Vegaaniset hampurilaiset

arvosana5/5

(1)arvio
6 Kappaletta

Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Kasvisburgereiden pumpulinpehmeiden sämpylöiden välissä on mehevät kikhernepihvit ja täyteläistä avokadotahnaa.

Ainekset

MääräAinesosa

Vegaaniset hampurilaissämpylät

2 1/2 dlkaurajuomaa
25 g(½ pkt) tuorehiivaa
1 rklsokeria
1/2 tlsuolaa
4 1/2 dlvehnäjauhoja
50 gvegaanista margariinia (esim. eleplant)
1/2 dlkikhernepurkin lientä voiteluun (kikhernepihveistä)
3 tlseesaminsiemeniä

Kikhernepihvit

460 g(2 tlk) kikherneitä
1 kplsipuli
2 - 3 kplvalkosipulinkynttä
1 rklaurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1 dlaurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina öljyssä
1 dlauringonkukansiemeniä
1 tlsavupaprikajauhetta
3/4 tlsuolaa
1/2 tl oreganoa
1/2 tlmustapippuria rouhittuna
2 rklvehnäjauhoja

Avokadotahna

1 kplavokado (syöntikypsä)
1 dlmajoneesia (vegaanista)
1 rkllimenmehua
1 tlsrirachakastiketta
1/4 tl suolaa

Lisäksi

salaattia, maustekurkkua, tomaattia ja punasipulia
(3 rkl vegaanista barbeque-grillikastiketta)

Paistamiseen

2 rklrypsiöljyä

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen juomaan. Lisää sokeri ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen rasva vaivauksen loppupuolella. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.

    MääräAinesosa
    2 1/2 dlkaurajuomaa
    25 g(½ pkt) tuorehiivaa
    1 rklsokeria
    1/2 tlsuolaa
    4 1/2 dlvehnäjauhoja
    50 gvegaanista margariinia (esim. eleplant)
  2. 2

    Huuhtele ja valuta herneet (säästä liemi sämpylöiden voiteluun). Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla. Lisää pihvien ainekset vehnäjauhoja lukuun ottamatta kulhoon. Soseuta karkeaksi massaksi sauvasekoittimella. Lisää lopuksi vehnäjauhot esimerkiksi lusikalla sekoittaen. Anna massan tekeytyä jääkaapissa 30 minuuttia.

    MääräAinesosa
    460 g(2 tlk) kikherneitä
    1 kplsipuli
    2 - 3 kplvalkosipulinkynttä
    1 rklaurinkokuivattujen tomaattien öljyä
    1 dlaurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina öljyssä
    1 dlauringonkukansiemeniä
    1 tlsavupaprikajauhetta
    3/4 tlsuolaa
    1/2 tl oreganoa
    1/2 tlmustapippuria rouhittuna
    2 rklvehnäjauhoja
  3. 3

    Kumoa sämpylätaikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, muotoile pötköksi ja jaa 6 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Kohota peitettynä 30 minuuttia. Voitele sämpylät kikherneliemellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

    MääräAinesosa
    1/2 dlkikhernepurkin lientä voiteluun (kikhernepihveistä)
    3 tlseesaminsiemeniä
  4. 4

    Halkaise avokado, poista kivi ja irrota hedelmäliha lusikalla. Murskaa avokado haarukalla karkeaksi soseeksi. Mukaan saa jäädä sattumia. Sekoita avokadotahnan ainekset keskenään.

    MääräAinesosa
    1 kplavokado (syöntikypsä)
    1 dlmajoneesia (vegaanista)
    1 rkllimenmehua
    1 tlsrirachakastiketta
    1/4 tl suolaa
  5. 5

    Muotoile pihvimassasta 6 noin sentin paksuista pihviä. Paista pannulla tai grilliparilalla öljyssä noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Sivele pihvit halutessasi barbequekastikkeella.

    MääräAinesosa
    2 rklrypsiöljyä
    (3 rkl vegaanista barbeque-grillikastiketta)
  6. 6

    Halkaise sämpylät ja paahda leikkuupinnat rapeiksi grillissä tai pannulla. Sivele avokadotahnaa sämpylänpuolikkaisiin. Täytä sämpylät pihvillä, salaatilla, kurkku- ja tomaattiviipaleilla sekä punasipulirenkailla.

    MääräAinesosa
    salaattia, maustekurkkua, tomaattia ja punasipulia

Vinkki: Kikherneliemi eli aquafaba antaa sämpylöihin kauniin värin ja kiillon. Kikherneliemen sijaan sämpylät voi voidella kaurajuomalla.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 dl kikhernepurkin lientä voiteluun (kikhernepihveistä), 460 g (2 tlk) kikherneitä, salaattia, maustekurkkua, tomaattia ja punasipulia , (3 rkl vegaanista barbeque-grillikastiketta).

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Reetta Pasanen
3.4.2024
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä