Routakaritsa
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Jäisestä karitsanpaistista valmistuu vaivatta mehevä juhlaruoka. Viimeistele se rapealla yrtti-parmesaanikuorrutteella.
| 2 1/2 kg | karitsan putkiluupaisti (pakaste) |
| 3/4 dl | karkeaa merisuolaa |
| 1 tl | rouhittua mustapippuria |
| 4 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1/4 kpl | ruukku timjamia |
| Kuorrutus | |
|---|---|
| 3/4 kpl | ruukku timjamia |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 50 g | parmesaanijuustoa |
| 3/4 dl | rypsiöljyä |
| Lisäksi | |
| iso paistopussi | |
- 1.
Nosta jäinen paisti paistopussiin pellille. Laita suola paistin alle ja päälle. Rouhi pintaan pippuria.
- 2.
Kuori ja lohko sipuli. Paina valkosipulit rikki veitsen lappeella. Laita sipulit ja timjami pussiin. Sulje pussi ja leikkaa kulmaan höyryaukko.
- 3.
Paista 90-asteisessa uunissa 7–9 tuntia halutusta kypsyydestä riippuen. 64-asteinen liha on punertava, 72-asteinen kypsä. Aseta paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan muutaman tunnin paiston jälkeen. Tarkista, ettei se osu luuhun.
- 4.
Ota kypsä paisti uunista ja valele irronneella liemellä. Anna vetäytyä pussissa 1–2 tuntia.
- 5.
Nosta paisti pellille. Poista rasvakerros paistin pinnalta.
- 6.
Valmista kuorrute. Hienonna timjami ja valkosipuli ja raasta parmesaani. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute paistin pintaan ja paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Leikkaa tarjolle.
Routakaritsa
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)
Jäisestä karitsanpaistista valmistuu vaivatta mehevä juhlaruoka. Viimeistele se rapealla yrtti-parmesaanikuorrutteella.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 kg | karitsan putkiluupaisti (pakaste) |
| 3/4 dl | karkeaa merisuolaa |
| 1 tl | rouhittua mustapippuria |
| 4 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1/4 kpl | ruukku timjamia |
Kuorrutus | |
| 3/4 kpl | ruukku timjamia |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 50 g | parmesaanijuustoa |
| 3/4 dl | rypsiöljyä |
Lisäksi | |
| iso paistopussi | |
Valmistus (Uuni 90°C)
- 1
Nosta jäinen paisti paistopussiin pellille. Laita suola paistin alle ja päälle. Rouhi pintaan pippuria.
Määrä Ainesosa iso paistopussi 2 1/2 kg karitsan putkiluupaisti (pakaste) 3/4 dl karkeaa merisuolaa 1 tl rouhittua mustapippuria - 2
Kuori ja lohko sipuli. Paina valkosipulit rikki veitsen lappeella. Laita sipulit ja timjami pussiin. Sulje pussi ja leikkaa kulmaan höyryaukko.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 4 kpl valkosipulinkynttä 1/4 kpl ruukku timjamia - 3
Paista 90-asteisessa uunissa 7–9 tuntia halutusta kypsyydestä riippuen. 64-asteinen liha on punertava, 72-asteinen kypsä. Aseta paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan muutaman tunnin paiston jälkeen. Tarkista, ettei se osu luuhun.
- 4
Ota kypsä paisti uunista ja valele irronneella liemellä. Anna vetäytyä pussissa 1–2 tuntia.
- 5
Nosta paisti pellille. Poista rasvakerros paistin pinnalta.
- 6
Valmista kuorrute. Hienonna timjami ja valkosipuli ja raasta parmesaani. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute paistin pintaan ja paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Leikkaa tarjolle.
Määrä Ainesosa 3/4 kpl ruukku timjamia 1 kpl valkosipulinkynsi 50 g parmesaanijuustoa 3/4 dl rypsiöljyä
Vinkki: Karitsa maistuu ohueksi leikattuna myös kylmänä leikkeleenä.
Ravintosisältö
695
Energiaa kcal
2907
Energiaa kj
49,8 g
Rasvaa
14,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
1,0 g
Hiilihydraatteja
0,3 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
61,5 g
Proteiinia
11,8 g
Suolaa
695
Energiaa kcal
2907
Energiaa kj
49,8 g
Rasvaa
14,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
1,0 g
Hiilihydraatteja
0,3 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
61,5 g
Proteiinia
11,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























