Lampaanpaistia särän tapaan | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
???

Lampaanpaistia särän tapaan

Fork and knife
4 Annosta
Fork and knife
4 Annosta
Särä valmistetaan perinteisesti puukaukalossa leivinuunissa. Sähköuunissa mieto lämpö ja kosteus jäljittelevät lampaanpaistin ja juuresten perinteistä kypsennystapaa.

Ainekset

2 1/2 kg
Luutonta lampaanpaistia
1 rkl
Suolaa
1 tl
Mustapippuria
50 g
Voita
2 dl
Vettä
12 kpl
Keskikokoista kiinteää perunaa
4 kpl
Porkkanaa
2 kpl
Palsternakkaa
1/2 kpl
Lanttua

Reseptin ainekset S-ryhmän kaupoista

Näin teet

1

Anna paistin sulaa jääkaapissa 1–2 vrk.

2 1/2 kg
Luutonta lampaanpaistia
2

Poista isot rasvakertymät paistin pinnalta. Hiero suola ja pippuri paistin pintaan. Anna lihan maustua jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä pari tuntia.

1 rkl
Suolaa
1 tl
Mustapippuria
3

Laita paisti uunipellille. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Vuole kylmä voi ohuiksi lastuiksi juustohöylällä ja levitä lastut paistin pinnalle. Laita paisti 225-asteiseen uuniin ruskistumaan puoleksi tunniksi. Kaada vesi pellille. (Lisää vettä tarvittaessa kypsennyksen aikana).

50 g
Voita
2 dl
Vettä
4

Laske uunin lämpö 150 asteeseen. Peitä paisti ja pelti kevyesti foliolla. Valele paistia 30–45 minuutin välein liemellä ja jatka kypsentämistä, kunnes sen sisälämpötila on noin 50 astetta. Lisää silloin juurekset kuorittuina, isoina paloina pellille paistin viereen. Jatka kypsentämistä, kunnes paistin sisälämpötila on 65–75 astetta. Tähän menee noin 2–2 ½ tuntia. 65-asteinen paisti on sisältä punertava, 75-asteinen täysin kypsä.

4 kpl
Porkkanaa
12 kpl
Keskikokoista kiinteää perunaa
2 kpl
Palsternakkaa
1/2 kpl
Lanttua
5

Ota kypsä paisti pelliltä, kääri se folioon ja anna vetäytyä noin ½ tuntia ennen viipalointia. Nosta uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka juuresten kypsentämistä, kunnes ne ovat kauniisti paahtuneet.

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Päivi Ristell
Julkaistu: 16.11.2017
Muokattu: 27.10.2018

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Yksi annos

Koko resepti

6050

1445

89,0 g

32,8 g

36,0 g

6,0 g

5,0 g

123,0 g

1,2 g

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

1 rkl Suolaa,

1 tl Mustapippuria,

2 dl Vettä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli