Suomalaiset ravitsemussuositukset antavat hyvät lähtökohdat laihduttamiseen ja painonhallintaan. Suositusten mukainen ruokavalio sisältää paljon vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä, kohtalaisesti lihaa, kalaa, palkokasveja, täysjyväviljatuotteita, maitovalmisteita ja kasviöljyjä ja vain vähän herkkuja. Liha- ja maitovalmisteet valitaan mieluiten vähärasvaisina.
Suositusten pohjalta voi toteuttaa monenlaisia yksilöllisiä ruokavalioita. Yleisluonteiset ohjeet takaavat monipuolisen ruokavalion, josta ihminen saa tarvitsemansa ravintoaineet.
Harvakseltaan syötäväksi tarkoitetuissa ruoissa ja juomissa voi olla hyvin paljon energiaa. Rasvaan, sokeriin ja alkoholiin piiloutuu paljon energiaa.
Ylipainoinen voi olla aliravittu, jos hänen ruokavaliostaan puuttuu suojaravintoaineita, kuten proteiineja, välttämättömiä rasvahappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita.
2. Miten pidän nälän loitolla?
Syö säännöllisesti 3–4 tunnin välein. Syö riittävän usein ja oikeankokoisia aterioita, jotta nälkä pysyy loitolla seuraavaan ateriaan asti. Terveellisillä välipaloilla pidät nälän loitolla isompien ateroiden välissä.
Proteiini- ja kuitupitoinen ruoka pitää kylläisyyttä yllä paremmin kuin sokeri- ja rasvapitoinen ruoka.