Kolme juhlavaa alkukeittoa – pienillä lisäyksillä kevyistä sosekeitoista astetta parempi aterian aloitus

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 30.3.2023
|
Muokattu: 30.1.2025
Useamman ruokalajin aterialla alkupalaksi kannattaa tehdä jotain kevyttä, esimerkiksi alkukeittoa. Kevyet kasviskeitot sopivat valoisan vuodenajan juhla-aterioille. Tavallisen oloiset sosekeitot saa nostettua astetta paremmiksi pienillä lisäyksillä: yrttiöljyllä, lorauksella viiniä tai vatkatulla kermalla kuohkeuttamalla.

Parsa kuuluu kevään juhliin

Parsan sesonkia on odotettu pitkä talvi ja vihdoin sitä saa kaupan hyllyltä. Vihreästä tankoparsasta valmistuu kevään juhliin sopiva ranskalainen keitto, joka tarjotaan maukkaan, basilikan makuisen yrttiöljyn kanssa.

Ranskalainen parsakeitto yrttiöljyllä
Ranskalainen parsakeitto yrttiöljyllä

Ranskalainen parsakeitto yrttiöljyllä

Hävikistä hienostunutta

Keittiön kaappien perustarvikkeista saa aikaan pienillä lisäyksillä huikean maukkaan keiton espanjalaiseen tapaan. Tässä sosekeitossa maistuu valkosipuli ja purjo, sakeutukseen käytetään leipää sekä perunaa ja juhlallisen vivahteen antavat valkoviini ja kerma.

Espanjalainen valkosipuli-leipäkeitto
Espanjalainen valkosipuli-leipäkeitto

Espanjalainen valkosipuli-leipäkeitto

Hieman parempaa pakasteherneistä

Kotimaisista ja edullisista raaka-aineista saa aikaan salonkikelpoisen alkukeiton esimerkiksi pääsiäisen juhlapöytään. Keiton pääraaka-aine on tavalliset pakasteherneet, mutta juhlavaa vaikutelmaa antaa kevyesti vatkattu kuohukerma sekä ripotteiksi paistettava pekoni-pähkinämuru.

Tuorehernekeitto eli crème ninon
Tuorehernekeitto eli crème ninon

Tuorehernekeitto eli crème ninon

Lue lisää