Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ihanat itse tehdyt sämpylät – katso 6 suosituinta ohjettamme!

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 9.1.2018
|
Muokattu: 9.4.2024
Onko mitään parempaa kuin itse tehdyt, uunituoreet sämpylät? Pellillinen pehmoisia sämpylöitä ihastuttaa aamiaisella ja tekee tavallisesta sosekeittoateriasta juhlaa. Katso 6 suosituinta sämpyläohjettamme ja vinkit, joilla saat sämpylät onnistumaan.

1. Pehmoiset porkkanasämpylät ovat koko perheen suosikki

Porkkanasämpylät maistuvat aina! Hienoksi raastettu porkkana tuo sämpylöihin makeutta ja herkullista väriä. Kauraleseillä saat sämpylöihin reilusti kuitua, mutta voit korvata ne myös kaurahiutaleilla. Nämä sämpylät on kiva pyöritellä pöytään vaikka yhdessä lasten kanssa.

2. Kolmenlaiset kaurasämpylät: puuroon tehdyt, gluteenittomat ja maidottomat

Kaurasämpylät ovat toinen ikisuosikki porkkanasämpylöiden rinnalla. Erityisen meheviä kaurasämpylöistä tulee, kun teet ne kaurapuurosta. Keitä siis aamiaiselle tarkoituksella suurempi satsi puuroa ja tee siitä sämpylöitä! Suosikkisämpylät onnistuvat helposti myös gluteenittomina tai maidottomina.

3. Ihanan helppoa! Yön yli -sämpylät syntyvät vaivaamatta

Yön yli kohoavien sämpylöiden leipominen on ihastuttavan helppoa: sekoita vain ainekset keskenään ja anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli. Pitkä kohotusaika parantaa niin sämpylöiden rakennetta kuin makua, eikä taikinaa tarvitse sen ansiosta vaivata lainkaan. Lopputuloksena ovat rapeakuoriset, sisältä pehmoiset sämpylät, jotka syntyvät kuin itsestään!

4. Tuunaa taikinaa: juuressämpylät yön yli -metodilla

Yön yli -sämpylät muuttuvat ehkä vieläkin herkullisemmiksi, kun sekoitat taikinaan pari desiä porkkana-, punajuuri-, kurpitsa- tai muuta juuresraastetta. Ripottele pinnalle vielä siemeniä, niin syksyn ja talven herkullisimmat sämpylät ovat pian pöydässä!

5. Rukiiset sämpylät ihastuttavat maullaan

Oletko ihastunut juurileivän happamuuteen? Hieman samanlaista makua saat hiivasämpylöihin, kun käytät taikinan nesteenä maustamatonta jogurttia ja käytät ruisjauhoja vehnäjauhojen rinnalla. Tee vielä sämpylöiden päälle viillot terävällä veitsellä ennen paistamista, niin sämpyläsi ovat kuin leipomon tiskiltä haetut.

6. Taatusti pehmoiset rahkasämpylät

Jogurtin sijaan sämpylät voi tehdä myös rahkaan. Hapan rahka antaa sämpylöille herkullista makua, mutta sen lisäksi rakenteesta tulee pehmeämpi ja sämpylät säilyvät pehmeinä pidempään.

3 vinkkiä onnistuneisiin sämpylöihin

Onko sämpylöistäsi tullut joskus liian kuivia ja kovia? Syy saattaa olla jauhoissa ja taikinan käsittelyssä. Lue nämä vinkit ja taatusti pehmeitä sämpylöitä!

  1. Vähemmän jauhoja = pehmeämmät sämpylät. Aivan kuten pullataikinakin, kannattaa sämpylätaikina jättää mahdollisimman pehmeäksi. Alusta siis jauhot joukkoon vähitellen ja käytä vain sen verran jauhoja, kuin taikina tarvitsee – määrä voi olla vähemmän kuin mitä ohjeessa lukee. Jos jauhoja on liikaa, tulee sämpylöistä kuivia ja kovia.

  2. Ainakin puolet vehnäjauhoja. Vehnäjauhoilla taikinaan saa hyvän sitkon, jonka ansiosta sämpylöistä tulee kuohkeita ja kiinteitä. Siksi ainakin puolet taikinan jauhoista kannattaa olla vehnää. Muuten erilaisia jauhoja ja hiutaleita kannattaa kuitenkin kokeilla rohkeasti. Niillä sämpylöihin saa nimittäin lisää makua ja ravintoaineita.

  3. Vaivaa kunnolla, mutta älä revi tai puristele. Hiivataikinoiden sitkon muodostuminen vaatii myös kunnon vaivaamisen (ellet sitten tee yön yli -sämpylöitä). Vaivaa taikinaa niin kauan, että se on kimmoisaa ja alkaa irrota kulhon reunoista. Käsin vaivaamalla tähän menee noin 10 minuuttia. Älä revi tai puristele taikinaa, ettei sitko katkea. Valmiuden voi tarkistaa ikkunatestillä: ota pieni pala taikinaa ja levitä se käsiesi välissä neliönmuotoiseksi "ikkunaksi". Jos taikina venyy läpikuultavaksi repeämättä, se on valmis.

Lisää herkullisia ideoita leivontaan