Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maa-artisokka – tuunaa tutut ruokalajit tällä muhkuraisella mukulalla

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.11.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Myöhäissyksyn gurmeehurmuriksi kruunataan miedon elegantti maa-artisokka. Älä suotta säikähdä kuorimista. Sen voit halutessasi hoitaa veitsen sijaan lusikalla.

Auringonkukalle sukua oleva maa-artisokka kypsyy mullan alla hienostuneeksi herkuksi. Lajikkeesta riippuen mukuloiden väri vaihtelee valkoisesta kellertävään. Mukulan haaroittumiseen vaikuttaa sekä geeniperimä että kasvuolosuhteet. Lisäksi nuoret mukulat ovat yleensä säännöllisemmän muotoisia, vanhat muhkuraisempia.

Maku on miedon makeahko. Maa-artisokka sisältää runsaasti hiilihydraatteja, ja niistä suurin osa on diabeetikoillekin sopivaa inuliinia.

Parhaiten mukulat säilyvät pestyinä rei’itetyssä muovipussissa jääkaapissa. Aloita maa-artisokan syöminen pienillä määrillä, sillä mukula saattaa aiheuttaa tottumattomalle vatsalle ilmavaivoja.

Kuorineen vai ilman?

Monimuhkuraiset pienet juurakot voivat olla haasteellista kuorittavaa, mutta teelusikan kärjellä raapien pääsee helpoimmin nystyröiden kolosiin.

Hienostuneeseen sosekeittoon tai pyreeseen vaivannäkö palkitaan kauniilla vaalealla sävyllä, kunhan panet maa-artisokat tummumisen estämiseksi heti kuorimisen jälkeen sitruunamehulla terästettyyn kylmään veteen. Voit myös oikaista ja unohtaa kuorimisen kokonaan. Pese silloin mukulat hyvin harjaten. Lopputulos on väriltään tummempi ja maku voimakkaampi.

Teelusikan kärjellä raapien pääsee helpoimmin nystyröiden kolosiin.

Kuorineen keitetyt maa-artisokat voit kuoria vasta kypsinä, jolloin mukulan kylkeen vedetystä viillosta sisus on helppo puristaa ulos. Uunissa sellaisenaan tai muiden kasvisten kanssa lisukkeeksi paahdettuina kuori antaa oman pähkinäisen aromin.

Artesaanisipsejä saat, kun pyöräytät ohuen ohuiksi leikatut maa-artisokkaviipaleet rypsiöljyssä ja levität ne leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele lastuille suolaa ja mustapippuria ja paahda 200-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat ruskeita ja rapeita. Lisänä maistuu vaikkapa sitruunainen kermaviilidippi.

Makulisää maa-artisokasta

Tuunaa tutut ruokalajit piirun verran maukkaammiksi maa-artisokalla. Tee lisukkeeksi muusia käyttämällä saman verran perunoita ja maa-artisokkia. Perunan kypsymisaika on hieman pidempi kuin maa-artisokan, joten paloittele peruna pienemmiksi paloiksi.

Perunan kypsymisaika on hieman pidempi kuin maa-artisokan.

Maa-artisokka maistuu keitettynä lisukkeena vaikkapa ruskistetun voin kera, ja se taipuu myös korvaamaan perunat tai osan niistä perinteisessä perunasalaatissa.

Kypsää maa-artisokkasosetta voit lisätä sienirisottoon tuomaan täyteläistä makua. Tai valmista suolalla ja mustapippurilla maustetusta maa-artisokkasoseesta uudenmakuinen laatikko joulupöytään lisäämällä joukkoon pari munaa ja kelpo loraus kermaa. Upota pieniä kypsiä maa-artisokkapaloja sämpylätaikinaan, niin saat todella meheviä artesaanisämpylöitä.

Katso maa-artisokkareseptejä