Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Laskiaispullan ydinkysymys jakaa mielipiteet – data paljastaa hillon ylivallan

Teksti:
Katja Bäcksbacka
Kuvat:
Ninna Lindstrom
Julkaistu: 3.2.2023
|
Muokattu: 19.1.2024
Hillotäytteinen laskiaispulla on mantelimassapullaa suositumpi joka puolella Suomea, mutta S-ryhmän myyntidatan perusteella makumieltymykset vaihtelevat alueittain.

Hillolla vai mantelilla? Laskiaispullan ydintä koskeva kysymys on monen huulilla alkuvuodesta. Kausiherkku maistuu suomalaisille hyvin: viime vuonna S-ryhmän kaupoissa myytiin yhteensä yli 2,5 miljoonaa laskiaispullaa. Laskiaispullien myynti alkaa jo tammikuun alussa ja kiihtyy kohti laskiaista. Suurin myyntipiikki osuu laskiaissunnuntain ympärille.

Pullan ydinkysymykseen on olemassa koko Suomen kattava vastaus: S-ryhmän myyntitiedon mukaan hillotäytteiset pullat ovat selvästi suositumpia kuin mantelimassatäytteiset pullat.

Viime vuonna S-ryhmän kauppojen myymistä laskiaispullista 59 prosenttia oli hillotäytteisiä pullia ja 25 prosenttia mantelimassalla täytettyjä. Osa myydyistä pullista jää sisällöltään datan ulkopuolelle: tähän ryhmään kuuluvat erikoismaut, kuten kinuskitäytteiset pullat, sekä leivonnaiset, joiden tuotenimenä on pelkkä ”laskiaispulla”.

"Kasvava ilmiö on myös laskiaispullien tuunaaminen itse: moni kotileipuri lisää laskiaispullien väliin nyt esimerkiksi Nutellaa tai suolakinuskia."

Vaikka hillopulla käy joka puolella Suomea paremmin kaupaksi kuin mantelimassapulla, alueellisia eroja mauissa kuitenkin on.

”Myyntiosuuksien perusteella voidaan kuitenkin arvioida, että mantelipullia suositaan suhteessa hieman enemmän Etelä- ja Länsi-Suomen ruotsinkielisillä alueilla kuin muualla Suomessa. Kasvava ilmiö on myös laskiaispullien tuunaaminen itse: moni kotileipuri lisää laskiaispullien väliin nyt esimerkiksi Nutellaa tai suolakinuskia”, sanoo myyntipäällikkö Mikko Kovalainen SOK:n marketkaupasta.

Parhaiten mantelitäytteinen pulla maistuu Keski-Pohjanmaan alueella, jossa viime vuonna myydyistä pullista 46 prosenttia sisälsi hilloa ja 37 prosenttia mantelitäytettä. Suurin hillopullien ystäväjoukko on Pohjois-Suomessa, jossa 73 prosenttia osti hillotäytteisen ja 19 prosenttia mantelimassatäytteisen pullan.

Pullien herkulliset kotiversiot

Kaupan laskiaispullien lisäksi herkkusuille maistuvat pullien uudemmat versiot. Esimerkiksi maitosuklaasta ja kermasta valmistuu kielenvievä vaahto suklaanystäville. Pullan voi leipoa itse, mutta jos haluaa oikaista, niin kipaisee hakemaan kaupasta valmiita pyöreitä pullia, jotka sitten vain halkaistaan ja täytetään.

Jättimäisen laskiaispullan tekeminen pullapitkosta on hauska idea silloin, kun laskiaista vietetään isolla porukalla. Helppo ja herkullinen laskiaispitko valmistuu alle vartissa.

Uudenlaisia ja maukkaita ovat myös erilaiset croissantien ja laskiaispullien välimuodot. Viime vuosina trendikkääksi leivonnaiseksi noussut mantelicroissant muuntuu tyylikkääksi laskiaisen herkuksi, kun väliin laitetaan kermavaahtoa ja tuoreita vadelmia.

Lue myös