Vegaaniset hampurilaiset
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kasvisburgereiden pumpulinpehmeiden sämpylöiden välissä on mehevät kikhernepihvit ja täyteläistä avokadotahnaa.
| Vegaaniset hampurilaissämpylät | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | kaurajuomaa |
| 25 g | (½ pkt) tuorehiivaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 4 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 50 g | vegaanista margariinia (esim. eleplant) |
| 1/2 dl | kikhernepurkin lientä voiteluun (kikhernepihveistä) |
| 3 tl | seesaminsiemeniä |
| Kikhernepihvit | |
| 460 g | (2 tlk) kikherneitä |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 - 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 rkl | aurinkokuivattujen tomaattien öljyä |
| 1 dl | aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina öljyssä |
| 1 dl | auringonkukansiemeniä |
| 1 tl | savupaprikajauhetta |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/2 tl | oreganoa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 rkl | vehnäjauhoja |
| Avokadotahna | |
| 1 kpl | avokado (syöntikypsä) |
| 1 dl | majoneesia (vegaanista) |
| 1 rkl | limenmehua |
| 1 tl | srirachakastiketta |
| 1/4 tl | suolaa |
| Lisäksi | |
| salaattia, maustekurkkua, tomaattia ja punasipulia | |
| (3 rkl vegaanista barbeque-grillikastiketta) | |
| Paistamiseen | |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
- 1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen juomaan. Lisää sokeri ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen rasva vaivauksen loppupuolella. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.
- 2.
Huuhtele ja valuta herneet (säästä liemi sämpylöiden voiteluun). Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla. Lisää pihvien ainekset vehnäjauhoja lukuun ottamatta kulhoon. Soseuta karkeaksi massaksi sauvasekoittimella. Lisää lopuksi vehnäjauhot esimerkiksi lusikalla sekoittaen. Anna massan tekeytyä jääkaapissa 30 minuuttia.
- 3.
Kumoa sämpylätaikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, muotoile pötköksi ja jaa 6 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Kohota peitettynä 30 minuuttia. Voitele sämpylät kikherneliemellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- 4.
Halkaise avokado, poista kivi ja irrota hedelmäliha lusikalla. Murskaa avokado haarukalla karkeaksi soseeksi. Mukaan saa jäädä sattumia. Sekoita avokadotahnan ainekset keskenään.
- 5.
Muotoile pihvimassasta 6 noin sentin paksuista pihviä. Paista pannulla tai grilliparilalla öljyssä noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Sivele pihvit halutessasi barbequekastikkeella.
- 6.
Halkaise sämpylät ja paahda leikkuupinnat rapeiksi grillissä tai pannulla. Sivele avokadotahnaa sämpylänpuolikkaisiin. Täytä sämpylät pihvillä, salaatilla, kurkku- ja tomaattiviipaleilla sekä punasipulirenkailla.
Vegaaniset hampurilaiset
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Kasvisburgereiden pumpulinpehmeiden sämpylöiden välissä on mehevät kikhernepihvit ja täyteläistä avokadotahnaa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Vegaaniset hampurilaissämpylät | |
| 2 1/2 dl | kaurajuomaa |
| 25 g | (½ pkt) tuorehiivaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 4 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 50 g | vegaanista margariinia (esim. eleplant) |
| 1/2 dl | kikhernepurkin lientä voiteluun (kikhernepihveistä) |
| 3 tl | seesaminsiemeniä |
Kikhernepihvit | |
| 460 g | (2 tlk) kikherneitä |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 - 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 rkl | aurinkokuivattujen tomaattien öljyä |
| 1 dl | aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina öljyssä |
| 1 dl | auringonkukansiemeniä |
| 1 tl | savupaprikajauhetta |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/2 tl | oreganoa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 rkl | vehnäjauhoja |
Avokadotahna | |
| 1 kpl | avokado (syöntikypsä) |
| 1 dl | majoneesia (vegaanista) |
| 1 rkl | limenmehua |
| 1 tl | srirachakastiketta |
| 1/4 tl | suolaa |
Lisäksi | |
| salaattia, maustekurkkua, tomaattia ja punasipulia | |
| (3 rkl vegaanista barbeque-grillikastiketta) | |
Paistamiseen | |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen juomaan. Lisää sokeri ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen rasva vaivauksen loppupuolella. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl kaurajuomaa 25 g (½ pkt) tuorehiivaa 1 rkl sokeria 1/2 tl suolaa 4 1/2 dl vehnäjauhoja 50 g vegaanista margariinia (esim. eleplant) - 2
Huuhtele ja valuta herneet (säästä liemi sämpylöiden voiteluun). Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla. Lisää pihvien ainekset vehnäjauhoja lukuun ottamatta kulhoon. Soseuta karkeaksi massaksi sauvasekoittimella. Lisää lopuksi vehnäjauhot esimerkiksi lusikalla sekoittaen. Anna massan tekeytyä jääkaapissa 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 460 g (2 tlk) kikherneitä 1 kpl sipuli 2 - 3 kpl valkosipulinkynttä 1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina öljyssä 1 dl auringonkukansiemeniä 1 tl savupaprikajauhetta 3/4 tl suolaa 1/2 tl oreganoa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna 2 rkl vehnäjauhoja - 3
Kumoa sämpylätaikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, muotoile pötköksi ja jaa 6 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Kohota peitettynä 30 minuuttia. Voitele sämpylät kikherneliemellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1/2 dl kikhernepurkin lientä voiteluun (kikhernepihveistä) 3 tl seesaminsiemeniä - 4
Halkaise avokado, poista kivi ja irrota hedelmäliha lusikalla. Murskaa avokado haarukalla karkeaksi soseeksi. Mukaan saa jäädä sattumia. Sekoita avokadotahnan ainekset keskenään.
Määrä Ainesosa 1 kpl avokado (syöntikypsä) 1 dl majoneesia (vegaanista) 1 rkl limenmehua 1 tl srirachakastiketta 1/4 tl suolaa - 5
Muotoile pihvimassasta 6 noin sentin paksuista pihviä. Paista pannulla tai grilliparilalla öljyssä noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Sivele pihvit halutessasi barbequekastikkeella.
Määrä Ainesosa 2 rkl rypsiöljyä (3 rkl vegaanista barbeque-grillikastiketta) - 6
Halkaise sämpylät ja paahda leikkuupinnat rapeiksi grillissä tai pannulla. Sivele avokadotahnaa sämpylänpuolikkaisiin. Täytä sämpylät pihvillä, salaatilla, kurkku- ja tomaattiviipaleilla sekä punasipulirenkailla.
Määrä Ainesosa salaattia, maustekurkkua, tomaattia ja punasipulia
Vinkki: Kikherneliemi eli aquafaba antaa sämpylöihin kauniin värin ja kiillon. Kikherneliemen sijaan sämpylät voi voidella kaurajuomalla.
Ravintosisältö
594
Energiaa kcal
2489
Energiaa kj
39,0 g
Rasvaa
6,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
46,8 g
Hiilihydraatteja
6,7 g
Sokereita
5,3 g
Kuituja
11,2 g
Proteiinia
2,0 g
Suolaa
594
Energiaa kcal
2489
Energiaa kj
39,0 g
Rasvaa
6,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
46,8 g
Hiilihydraatteja
6,7 g
Sokereita
5,3 g
Kuituja
11,2 g
Proteiinia
2,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 dl kikhernepurkin lientä voiteluun (kikhernepihveistä), 460 g (2 tlk) kikherneitä, salaattia, maustekurkkua, tomaattia ja punasipulia , (3 rkl vegaanista barbeque-grillikastiketta).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























