Yhteistyössä: Kulman Keittiö

60 min

Nappaa talteen!
Kurpitsa kuuluu syksyn sesonkiherkkuihin. Itäharjun Prisman palvelutorivastaava Jaakko Simonen tarjoilee keiton smetanavaahdon ja yrttiöljyn kera.
| 1 dl | rypsiöljyä |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/2 tl | hunajaa |
| muutama oksa tuoretta persiljaa ja timjamia | |
| 120 g | (1 prk) smetanaa |
| 1 1/5 kg | (1 iso kpl) myskikurpitsaa |
| rypsiöljyä | |
| 1 kpl | keskikokoinen keltasipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 kpl | punainen chili |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 50 g | voita |
| 3 - 4 dl | vettä |
| suolaa | |
| koristeluun paahdettuja kurpitsansiemeniä |
Tee yrttiöljy. Laita kaikki yrttiöljyn ainekset blenderiin ja soseuta hienoksi. Maista ja mausta tarvittaessa.
Vaahdota smetana vatkaimella tai vispilällä kovaksi vaahdoksi.
Tee kurpitsasosekeitto. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen (kiertoilma, 200 astetta tavallisessa uunissa). Leikkaa kurpitsa pitkittäin puoliksi. Kaavi siemenet pois. Sivele leikkuupinnoille öljyä ja laita uunivuokaan leikkuupinta alaspäin. Paahda uunissa 30 min. Sillä välin leikkaa sipuli puoliksi. Älä kuori. Sivele öljyä leikkuupinnoille ja jätä odottamaan. Leikkaa chili puoliksi ja kaavi sisältä siemenet pikkulusikan avulla. Kun kurpitsat ovat olleet uunissa 30 minuuttia laita sipuli (leikkauspinta alaspäin), chili ja valkosipulinkynsi myös uunivuokaan ja jatka paahtamista noin 20 min. Kun sekä kurpitsa että sipuli ovat niin pehmeitä, että niitä voi muussata haarukalla, ovat ne valmiita. Nosta uunivuoka pöydälle ja anna jäähtyä hetki. Kaavi kurpitsojen hedelmäliha blenderiin lusikalla. Lisää joukkoon chili, kuoritut sipulit ja valkosipuli. Lisää kerma, voi ja osa vedestä. Soseuta hienoksi. Lisää vettä tarvittaessa, kunnes koostumus on hyvä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos kurpitsakeitto pysyy kuumana on se valmista nautittavaksi. Jos keitto on jäähtynyt kaada se kattilaan ja lämmitä pohjaa myöten sekoittaen.
Kaada kurpitsakeitto lautaselle ja koristele smetanavaahdolla sekä yrttiöljyllä. Viimeistele muutamalla paahdetulla kurpitsansiemenellä.


Yhteistyössä: Kulman Keittiö

Kurpitsa kuuluu syksyn sesonkiherkkuihin. Itäharjun Prisman palvelutorivastaava Jaakko Simonen tarjoilee keiton smetanavaahdon ja yrttiöljyn kera.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 dl | rypsiöljyä |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/2 tl | hunajaa |
| muutama oksa tuoretta persiljaa ja timjamia | |
| 120 g | (1 prk) smetanaa |
| 1 1/5 kg | (1 iso kpl) myskikurpitsaa |
| rypsiöljyä | |
| 1 kpl | keskikokoinen keltasipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 kpl | punainen chili |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 50 g | voita |
| 3 - 4 dl | vettä |
| suolaa | |
| koristeluun paahdettuja kurpitsansiemeniä |
Tee yrttiöljy. Laita kaikki yrttiöljyn ainekset blenderiin ja soseuta hienoksi. Maista ja mausta tarvittaessa.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 dl | rypsiöljyä |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/2 tl | hunajaa |
| muutama oksa tuoretta persiljaa ja timjamia |
Vaahdota smetana vatkaimella tai vispilällä kovaksi vaahdoksi.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 120 g | (1 prk) smetanaa |
Tee kurpitsasosekeitto. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen (kiertoilma, 200 astetta tavallisessa uunissa). Leikkaa kurpitsa pitkittäin puoliksi. Kaavi siemenet pois. Sivele leikkuupinnoille öljyä ja laita uunivuokaan leikkuupinta alaspäin. Paahda uunissa 30 min. Sillä välin leikkaa sipuli puoliksi. Älä kuori. Sivele öljyä leikkuupinnoille ja jätä odottamaan. Leikkaa chili puoliksi ja kaavi sisältä siemenet pikkulusikan avulla. Kun kurpitsat ovat olleet uunissa 30 minuuttia laita sipuli (leikkauspinta alaspäin), chili ja valkosipulinkynsi myös uunivuokaan ja jatka paahtamista noin 20 min. Kun sekä kurpitsa että sipuli ovat niin pehmeitä, että niitä voi muussata haarukalla, ovat ne valmiita. Nosta uunivuoka pöydälle ja anna jäähtyä hetki. Kaavi kurpitsojen hedelmäliha blenderiin lusikalla. Lisää joukkoon chili, kuoritut sipulit ja valkosipuli. Lisää kerma, voi ja osa vedestä. Soseuta hienoksi. Lisää vettä tarvittaessa, kunnes koostumus on hyvä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos kurpitsakeitto pysyy kuumana on se valmista nautittavaksi. Jos keitto on jäähtynyt kaada se kattilaan ja lämmitä pohjaa myöten sekoittaen.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 1/5 kg | (1 iso kpl) myskikurpitsaa |
| rypsiöljyä | |
| 1 kpl | keskikokoinen keltasipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 kpl | punainen chili |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 50 g | voita |
| 3 - 4 dl | vettä |
| suolaa |
Kaada kurpitsakeitto lautaselle ja koristele smetanavaahdolla sekä yrttiöljyllä. Viimeistele muutamalla paahdetulla kurpitsansiemenellä.
Maistuvimmat reseptit Turusta löytyvät kulman keittiöstä. Katso kaikki!
553
Energiaa kcal
2314
Energiaa kj
55,0 g
Rasvaa
22,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
9,3 g
Hiilihydraatteja
7,8 g
Sokereita
6,3 g
Kuituja
4,0 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
553
Energiaa kcal
2314
Energiaa kj
55,0 g
Rasvaa
22,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
9,3 g
Hiilihydraatteja
7,8 g
Sokereita
6,3 g
Kuituja
4,0 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: rypsiöljyä, suolaa, koristeluun paahdettuja kurpitsansiemeniä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli