Lampaanpaistia särän tapaan
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Särä valmistetaan perinteisesti puukaukalossa leivinuunissa. Sähköuunissa mieto lämpö ja kosteus jäljittelevät lampaanpaistin ja juuresten perinteistä kypsennystapaa.
| 2 1/2 kg | luutonta lampaanpaistia |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 tl | mustapippuria |
| 50 g | voita |
| 2 dl | vettä |
| 12 kpl | kiinteää perunaa |
| 4 kpl | porkkanaa |
| 2 kpl | palsternakkaa |
| 1/2 kpl | lanttua |
- 1.
Anna paistin sulaa jääkaapissa 1–2 vrk.
- 2.
Poista isot rasvakertymät paistin pinnalta. Hiero suola ja pippuri paistin pintaan. Anna lihan maustua jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä pari tuntia.
- 3.
Laita paisti uunipellille. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Vuole kylmä voi ohuiksi lastuiksi juustohöylällä ja levitä lastut paistin pinnalle. Laita paisti 225-asteiseen uuniin ruskistumaan puoleksi tunniksi. Kaada vesi pellille. (Lisää vettä tarvittaessa kypsennyksen aikana).
- 4.
Laske uunin lämpö 150 asteeseen. Peitä paisti ja pelti kevyesti foliolla. Valele paistia 30–45 minuutin välein liemellä ja jatka kypsentämistä, kunnes sen sisälämpötila on noin 50 astetta.
- 5.
Kuori ja pilko juurekset isoiksi paloiksi. Lisää juurekset pellille paistin viereen. Jatka kypsentämistä, kunnes paistin sisälämpötila on 65–75 astetta. Tähän menee noin 2–2 ½ tuntia. 65-asteinen paisti on sisältä punertava, 75-asteinen täysin kypsä.
- 6.
Ota kypsä paisti pelliltä, kääri se folioon ja anna vetäytyä noin ½ tuntia ennen viipalointia. Nosta uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka juuresten kypsentämistä, kunnes ne ovat kauniisti paahtuneet.
Lampaanpaistia särän tapaan
Särä valmistetaan perinteisesti puukaukalossa leivinuunissa. Sähköuunissa mieto lämpö ja kosteus jäljittelevät lampaanpaistin ja juuresten perinteistä kypsennystapaa.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 kg | luutonta lampaanpaistia |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 tl | mustapippuria |
| 50 g | voita |
| 2 dl | vettä |
| 12 kpl | kiinteää perunaa |
| 4 kpl | porkkanaa |
| 2 kpl | palsternakkaa |
| 1/2 kpl | lanttua |
Valmistus (Uuni 150°C)
- 1
Anna paistin sulaa jääkaapissa 1–2 vrk.
Määrä Ainesosa 2 1/2 kg luutonta lampaanpaistia - 2
Poista isot rasvakertymät paistin pinnalta. Hiero suola ja pippuri paistin pintaan. Anna lihan maustua jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä pari tuntia.
Määrä Ainesosa 1 rkl suolaa 1 tl mustapippuria - 3
Laita paisti uunipellille. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Vuole kylmä voi ohuiksi lastuiksi juustohöylällä ja levitä lastut paistin pinnalle. Laita paisti 225-asteiseen uuniin ruskistumaan puoleksi tunniksi. Kaada vesi pellille. (Lisää vettä tarvittaessa kypsennyksen aikana).
Määrä Ainesosa 50 g voita 2 dl vettä - 4
Laske uunin lämpö 150 asteeseen. Peitä paisti ja pelti kevyesti foliolla. Valele paistia 30–45 minuutin välein liemellä ja jatka kypsentämistä, kunnes sen sisälämpötila on noin 50 astetta.
- 5
Kuori ja pilko juurekset isoiksi paloiksi. Lisää juurekset pellille paistin viereen. Jatka kypsentämistä, kunnes paistin sisälämpötila on 65–75 astetta. Tähän menee noin 2–2 ½ tuntia. 65-asteinen paisti on sisältä punertava, 75-asteinen täysin kypsä.
Määrä Ainesosa 12 kpl kiinteää perunaa 4 kpl porkkanaa 2 kpl palsternakkaa 1/2 kpl lanttua - 6
Ota kypsä paisti pelliltä, kääri se folioon ja anna vetäytyä noin ½ tuntia ennen viipalointia. Nosta uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka juuresten kypsentämistä, kunnes ne ovat kauniisti paahtuneet.
Ravintosisältö
965
Energiaa kcal
4038
Energiaa kj
59,3 g
Rasvaa
21,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
24,2 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
3,5 g
Kuituja
82,0 g
Proteiinia
4,1 g
Suolaa
965
Energiaa kcal
4038
Energiaa kj
59,3 g
Rasvaa
21,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
24,2 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
3,5 g
Kuituja
82,0 g
Proteiinia
4,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























