Savukalakeitto
30 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leppäsavustetusta kalasta valmistuu helposti amerikkalaishenkinen chowder, jossa kala annostellaan kasvissosekeiton pinnalle. Keiton lempeän aromikkaan ja kermaisen liemen salaisuuksia ovat purjo, varsiselleri ja porkkana.
| 500 g | (5–6) perunaa (jauhoinen lajike) |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 2 kpl | varsisellerin vartta |
| 10 cm | purjoa |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 7 dl | vettä |
| 2 kpl | kala-annosfondia (gluteenitonta) |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 dl | (1 prk) ruokakermaa 15 % |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 300 g | (2 prk, à 150 g) leppäsavukalaa paloina öljyssä |
| ½ ruukkua tilliä | |
- 1.
Pese, kuori ja kuutioi perunat sekä porkkanat. Huuhtele ja paloittele sellerit. Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo.
- 2.
Kuullota purjot öljyssä kattilassa. Lisää vesi, fondit, pippuri ja loput kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10–15 min, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
- 3.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.
- 4.
Valuta öljy kaloista. Hienonna tilli. Annostele keitto lautasille ja nosta kalaa keiton pinnalle. Viimeistele tillillä.
Leppäsavustetusta kalasta valmistuu helposti amerikkalaishenkinen chowder, jossa kala annostellaan kasvissosekeiton pinnalle. Keiton lempeän aromikkaan ja kermaisen liemen salaisuuksia ovat purjo, varsiselleri ja porkkana.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 500 g | (5–6) perunaa (jauhoinen lajike) |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 2 kpl | varsisellerin vartta |
| 10 cm | purjoa |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 7 dl | vettä |
| 2 kpl | kala-annosfondia (gluteenitonta) |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 dl | (1 prk) ruokakermaa 15 % |
Lisäksi | |
| 300 g | (2 prk, à 150 g) leppäsavukalaa paloina öljyssä |
| ½ ruukkua tilliä | |
Valmistus
- 1
Pese, kuori ja kuutioi perunat sekä porkkanat. Huuhtele ja paloittele sellerit. Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo.
Määrä Ainesosa 500 g (5–6) perunaa (jauhoinen lajike) 2 kpl porkkanaa 2 kpl varsisellerin vartta 10 cm purjoa - 2
Kuullota purjot öljyssä kattilassa. Lisää vesi, fondit, pippuri ja loput kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10–15 min, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Määrä Ainesosa 2 rkl rypsiöljyä 7 dl vettä 2 kpl kala-annosfondia (gluteenitonta) 1/4 tl mustapippuria rouhittuna - 3
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) ruokakermaa 15 % - 4
Valuta öljy kaloista. Hienonna tilli. Annostele keitto lautasille ja nosta kalaa keiton pinnalle. Viimeistele tillillä.
Vinkki: Kokeile keittoon savustettua kirjolohta (1 pkt/250 g).
Hyvästi hävikki: Hienonna loppu purjo ja pakasta. Rouskuttele ylijääneet varsisellerin varret dippikasviksina tai paloittele varret, keitä pari minuuttia vedessä ja pakasta keittoja varten.
Ravintosisältö
401
Energiaa kcal
1680
Energiaa kj
22,0 g
Rasvaa
7,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,3 g
Hiilihydraatteja
4,8 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
25,0 g
Proteiinia
3,4 g
Suolaa
401
Energiaa kcal
1680
Energiaa kj
22,0 g
Rasvaa
7,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,3 g
Hiilihydraatteja
4,8 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
25,0 g
Proteiinia
3,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 10 cm purjoa, ½ ruukkua tilliä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























