Routakaritsa

arvosana5/5

(2)arviota
8 Annosta

Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Jäisestä karitsanpaistista valmistuu vaivatta mehevä juhlaruoka. Viimeistele se rapealla yrtti-parmesaanikuorrutteella.

Ainekset (8 annosta)

MääräAinesosa
2 1/2 kgkaritsan putkiluupaisti (pakaste)
3/4 dlkarkeaa merisuolaa
1 tlrouhittua mustapippuria
4 kplvalkosipulinkynttä
1 kplsipuli
1/4 kplruukku timjamia

Kuorrutus

3/4 kplruukku timjamia
1 kplvalkosipulinkynsi
50 gparmesaanijuustoa
3/4 dlrypsiöljyä

Lisäksi

iso paistopussi

Valmistus (Uuni 90°C)

  1. 1

    Nosta jäinen paisti paistopussiin pellille. Laita suola paistin alle ja päälle. Rouhi pintaan pippuria.

    MääräAinesosa
    iso paistopussi
    2 1/2 kgkaritsan putkiluupaisti (pakaste)
    3/4 dlkarkeaa merisuolaa
    1 tlrouhittua mustapippuria
  2. 2

    Kuori ja lohko sipuli. Paina valkosipulit rikki veitsen lappeella. Laita sipulit ja timjami pussiin. Sulje pussi ja leikkaa kulmaan höyryaukko.

    MääräAinesosa
    1 kplsipuli
    4 kplvalkosipulinkynttä
    1/4 kplruukku timjamia
  3. 3

    Paista 90-asteisessa uunissa 7–9 tuntia halutusta kypsyydestä riippuen. 64-asteinen liha on punertava, 72-asteinen kypsä. Aseta paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan muutaman tunnin paiston jälkeen. Tarkista, ettei se osu luuhun.

  4. 4

    Ota kypsä paisti uunista ja valele irronneella liemellä. Anna vetäytyä pussissa 1–2 tuntia.

  5. 5

    Nosta paisti pellille. Poista rasvakerros paistin pinnalta.

  6. 6

    Valmista kuorrute. Hienonna timjami ja valkosipuli ja raasta parmesaani. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute paistin pintaan ja paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Leikkaa tarjolle.

    MääräAinesosa
    3/4 kplruukku timjamia
    1 kplvalkosipulinkynsi
    50 gparmesaanijuustoa
    3/4 dlrypsiöljyä

Vinkki: Karitsa maistuu ohueksi leikattuna myös kylmänä leikkeleenä.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Tiina Valkonen
Kuvat:
Piia Arnould
22.10.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä