Savolainen tohrapottu

Arvostele resepti
7 Annosta

30 min

Suonenjokelainen Pia Pentikäinen on tuunannut perinneruoka tohrapotun modernimmaksi vaihtamalla rasvaisen siansivun vähärasvaisempaan suikalelihaan. Hän tekee rakenteeltaan kosteaa tohrupottua ja tarjoilee sen puolukkahillon ja porkkanaraasteen kera.

Ainekset (7 annosta)

MääräAinesosa
1 - 2 kplsipulia
400 gsianlihansuikaleita
1/2 tlsuolaa
2 kgjauhoisia perunoita
50 gvoita

Valmistus

  1. 1

    Kuori ja hienonna sipulit.

    Kuumenna pannulla 2 tl voita. Lisää possunsuikaleet ja paista käännellen, kunnes ne saavat kunnolla väriä. Lisää paistamisen loppuvaiheessa hienonnettu sipuli. Kääntele, kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää pannulle 2 dl vettä ja anna hautua sen aikaa, kun keität perunat. Mikäli vesi haihtuu liiaksi, lisää desi kerrallaan. Mausta suolalla.

    Lihan hautuessa kuori perunat ja lohko isohkoiksi paloiksi. Kumoa lohkot kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsiksi.

    Kaada kypsistä perunoista vesi pois, mutta ota kaksi desiä talteen. Kumoa perunoiden joukkoon sianlihat ja sipulit nesteineen. Lisää voi nokareina.

    Tohraa, eli riko kauhalla tai puuhaarukalla perunat samalla sekoitellen. Älä tee muusia, vaan jätä perunoihin hieman rakennetta. Anna tekeytyä hetki, sekoita ja maista. Lisää suolaa ja keitinvettä tarvittaessa. Toiset pitävät kuivahkosta tohrapotusta, mutta Pian tohrapottu on aina melko kosteaa. Lisää siis halutessasi joukkoon perunoiden keitinvettä.

    Tarjoa tohrapotun kanssa puolukkasosetta ja porkkanaraastetta.

    Vinkki: Sianlihasuikaleiden sijaan voit käyttää myös paloiteltua siansivua. Paista palat tällöin rapeiksi.

  2. 2

    Kuumenna pannulla 2 tl voita. Lisää possunsuikaleet ja paista käännellen, kunnes ne saavat kunnolla väriä. Lisää paistamisen loppuvaiheessa hienonnettu sipuli. Kääntele, kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää pannulle 2 dl vettä ja anna hautua sen aikaa, kun keität perunat. Mikäli vesi haihtuu liiaksi, lisää desi kerrallaan. Mausta suolalla.

    MääräAinesosa
    50 gvoita
    400 gsianlihansuikaleita
    1/2 tlsuolaa
  3. 3

    Lihan hautuessa kuori perunat ja lohko isohkoiksi paloiksi. Kumoa lohkot kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsiksi.

    MääräAinesosa
    2 kgjauhoisia perunoita
  4. 4

    Kaada kypsistä perunoista vesi pois, mutta ota kaksi desiä talteen. Kumoa perunoiden joukkoon sianlihat ja sipulit nesteineen. Lisää voi nokareina.

    MääräAinesosa
    50 gvoita
  5. 5

    Tohraa, eli riko kauhalla tai puuhaarukalla perunat samalla sekoitellen. Älä tee muusia, vaan jätä perunoihin hieman rakennetta. Anna tekeytyä hetki, sekoita ja maista. Lisää suolaa ja keitinvettä tarvittaessa. Toiset pitävät kuivahkosta tohrapotusta, mutta Pian tohrapottu on aina melko kosteaa. Lisää siis halutessasi joukkoon perunoiden keitinvettä.

  6. 6

    Tarjoa tohrapotun kanssa puolukkasosetta ja porkkanaraastetta.

Vinkki: Sianlihasuikaleiden sijaan voit käyttää myös paloiteltua siansivua. Paista palat tällöin rapeiksi.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0,5 tl Suolaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Katso myös nämä

Resepti:
Pia Pentikäinen + Kati Pohja
Kuvat:
Elvi Rista
8.2.2019
|
Päivitetty: 26.9.2025