Sitruunainen rapurisotto

arvosana5/5

(2)arviota
4 Annosta

Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Täpläravun kuorista itse keitetty rapuliemi tekee risotosta herkullisen ja juhlavan elämyksen. Viimeistele sitruunaiset risottoannokset rapujen mehukkailla saksi- ja pyrstölihoilla.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa

Risotto

10 kplkeitettyä täplärapua
1/2 kplsitruunaa
50 gparmesaania
1 kplsipuli
3 kplvalkosipulinkynttä
2 rklvoita
4 dlrisottoriisiä
2 dlvalkoviiniä
10 dlrapulientä (ohje alla)
1/4 tlmustapippuria rouhittuna
(suolaa)

Rapuliemi

täplärapujen kuoret ja perkeet
1 kplporkkana
1 kplsipuli
2 kplvarsisellerin vartta
2 rklvoita
2 rkltomaattipyreetä
2 kpllaakerinlehteä
11 dlvettä

Lisäksi

tilliä

Valmistus

  1. 1

    Irrota ravuista pyrstö- ja saksilihat, siirrä jääkaappiin odottamaan. Käytä rapujen kuoret ja perkeet suolia lukuun ottamatta rapuliemeen.

    MääräAinesosa
    10 kplkeitettyä täplärapua
  2. 2

    Valmista liemi. Pese porkkana. Kuori ja paloittele porkkana ja sipuli. Huuhtele ja paloittele selleri. Sulata voi kattilassa. Lisää kaikki rapuliemen ainekset vettä lukuun ottamatta kattilaan ja kuullota noin 5 minuuttia. Lisää vesi ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi ja pidä kuumana risottoa varten.

    MääräAinesosa
    1 kplporkkana
    1 kplsipuli
    2 kplvarsisellerin vartta
    2 rklvoita
    täplärapujen kuoret ja perkeet
    2 rkltomaattipyreetä
    2 kpllaakerinlehteä
    11 dlvettä
  3. 3

    Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Raasta juusto.

    MääräAinesosa
    1/2 kplsitruunaa
    50 gparmesaania
  4. 4

    Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa isolla pannulla. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia. Lisää valkoviini ja anna imeytyä riisiin.

    MääräAinesosa
    1 kplsipuli
    3 kplvalkosipulinkynttä
    2 rklvoita
    4 dlrisottoriisiä
    2 dlvalkoviiniä
  5. 5

    Lisää puolet kuumasta rapuliemestä pannulle. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Lisää loppu liemi noin desi kerrallaan. Keitä koko ajan sekoittaen ja lisää uusi erä vasta, kun edellinen on imeytynyt. Lisää kuumaa vettä, jos riisi ei ole kypsää liemen loppuessa. Kypsennä riisi juuri ja juuri kypsäksi. Jätä risotto valuvan pehmeäksi. Risottoriisi kypsyy riisilaadusta riippuen noin 15–18 minuutissa.

    MääräAinesosa
    10 dlrapulientä (ohje alla)
  6. 6

    Lisää lopuksi juustoraaste, sitruunankuori ja -mehu sekä pippuri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele ravunlihat annosten pinnalle ja koristele halutessasi tillillä. Tarjoa heti.

    MääräAinesosa
    1/4 tlmustapippuria rouhittuna
    (suolaa)
    tilliä

Vinkki: Rapurisotto ilman kokonaisia rapuja syntyy, kun teet liemen hummerifondista ja maustat sen ruokalusikallisella tomaattipyreetä. Lisää risottoon suolaliemeen säilöttyjä jokiravunpyrstöjä.

Hyvästi hävikki: Keitä rapuliemi rapujuhlista jääneistä kuorista ja pakasta risottoa varten.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: (suolaa), tilliä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Katso myös nämä

Resepti:
Henriikka, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Ninna Lindström
10.8.2020
|
Päivitetty: 25.9.2025