Peltisushi
60 min

Nappaa talteen!
Peltisushi on buffetpöydän hittitarjottava. Tee maukas sushiriisipohja valmiiksi edellisenä iltana ja viimeistele se juhlapäivänä herkullisilla päällisillä.
| Sushiriisi | |
|---|---|
| 500 g | sushiriisiä |
| 2 dl | riisiviinietikkaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 2 tl | suolaa |
| Wasabimajoneesi | |
| 200 g | majoneesia |
| 1 | tuubi wasabitahnaa |
| Pinnalle | |
| 1 kpl | avokado |
| 125 g | retiisejä |
| 1/2 kpl | kurkkua |
| 1/2 dl | seesaminsiemeniä |
| 200 g | kylmäsavulohta |
| 1 kpl | nori-merileväarkki |
| 1/2 kpl | ruukkua korianteria |
| Tarjoiluun | |
| soijakastiketta | |
| sushi-inkivääriä | |
- 1.
Poista riisistä tärkkelys huuhtelemalla sitä isossa kulhossa, välillä vettä vaihtaen, kunnes vesi on kirkasta.
- 2.
Kuumenna 7 dl vettä kattilassa. Lisää riisi ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna riisin hautua kannen alla 15 minuuttia.
- 3.
Tee liemi riisin kypsyessä. Mittaa riisiviinietikka, sokeri ja suola pieneen kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Älä keitä. Jäähdytä liemi kylmässä vesihauteessa.
- 4.
Kaada kypsä riisi isoon kulhoon ja valuta liemi päälle. Kääntele riisiä puulastalla varovaisin leikkaavin liikkein, niin että liemi sekoittuu riisiin ja kuuma höyry pääsee pois. Anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- 5.
Laita leivinpaperi uunipellille. Painele riisi tasaiseksi kerrokseksi pellille kertakäyttökäsineen tai muovipussin kanssa. Peitä riisi kostutetulla leivinpaperilla ja nihkeäksi kostutetulla pyyhkeellä. Peittele kelmulla ilmavasti. Säilytä riisi kylmässä viimeistelyhetkeen asti.
- 6.
Halkaise avokado, poista kivi, kaapaise hedelmäliha kuoresta ja viipaloi se. Huuhtele ja viipaloi retiisit ohueksi. Halkaise kurkku, poista siemenet lusikalla ja leikkaa kurkku reilun puolen sentin viipaleiksi.
- 7.
Sekoita majoneesi ja wasabi. Levitä seos riisilevylle. Leikkaa levy kostutetulla veitsellä noin 4 x 4 cm:n paloiksi. Laita palat tarjoilualustalle.
- 8.
Taittele lohiviipale joka toiselle sushipalalle. Hienonna päälle norilevää ja lisää korianterinlehti. Jaa kasvisviipaleet lopuille sushipaloille. Ripottele seesaminsiemeniä kasvispalojen päälle.
- 9.
Varaa tarjolle myös soijakastiketta ja halutessasi sushi-inkivääriä.
Peltisushi
arvosana1/5
60 min
Peltisushi on buffetpöydän hittitarjottava. Tee maukas sushiriisipohja valmiiksi edellisenä iltana ja viimeistele se juhlapäivänä herkullisilla päällisillä.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Sushiriisi | |
| 500 g | sushiriisiä |
| 2 dl | riisiviinietikkaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 2 tl | suolaa |
Wasabimajoneesi | |
| 200 g | majoneesia |
| 1 | tuubi wasabitahnaa |
Pinnalle | |
| 1 kpl | avokado |
| 125 g | retiisejä |
| 1/2 kpl | kurkkua |
| 1/2 dl | seesaminsiemeniä |
| 200 g | kylmäsavulohta |
| 1 kpl | nori-merileväarkki |
| 1/2 kpl | ruukkua korianteria |
Tarjoiluun | |
| soijakastiketta | |
| sushi-inkivääriä | |
Valmistus
- 1
Poista riisistä tärkkelys huuhtelemalla sitä isossa kulhossa, välillä vettä vaihtaen, kunnes vesi on kirkasta.
Määrä Ainesosa 500 g sushiriisiä - 2
Kuumenna 7 dl vettä kattilassa. Lisää riisi ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna riisin hautua kannen alla 15 minuuttia.
- 3
Tee liemi riisin kypsyessä. Mittaa riisiviinietikka, sokeri ja suola pieneen kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Älä keitä. Jäähdytä liemi kylmässä vesihauteessa.
Määrä Ainesosa 2 dl riisiviinietikkaa 3/4 dl sokeria 2 tl suolaa - 4
Kaada kypsä riisi isoon kulhoon ja valuta liemi päälle. Kääntele riisiä puulastalla varovaisin leikkaavin liikkein, niin että liemi sekoittuu riisiin ja kuuma höyry pääsee pois. Anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- 5
Laita leivinpaperi uunipellille. Painele riisi tasaiseksi kerrokseksi pellille kertakäyttökäsineen tai muovipussin kanssa. Peitä riisi kostutetulla leivinpaperilla ja nihkeäksi kostutetulla pyyhkeellä. Peittele kelmulla ilmavasti. Säilytä riisi kylmässä viimeistelyhetkeen asti.
- 6
Halkaise avokado, poista kivi, kaapaise hedelmäliha kuoresta ja viipaloi se. Huuhtele ja viipaloi retiisit ohueksi. Halkaise kurkku, poista siemenet lusikalla ja leikkaa kurkku reilun puolen sentin viipaleiksi.
Määrä Ainesosa 1 kpl avokado 125 g retiisejä 1/2 kpl kurkkua - 7
Sekoita majoneesi ja wasabi. Levitä seos riisilevylle. Leikkaa levy kostutetulla veitsellä noin 4 x 4 cm:n paloiksi. Laita palat tarjoilualustalle.
Määrä Ainesosa 200 g majoneesia 1 tuubi wasabitahnaa - 8
Taittele lohiviipale joka toiselle sushipalalle. Hienonna päälle norilevää ja lisää korianterinlehti. Jaa kasvisviipaleet lopuille sushipaloille. Ripottele seesaminsiemeniä kasvispalojen päälle.
Määrä Ainesosa 200 g kylmäsavulohta 1 kpl nori-merileväarkki 1/2 kpl ruukkua korianteria 1/2 dl seesaminsiemeniä - 9
Varaa tarjolle myös soijakastiketta ja halutessasi sushi-inkivääriä.
Määrä Ainesosa soijakastiketta sushi-inkivääriä
Ravintosisältö
85
Energiaa kcal
355
Energiaa kj
3,0 g
Rasvaa
0,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
11,5 g
Hiilihydraatteja
2,1 g
Sokereita
0,7 g
Kuituja
2,2 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
85
Energiaa kcal
355
Energiaa kj
3,0 g
Rasvaa
0,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
11,5 g
Hiilihydraatteja
2,1 g
Sokereita
0,7 g
Kuituja
2,2 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl Suolaa, Tuubi wasabitahnaa, Soijakastiketta, Sushi-inkivääriä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























