Espanjalainen valkosipuli-leipäkeitto
40 min

Nappaa talteen!
Samettisen pehmeän leipäkeiton ainekset löytyvät useimmiten kotoa. Hyödynnä kuivahtanut vaalea leipä, valkoviinipullon pohjat ja kermapurkin jämät. Tämä hävikkikeitto kelpaa jopa fiinin illallisen alkupalaksi!
| 200 g | (5 viipaletta) vaaleaa leipää |
| 6 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | purjon valkoinen osa |
| 2 kpl | perunaa |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| 7 dl | vettä |
| 1 dl | valkoviiniä |
| 2 kpl | kanaliemikuutiota |
| 2 dl | maitoa |
| 1 dl | kermaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rakuunaa |
| Lisäksi | |
|---|---|
| leipien kuoret | |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| 1/4 kpl | ruukku persiljaa |
- 1.
Leikkaa leivistä kuoret pois. Säästä ne keiton pinnalle tulevaan rouheeseen. Revi tai leikkaa leipäviipaleet paloiksi. Kuori ja pilko valkosipulit. Huuhtele, kuivaa ja silppua purjo. Kuori ja paloittele perunat.
- 2.
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää valkosipuli, purjo ja perunat. Kuumenna sekoitellen minuutti. Lisää vesi ja viini. Murenna liemikuutiot joukkoon. Keitä, kunnes perunat ovat pehmeitä. Lisää leipäpalat, maito ja kerma. Keitä minuutti. Soseuta sileäksi. Mausta pippurilla, suolalla ja rakuunalla. Kuumenna kiehuvaksi.
- 3.
Paista leipäpalojen kuoret rapeiksi öljyssä. Rouhi hienoksi veitsellä. Silppua persilja ja sekoita leipämurskaan. Ripottele rouhetta keittoannosten pinnalle.
Espanjalainen valkosipuli-leipäkeitto
Samettisen pehmeän leipäkeiton ainekset löytyvät useimmiten kotoa. Hyödynnä kuivahtanut vaalea leipä, valkoviinipullon pohjat ja kermapurkin jämät. Tämä hävikkikeitto kelpaa jopa fiinin illallisen alkupalaksi!
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 200 g | (5 viipaletta) vaaleaa leipää |
| 6 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | purjon valkoinen osa |
| 2 kpl | perunaa |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| 7 dl | vettä |
| 1 dl | valkoviiniä |
| 2 kpl | kanaliemikuutiota |
| 2 dl | maitoa |
| 1 dl | kermaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rakuunaa |
Lisäksi | |
| leipien kuoret | |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| 1/4 kpl | ruukku persiljaa |
Valmistus
- 1
Leikkaa leivistä kuoret pois. Säästä ne keiton pinnalle tulevaan rouheeseen. Revi tai leikkaa leipäviipaleet paloiksi. Kuori ja pilko valkosipulit. Huuhtele, kuivaa ja silppua purjo. Kuori ja paloittele perunat.
Määrä Ainesosa 200 g (5 viipaletta) vaaleaa leipää 6 kpl valkosipulinkynttä 2 kpl perunaa 1 kpl purjon valkoinen osa - 2
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää valkosipuli, purjo ja perunat. Kuumenna sekoitellen minuutti. Lisää vesi ja viini. Murenna liemikuutiot joukkoon. Keitä, kunnes perunat ovat pehmeitä. Lisää leipäpalat, maito ja kerma. Keitä minuutti. Soseuta sileäksi. Mausta pippurilla, suolalla ja rakuunalla. Kuumenna kiehuvaksi.
Määrä Ainesosa 1 dl valkoviiniä 7 dl vettä 200 g (5 viipaletta) vaaleaa leipää 2 dl maitoa 1 dl kermaa 1/2 tl rouhittua mustapippuria 1/2 tl suolaa 2 kpl kanaliemikuutiota 1/4 tl rakuunaa - 3
Paista leipäpalojen kuoret rapeiksi öljyssä. Rouhi hienoksi veitsellä. Silppua persilja ja sekoita leipämurskaan. Ripottele rouhetta keittoannosten pinnalle.
Määrä Ainesosa leipien kuoret 1 rkl oliiviöljyä 1/4 kpl ruukku persiljaa
Vinkki: Jos purjoa on vielä jäljellä, leikkaa se renkaiksi ja paista öljyssä pehmeäksi. Ripottele keittoannosten pinnalle leipärouheen kanssa.
Vinkki: Voit korvata kerman ranskankermalla.
Ravintosisältö
340
Energiaa kcal
1423
Energiaa kj
17,5 g
Rasvaa
7,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
32,3 g
Hiilihydraatteja
5,3 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
7,5 g
Proteiinia
3,2 g
Suolaa
340
Energiaa kcal
1423
Energiaa kj
17,5 g
Rasvaa
7,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
32,3 g
Hiilihydraatteja
5,3 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
7,5 g
Proteiinia
3,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Valkosipulinkynttä, 7 dl Vettä, 0,5 tl Rouhittua mustapippuria, 0,5 tl Suolaa, 0,25 tl (¼ tl) rakuunaa, Leipien kuoret.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























