Maa-artisokkakeitto
60 min

Nappaa talteen!
Tarjoa samettinen maa-artisokkakeitto alkupalana tai kevyenä ateriana. Helppo keitto valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta.
| 1 kg | maa-artisokkaa |
| 2 l | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| 150 g | (10 cm) purjoa |
| 2 1/2 dl | (1 prk) ruokakermaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| timjamia |
- 1.
Kuori ja paloittele maa-artisokat. Laita palat kattilaan ja lisää sen verran vettä, että artisokat peittyvät. Lisää ½ tl suolaa. Keitä noin 10 minuuttia.
- 2.
Halkaise, huuhtele ja paloittele purjo. Lisää purjo kattilaan. Jatka keittämistä, kunnes artisokat ovat pehmeitä.
- 3.
Valuta kasvikset ja säästä keitinvesi. Siirrä kasvikset takaisin kattilaan. Lisää 1 dl keitinvettä ja 2 ¼ dl kermaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää soseutuksen aikana yhteensä noin 5 dl keitinvettä puoli desiä kerrallaan, kunnes keitto on sileää ja sopivan sakeaa. Ohenna tarvittaessa keitinvedellä.
- 4.
Mausta keitto lopulla suolalla, valkopippurilla ja halutessasi timjamilla. Valuta lopusta kermasta lusikalla kuvioita keiton pinnalle.
Maa-artisokkakeitto
Tarjoa samettinen maa-artisokkakeitto alkupalana tai kevyenä ateriana. Helppo keitto valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | maa-artisokkaa |
| 2 l | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| 150 g | (10 cm) purjoa |
| 2 1/2 dl | (1 prk) ruokakermaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| timjamia |
Valmistus
- 1
Kuori ja paloittele maa-artisokat. Laita palat kattilaan ja lisää sen verran vettä, että artisokat peittyvät. Lisää ½ tl suolaa. Keitä noin 10 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kg maa-artisokkaa 2 l vettä 1 tl suolaa - 2
Halkaise, huuhtele ja paloittele purjo. Lisää purjo kattilaan. Jatka keittämistä, kunnes artisokat ovat pehmeitä.
Määrä Ainesosa 150 g (10 cm) purjoa - 3
Valuta kasvikset ja säästä keitinvesi. Siirrä kasvikset takaisin kattilaan. Lisää 1 dl keitinvettä ja 2 ¼ dl kermaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää soseutuksen aikana yhteensä noin 5 dl keitinvettä puoli desiä kerrallaan, kunnes keitto on sileää ja sopivan sakeaa. Ohenna tarvittaessa keitinvedellä.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl (1 prk) ruokakermaa - 4
Mausta keitto lopulla suolalla, valkopippurilla ja halutessasi timjamilla. Valuta lopusta kermasta lusikalla kuvioita keiton pinnalle.
Määrä Ainesosa 1 tl suolaa 1/4 tl valkopippuria timjamia
Vinkki: Ripottele keiton päälle leipäkrutonkeja tai siemensekoitusta.
Ravintosisältö
212
Energiaa kcal
890
Energiaa kj
10,0 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,3 g
Hiilihydraatteja
4,3 g
Sokereita
10,8 g
Kuituja
3,0 g
Proteiinia
1,8 g
Suolaa
212
Energiaa kcal
890
Energiaa kj
10,0 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,3 g
Hiilihydraatteja
4,3 g
Sokereita
10,8 g
Kuituja
3,0 g
Proteiinia
1,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 l vettä, timjamia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























