Lampaanpaistia särän tapaan

Arvostele resepti
6 Annosta

Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Särä valmistetaan perinteisesti puukaukalossa leivinuunissa. Sähköuunissa mieto lämpö ja kosteus jäljittelevät lampaanpaistin ja juuresten perinteistä kypsennystapaa.

Ainekset (6 annosta)

MääräAinesosa
2 1/2 kgluutonta lampaanpaistia
1 rklsuolaa
1 tlmustapippuria
50 gvoita
2 dlvettä
12 kplkiinteää perunaa
4 kplporkkanaa
2 kplpalsternakkaa
1/2 kpllanttua

Valmistus (Uuni 150°C)

  1. 1

    Anna paistin sulaa jääkaapissa 1–2 vrk.

    MääräAinesosa
    2 1/2 kgluutonta lampaanpaistia
  2. 2

    Poista isot rasvakertymät paistin pinnalta. Hiero suola ja pippuri paistin pintaan. Anna lihan maustua jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä pari tuntia.

    MääräAinesosa
    1 rklsuolaa
    1 tlmustapippuria
  3. 3

    Laita paisti uunipellille. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Vuole kylmä voi ohuiksi lastuiksi juustohöylällä ja levitä lastut paistin pinnalle. Laita paisti 225-asteiseen uuniin ruskistumaan puoleksi tunniksi. Kaada vesi pellille. (Lisää vettä tarvittaessa kypsennyksen aikana).

    MääräAinesosa
    50 gvoita
    2 dlvettä
  4. 4

    Laske uunin lämpö 150 asteeseen. Peitä paisti ja pelti kevyesti foliolla. Valele paistia 30–45 minuutin välein liemellä ja jatka kypsentämistä, kunnes sen sisälämpötila on noin 50 astetta.

  5. 5

    Kuori ja pilko juurekset isoiksi paloiksi. Lisää juurekset pellille paistin viereen. Jatka kypsentämistä, kunnes paistin sisälämpötila on 65–75 astetta. Tähän menee noin 2–2 ½ tuntia. 65-asteinen paisti on sisältä punertava, 75-asteinen täysin kypsä.

    MääräAinesosa
    12 kplkiinteää perunaa
    4 kplporkkanaa
    2 kplpalsternakkaa
    1/2 kpllanttua
  6. 6

    Ota kypsä paisti pelliltä, kääri se folioon ja anna vetäytyä noin ½ tuntia ennen viipalointia. Nosta uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka juuresten kypsentämistä, kunnes ne ovat kauniisti paahtuneet.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Päivi Ristell
2.8.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä