Savukalakeitto

arvosana5/5

(1)arvio
4 Annosta

30 min (josta 30 min aktiivista)

Leppäsavustetusta kalasta valmistuu helposti amerikkalaishenkinen chowder, jossa kala annostellaan kasvissosekeiton pinnalle. Keiton lempeän aromikkaan ja kermaisen liemen salaisuuksia ovat purjo, varsiselleri ja porkkana.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
500 g(5–6) perunaa (jauhoinen lajike)
2 kplporkkanaa
2 kplvarsisellerin vartta
10 cmpurjoa
2 rklrypsiöljyä
7 dlvettä
2 kplkala-annosfondia (gluteenitonta)
1/4 tlmustapippuria rouhittuna
2 dl(1 prk) ruokakermaa 15 %

Lisäksi

300 g(2 prk, à 150 g) leppäsavukalaa paloina öljyssä
½ ruukkua tilliä

Valmistus

  1. 1

    Pese, kuori ja kuutioi perunat sekä porkkanat. Huuhtele ja paloittele sellerit. Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo.

    MääräAinesosa
    500 g(5–6) perunaa (jauhoinen lajike)
    2 kplporkkanaa
    2 kplvarsisellerin vartta
    10 cmpurjoa
  2. 2

    Kuullota purjot öljyssä kattilassa. Lisää vesi, fondit, pippuri ja loput kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10–15 min, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

    MääräAinesosa
    2 rklrypsiöljyä
    7 dlvettä
    2 kplkala-annosfondia (gluteenitonta)
    1/4 tlmustapippuria rouhittuna
  3. 3

    Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

    MääräAinesosa
    2 dl(1 prk) ruokakermaa 15 %
  4. 4

    Valuta öljy kaloista. Hienonna tilli. Annostele keitto lautasille ja nosta kalaa keiton pinnalle. Viimeistele tillillä.

Vinkki: Kokeile keittoon savustettua kirjolohta (1 pkt/250 g).

Hyvästi hävikki: Hienonna loppu purjo ja pakasta. Rouskuttele ylijääneet varsisellerin varret dippikasviksina tai paloittele varret, keitä pari minuuttia vedessä ja pakasta keittoja varten.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 10 cm purjoa, ½ ruukkua tilliä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Hanne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Panu Pälviä
13.10.2022
|
Päivitetty: 26.9.2025

Samankaltaisia reseptejä