulosputkea säiliöön. Kun säiliö on täynnä, sammuttaa neuloja Johanna Porvali koneen. Hän katkaisee putken saksilla ja vetää valmiin neuloksen esiin.

Porvali taittelee putken noin kymmenen kilon pakaksi ja tarkastaa, ettei siinä ole lutikoiksi kutsuttuja reikiä tai öljytahroja. Hän kertoo yli 30 vuoden kokemuksella, että toisinaan langat menevät solmuun ja neulat räksähtävät rikki.

"Silloin kirosanat lentelevät, mutta onneksi minulla on täällä tilaa", neulomossa yksin työskentelevä Porvali nauraa.

Valmis putkineulos kuljetetaan kärryllä yläkerran ompelimoon. Ompelimon raskas ovi on kuin portti menneisyyteen.

Oranssein kukkaverhoin somistetussa tilassa lojuu kangaspinoja jokaisella pöydänkulmalla. Kullakin teollisuusompelukoneella on omanlaisensa ääni.

"Täällä työ ei ole muuttunut merkittävästi vuosien aikana", kommentoi leikkaaja Soili Juutilainen.

Made in Finland

Juutilainen leikkaa putkineulosta noin metrinpituisiksi paloiksi sähköleikkurilla. Yhdestä neuloksesta tehdään 25 kappaleen pino, joka leikataan pystysahan avulla laamapaidan muotoon.  Kun osat ovat valmiit, ne ommellaan saumurilla kiinni toisiinsa.

Raili Rasinen ompelee samalla vasempaan olkapäähän lapun, joka kertoo paidan kestävän 60 asteen pesun. Lapussa on myös lause, joka löytyy harvasta vaatteesta nykypäivänä: Made in Finland. Laamapaita onkin työvaiheiltaan sataprosenttisesti suomalainen tuote.

Pitsistä ei sovi luopua

Yksi työvaiheista on yllättävän oleellinen, sillä laamapaita ei olisi laamapaita ilman kaula-aukkoon ommeltavaa pitsireunaa. Joskus Tam-Silkissä on valmistettu pieniä eriä paitoja, joissa pitsi on korvattu kanttinauhalla.

"Ne eivät käyneet yhtä hyvin kaupaksi. Ihmiset haluavat, että laamapaita pysyy aina samanlaisena", toimitusjohtaja Riikka Saikkonen sanoo.

Lopuksi laamapaidat viimeistellään huolellisesti. Tam-Silkissä ei puhuta vaatteiden viikkaamisesta vaan viikaamisesta. Sinikka Auranen näyttää 43 vuoden työkokemuksellaan mallia.

Hän kääntää laamapaidan oikeinpäin ja tarkistaa vielä kertaalleen, että sen laatu on priimaa. Sitten Auranen viikaa eli taittelee paidan suorakaiteeksi, joka on täsmälleen samankokoinen kuin sille tarkoitettu muovipakkaus.

Sinä aikana, kun Auranen on työskennellyt kotimaisen aluspukeutumisen parissa, tehtaalta on lähtenyt yli neljä miljoonaa tuotetta maailmalle. Laamapaitoja on tuosta luvusta ainakin neljännes. Auranen sanoo, ettei ole koskaan aiemmin miettinyt laama-paidan suosion salaisuutta.

"Jaa-a. Onhan se niin ihana päällä."