Sitruunainen rapurisotto
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Täpläravun kuorista itse keitetty rapuliemi tekee risotosta herkullisen ja juhlavan elämyksen. Viimeistele sitruunaiset risottoannokset rapujen mehukkailla saksi- ja pyrstölihoilla.
| Risotto | |
|---|---|
| 10 kpl | keitettyä täplärapua |
| 1/2 kpl | sitruunaa |
| 50 g | parmesaania |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | voita |
| 4 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 10 dl | rapulientä (ohje alla) |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| (suolaa) | |
| Rapuliemi | |
| täplärapujen kuoret ja perkeet | |
| 1 kpl | porkkana |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | varsisellerin vartta |
| 2 rkl | voita |
| 2 rkl | tomaattipyreetä |
| 2 kpl | laakerinlehteä |
| 11 dl | vettä |
| Lisäksi | |
| tilliä | |
- 1.
Irrota ravuista pyrstö- ja saksilihat, siirrä jääkaappiin odottamaan. Käytä rapujen kuoret ja perkeet suolia lukuun ottamatta rapuliemeen.
- 2.
Valmista liemi. Pese porkkana. Kuori ja paloittele porkkana ja sipuli. Huuhtele ja paloittele selleri. Sulata voi kattilassa. Lisää kaikki rapuliemen ainekset vettä lukuun ottamatta kattilaan ja kuullota noin 5 minuuttia. Lisää vesi ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi ja pidä kuumana risottoa varten.
- 3.
Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Raasta juusto.
- 4.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa isolla pannulla. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia. Lisää valkoviini ja anna imeytyä riisiin.
- 5.
Lisää puolet kuumasta rapuliemestä pannulle. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Lisää loppu liemi noin desi kerrallaan. Keitä koko ajan sekoittaen ja lisää uusi erä vasta, kun edellinen on imeytynyt. Lisää kuumaa vettä, jos riisi ei ole kypsää liemen loppuessa. Kypsennä riisi juuri ja juuri kypsäksi. Jätä risotto valuvan pehmeäksi. Risottoriisi kypsyy riisilaadusta riippuen noin 15–18 minuutissa.
- 6.
Lisää lopuksi juustoraaste, sitruunankuori ja -mehu sekä pippuri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele ravunlihat annosten pinnalle ja koristele halutessasi tillillä. Tarjoa heti.
Sitruunainen rapurisotto
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Täpläravun kuorista itse keitetty rapuliemi tekee risotosta herkullisen ja juhlavan elämyksen. Viimeistele sitruunaiset risottoannokset rapujen mehukkailla saksi- ja pyrstölihoilla.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Risotto | |
| 10 kpl | keitettyä täplärapua |
| 1/2 kpl | sitruunaa |
| 50 g | parmesaania |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | voita |
| 4 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 10 dl | rapulientä (ohje alla) |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| (suolaa) | |
Rapuliemi | |
| täplärapujen kuoret ja perkeet | |
| 1 kpl | porkkana |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | varsisellerin vartta |
| 2 rkl | voita |
| 2 rkl | tomaattipyreetä |
| 2 kpl | laakerinlehteä |
| 11 dl | vettä |
Lisäksi | |
| tilliä | |
Valmistus
- 1
Irrota ravuista pyrstö- ja saksilihat, siirrä jääkaappiin odottamaan. Käytä rapujen kuoret ja perkeet suolia lukuun ottamatta rapuliemeen.
Määrä Ainesosa 10 kpl keitettyä täplärapua - 2
Valmista liemi. Pese porkkana. Kuori ja paloittele porkkana ja sipuli. Huuhtele ja paloittele selleri. Sulata voi kattilassa. Lisää kaikki rapuliemen ainekset vettä lukuun ottamatta kattilaan ja kuullota noin 5 minuuttia. Lisää vesi ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi ja pidä kuumana risottoa varten.
Määrä Ainesosa 1 kpl porkkana 1 kpl sipuli 2 kpl varsisellerin vartta 2 rkl voita täplärapujen kuoret ja perkeet 2 rkl tomaattipyreetä 2 kpl laakerinlehteä 11 dl vettä - 3
Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Raasta juusto.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl sitruunaa 50 g parmesaania - 4
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa isolla pannulla. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia. Lisää valkoviini ja anna imeytyä riisiin.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 3 kpl valkosipulinkynttä 2 rkl voita 4 dl risottoriisiä 2 dl valkoviiniä - 5
Lisää puolet kuumasta rapuliemestä pannulle. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Lisää loppu liemi noin desi kerrallaan. Keitä koko ajan sekoittaen ja lisää uusi erä vasta, kun edellinen on imeytynyt. Lisää kuumaa vettä, jos riisi ei ole kypsää liemen loppuessa. Kypsennä riisi juuri ja juuri kypsäksi. Jätä risotto valuvan pehmeäksi. Risottoriisi kypsyy riisilaadusta riippuen noin 15–18 minuutissa.
Määrä Ainesosa 10 dl rapulientä (ohje alla) - 6
Lisää lopuksi juustoraaste, sitruunankuori ja -mehu sekä pippuri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele ravunlihat annosten pinnalle ja koristele halutessasi tillillä. Tarjoa heti.
Määrä Ainesosa 1/4 tl mustapippuria rouhittuna (suolaa) tilliä
Vinkki: Rapurisotto ilman kokonaisia rapuja syntyy, kun teet liemen hummerifondista ja maustat sen ruokalusikallisella tomaattipyreetä. Lisää risottoon suolaliemeen säilöttyjä jokiravunpyrstöjä.
Hyvästi hävikki: Keitä rapuliemi rapujuhlista jääneistä kuorista ja pakasta risottoa varten.
Ravintosisältö
569
Energiaa kcal
2383
Energiaa kj
12,0 g
Rasvaa
6,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
70,0 g
Hiilihydraatteja
5,3 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
38,8 g
Proteiinia
2,3 g
Suolaa
569
Energiaa kcal
2383
Energiaa kj
12,0 g
Rasvaa
6,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
70,0 g
Hiilihydraatteja
5,3 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
38,8 g
Proteiinia
2,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: (suolaa), tilliä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli
Katso myös nämä
- 1.Jäätkö kaipaamaan? Nämä kolme ruokaa ovat väistymässä joulupöydästä
- 2.Kumpi ensin, imurointi vai pölyjen pyyhintä? Nyt et arvaa vastausta!
- 3.Joulun upeimmat juustokakut – katso herkulliset ideat!
- 4.Arja Elina hankki airfryerin – Sen jälkeen mikään ei ollut kuin ennen
- 5.Kaisa viihtyi Prismassa niin pitkään, että sai sakot – ”En ole maksanut itselleni vuoteen palkkaa”
- 6.Neulotut lapaset – kolme perusohjetta












