Yhteistyössä: Food Market Herkku

30 min

Nappaa talteen!
Itäkeskuksen Food Market Herkun lihamestari Miro Söderholm lainaa lihareseptissään makuja Japanista. Naudan filee grillataan kevyesti ja maustetaan itse tehdyllä ponzu-kastikkeella. Lihan kanssa Miro tarjoaa parsasta tai varsiparsakaalista tehtyä japanilaista salaattia.
| 600 g | naudan ulkofileetä |
| Ponzu-kastike | |
|---|---|
| 1 1/4 dl | soijakastiketta |
| 2 1/2 dl | riisiviinietikkaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | sitruunamehua |
| 1/2 dl | limemehua |
| Japanilainen vihreä salaatti | |
| 1/2 dl | seesamiöljyä |
| 1 rkl | riisiviinietikkaa |
| 2 rkl | soijakastiketta |
| 1 rkl | raastettua inkivääriä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 tl | wasabia |
| 500 g | (1 nippu) vihreää parsaa tai broccolinia eli varsiparsakaalia |
| 1 rkl | seesaminsiemeniä |
| 1 - 2 kpl | punaista chiliä |
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen ruoanlaittoa.
Valmista ponzu-kastike. Yhdistä kaikki ainekset. Anna maustua sen aikaa, kun valmistat parsasalaatin ja lihan.
Valmista salaatti. Yhdistä kulhossa öljy, etikka, soijakastike ja inkivääriraaste. Kuori valkosipuli ja purista se joukkoon. Lisää wasabi. Poista parsojen tyvestä puumainen, kova osa. Leikkaa nuput pois ja veistä parsoista ohuita lastuja. Jos käytät varsiparsakaalia, höyrytä niitä hetki ja paloittele ne. Lisää parsalastut ja -nuput tai varsiparsakaalit kulhoon. Sekoita hyvin. Paahda seesaminsiemenet kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Leikkaa chili viistosti ohuiksi renkaiksi. Siirrä siemenet ja chili syrjään viimeistelyä varten.
Leikkaa ulkofileestä poikkisyin 4 sormen paksuista pihviä (à 150 g). Grillaa pihveihin kaunis väri kuumassa grillissä. Voit myös paahtaa pihvit nopeasti kuumalla pannulla. Pihvit saavat jäädä sisältä raaoiksi. Pihvit eivät tarvitse mausteita, sillä ne dipataan ponzu-kastikkeeseen. Anna vetäytyä hetki.
Leikkaa pihvit ohuiksi viipaleiksi. Jaa liha ja salaatti lautasille ja ponzu-kastike pieniin kulhoihin. Viimeistele annokset seesaminsiemenillä ja chilillä.


Yhteistyössä: Food Market Herkku

Itäkeskuksen Food Market Herkun lihamestari Miro Söderholm lainaa lihareseptissään makuja Japanista. Naudan filee grillataan kevyesti ja maustetaan itse tehdyllä ponzu-kastikkeella. Lihan kanssa Miro tarjoaa parsasta tai varsiparsakaalista tehtyä japanilaista salaattia.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 600 g | naudan ulkofileetä |
Ponzu-kastike | |
| 1 1/4 dl | soijakastiketta |
| 2 1/2 dl | riisiviinietikkaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | sitruunamehua |
| 1/2 dl | limemehua |
Japanilainen vihreä salaatti | |
| 1/2 dl | seesamiöljyä |
| 1 rkl | riisiviinietikkaa |
| 2 rkl | soijakastiketta |
| 1 rkl | raastettua inkivääriä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 tl | wasabia |
| 500 g | (1 nippu) vihreää parsaa tai broccolinia eli varsiparsakaalia |
| 1 rkl | seesaminsiemeniä |
| 1 - 2 kpl | punaista chiliä |
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen ruoanlaittoa.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 600 g | naudan ulkofileetä |
Valmista ponzu-kastike. Yhdistä kaikki ainekset. Anna maustua sen aikaa, kun valmistat parsasalaatin ja lihan.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 1/4 dl | soijakastiketta |
| 2 1/2 dl | riisiviinietikkaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | sitruunamehua |
| 1/2 dl | limemehua |
Valmista salaatti. Yhdistä kulhossa öljy, etikka, soijakastike ja inkivääriraaste. Kuori valkosipuli ja purista se joukkoon. Lisää wasabi. Poista parsojen tyvestä puumainen, kova osa. Leikkaa nuput pois ja veistä parsoista ohuita lastuja. Jos käytät varsiparsakaalia, höyrytä niitä hetki ja paloittele ne. Lisää parsalastut ja -nuput tai varsiparsakaalit kulhoon. Sekoita hyvin. Paahda seesaminsiemenet kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Leikkaa chili viistosti ohuiksi renkaiksi. Siirrä siemenet ja chili syrjään viimeistelyä varten.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1/2 dl | seesamiöljyä |
| 1 rkl | riisiviinietikkaa |
| 2 rkl | soijakastiketta |
| 1 rkl | raastettua inkivääriä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 tl | wasabia |
| 500 g | (1 nippu) vihreää parsaa tai broccolinia eli varsiparsakaalia |
| 1 rkl | seesaminsiemeniä |
| 1 - 2 kpl | punaista chiliä |
Leikkaa ulkofileestä poikkisyin 4 sormen paksuista pihviä (à 150 g). Grillaa pihveihin kaunis väri kuumassa grillissä. Voit myös paahtaa pihvit nopeasti kuumalla pannulla. Pihvit saavat jäädä sisältä raaoiksi. Pihvit eivät tarvitse mausteita, sillä ne dipataan ponzu-kastikkeeseen. Anna vetäytyä hetki.
Leikkaa pihvit ohuiksi viipaleiksi. Jaa liha ja salaatti lautasille ja ponzu-kastike pieniin kulhoihin. Viimeistele annokset seesaminsiemenillä ja chilillä.
”Japanilainen grillifilee on helppo valmistaa, on verrattain kevyt ja sopii erittäin hyvin kesällä ulkona syötäväksi. Salaatin voi valmistaa myös esimerkiksi vihreistä pavuista tai kurkusta.”
Vinkki: Valitse filee, joka on marmoroitunut – siitä valmistuu erityisen hyvä japanilainen grillifilee.
344
Energiaa kcal
1438
Energiaa kj
8,0 g
Rasvaa
2,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
19,0 g
Hiilihydraatteja
15,5 g
Sokereita
4,8 g
Kuituja
41,0 g
Proteiinia
7,1 g
Suolaa
344
Energiaa kcal
1438
Energiaa kj
8,0 g
Rasvaa
2,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
19,0 g
Hiilihydraatteja
15,5 g
Sokereita
4,8 g
Kuituja
41,0 g
Proteiinia
7,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 dl seesamiöljyä, 1 rkl raastettua inkivääriä, 0.5 tl wasabia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli