Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten pukeutua rippijuhliin, karonkkaan tai hautajaisiin? Vältä mokat

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Pukeutumisneuvojat vinkkaavat, miten valita vaatteet erilaisiin juhlatilaisuuksiin.

Helsingin Sokos-tavaratalon pukeutumisneuvojat Jarkko Keronen ja Kirsi Ylätalo vastaavat.

Häät

Unohda nämä:

Jos kutsussa ei kerrota pukukoodia, noudata perinteistä pukeutumisetikettiä, eli naisvieraat eivät pukeudu häihin mustaan eivätkä valkoiseen.

Nainen:

Värejä voi miettiä vaikkapa vuodenaikojen mukaan, kesällä voi suosia kirkkaampia värejä ja talvella hillitympää väriloistoa. Nuoret vieraat voivat pukeutua minipituisiin mekkoihin, selkeästi aikuisten naisten kannattaa suosia polvi- tai pohjepituutta. Häihin saa pukeutua seksikkäästi, mutta aina tyylillä.

Varma valinta naiselle on kevyt jakkupuku, hienostunut leninki tai leninki-jakku-yhdistelmä, ohuet sukkahousut tai stay upit, sirot avokkaat, pieni laukku ja asuun sopivat korut.

Mies: 

Mies saa häissä kernaasti pukeutua muuhunkin kuin mustaan tai tumman siniseen pukuun. Puku voi olla esimerkiksi vaalean harmaa tai kirkkaan sininen. Värillinen paita, taskuliina tai solmio lisää pukuun kepeyttä, mikä sopii häiden tunnelmaan.

Jos häihin tullaan parina on mukavaa, että daamin ja kavaljeerin asuja yhdistää jokin pieni yksityiskohta, esimerkiksi miehen taskuliinan väri voi olla valittu naisen asun mukaan.

Hautajaiset

Unohda nämä:

Elokuvissa lesket saattavat pukeutua seksikkäästi, mutta tosielämässä avonaiset kaula-aukot ja liian lyhyt hameenhelma ovat selkeä tyylirikko.

Nainen:

Hautajaisissa naisten koko asun kaikkine osineen tulisi mieluiten olla tumma, eli musta, tumman harmaa tai tumman sininen. Hihojen tulisi olla mieluiten täyspitkät. Jos naisella on housupuku tai hame ja paita -yhdistelmä voi yläosassa olla valkoinen paita, mutta siitä tulisi näkyä vain murto-osa, eli valkoisen paidan päälle tulisi pukea tumma siisti neuletakki tai jakku.

Hautajaisissa sukkahousut ja sukat ovat nekin tummat, samoin kengät ja laukku. Myös päällystakin tulisi olla tumma. Ainoastaan lähiomaiset käyttävät halutessaan kasvot peittävää harsoa.

Mies:

Mies pukeutuu hautajaisissa aina tummaan pukuun. Paita on valkoinen ja solmio musta. Tumman päällystakin kanssa mies voi käyttää valkoista kaulaliinaa.

Karonkka

Unohda nämä:

Minihame tai muuten erittäin paljastava asu. Mies: käytä värikästä pukua ja hauskaa kravattia jossain muussa tilaisuudessa.

Naiset:

Karonkka on akateemiseen perinteeseen kuuluva väitöstilaisuuden jälkeen järjestettävä juhlatilaisuus, jossa noudatetaan edelleen hyvin perinteistä pukeutumisetikettiä. Karonkassa väittelijän asu on nilkkapituinen mekko tai housupuku, jossa on pitkät hihat ja niukka kaula-aukko. Vierailla on pukeutumisen suhteen enemmän vapautta, he voivat pukeutua myös polvipituiseen mekkoon tai hameeseen.

Mies:

Karonkassa mies pukeutuu frakkiin, jonka voi korvata tummalla puvulla. Frakin kanssa puetaan kiiltonahkakengät.

Rippijuhlat

Unohda nämä:

Epäsiistit, liian rennot ja arkiset vaatteet.

Nainen:

Vaikka juhlat olisivat sukulaisen kotona, ei sinne mennä t-paidassa ja farkuissa. Rippijuhlissa pukeudutaan hyvin eri tasoisesti riippuen siitä, mihin kussakin perheessä ja suvussa on totuttu. Jos et tunne kutsujia, koodi on smart casual. Asuksi sopii mekko tai hame ja juhlatoppi. Jos asu paljastaa olkapäät, on kohteliasta varata mahdollisen kirkossakäynnin ajaksi jotain peittävää olkapäiden suojaksi.

Mies:

Mies voi pukeutua tummaan pukuun, mutta ei siihen tummimpaan tai rennosti. Vaihtoehtoisesti hän voi valita vaikkapa punaiset housut ja sinisen bleiserin.

Cocktail-kutsut

Unohda nämä:

Pikkumustan kanssa ei pueta nilkkureita. Vain todellinen tyylitaituri osaa pukea mekon kanssa sopivat saappaat.

Nainen:

Cocktail-kutsuilla saa ¬- ja on suotavaa - pukeutua hieman seksikkäästi. Cocktail-mekko jää polven yläpuolelle paljastaen sääret, joita korostavat sirot korot tai matalat avokkaat. Cocktail-kutsuille voi pukeutua myös housuihin ja juhlatoppiin tai vaikka jumpsuitiin. Cocktail-asuun kuuluu olennaisena osana siro mieluiten olkaimeton laukku.

Mies:

Cocktail-tilaisuuteen voi pukea puvun, mutta solmio kannattaa jättää pois ja sujauttaa sen sijaan takin taskuun värikäs taskuliina. Miehen asuna voivat olla myös rennot, siistit housut ja bleiseri. Vyö ja kengät voivat olla muunkin väriset kuin mustat.

Lue myös

Lisää aiheesta