Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten saada kuplat säilymään kuohuviinipullossa? Ammattilaisen vinkit avatun kuohuviinin säilytykseen

Teksti:
Tuuli Kanerva
Kuvat:
Anton Sinelnikov
Julkaistu: 31.5.2023
|
Muokattu: 5.7.2023
Kun käsillä on juhlat, lasiin valikoituu herkästi kuohuviiniä tai samppanjaa. Pirskahtelevat kuplat ovat näiden juomien ominaisuus, jonka toivoisi säilyvän mahdollisimman hyvin niin lasissa kuin avatussa pullossakin. Näillä vinkeillä pidät kuplat mukana mahdollisimman pitkään.

Kuohuviinin kuplat nousevat kauniisti lasissa ja aurinko paistaa. Lasit kilisevät ja juhlapuheet liikuttavat. Kesä on juhlien aikaa ja kuohuviini on juhlajuomista suosituimpia. Valmistujaiset, lakkiaiset, syntymäpäivä, häät ja muut juhlat sisältävät useimmiten vähintään kuplivan alkumaljan, jolla kippistetään juhlan kunniaksi.

Mutta kuinka saada avatut kuohuviinipullot säilyttämään pirskahtelevat kuplansa parhaiten? Toimivatko vanhan kansan vinkit vai tulisiko luottaa samoihin keinoihin kuin ammattilaisetkin?

Ensin kuohuviini kylmäksi

Ihan alkuun on tietysti huolehdittava, että juomat saadaan kylmäksi ja pysymään kylmänä koko juhlan ajan. Kylmä juoma ei kuohu pullosta yli yhtä herkästi kuin huonosti viilennetystä, ja kuplat säilyvät siinä paremmin.

Original Sokos Hotel Vaakunan ravintola 10. Kerroksen sekä Solo Sokos Hotel Tornin ravintoloiden ravintolapäällikkö Heli Lahtinen antaa vinkin nopeaan kuohuviinipullon jäähdyttämiseen kotioloissa tai kesämökillä: Jos jääkaapissa on tilaa niukasti tai juomat ovat unohtuneet lämpimään, kannattaa coolerina hyödyntää esimerkiksi saunakiulua, kivannäköistä ämpäriä tai vaikka isoa kattilaa.

”Jäätä, suolaa ja vettä reippaasti. Suolaakin ihan iso määrä coolerin pohjalle ja vettä ja jäätä päälle. Kuohuviini sinne kaulaa myöten niin nopeasti jäähtyy”, Lahtinen ohjeistaa.

Kuplat tallessa pullossa ja lasissa

Miten avatun kuohuviinin saa säilymään parhaiten?

Lahtinen luottaisi kuplien säilyttämisessä ammattilaistenkin käyttämään tyhjiöpumppuun ja korkkeihin, joiden avulla pullosta saadaan pumpattua happi pois.

”Jos kuohuviiniä säilyttää useamman päivän, silloin paras olisi ilmattava korkki ja pieni pumppulaite. Ilma pumpataan pullosta pois, jolloin sinne saadaan tyhjiö.”

Vaikka viininilmauspumppua näkyy käytettävän useimmiten kuplattomille viineille, sitä voi hyödyntää myös kuohuviinien kanssa. Kuohuviineille ja samppanjoille on myös omanlaisiaan, pullonsuuhun painettavia korkkeja, jotka ehkäisevät kuplien häviämistä.

Niin sanotuista vanhan kansan vinkeistä, kuten hopealusikasta pullonsuulla tai viinin kaatamisesta pienempään pulloon, Lahtinen ei ole vakuuttunut.

Isoissa juhlissa huolena voi olla kuplien ja juoman lämpötilan säilyminen lasissa yhteiseen kilistelyyn asti. Lahtinen neuvoo täyttämään kuohuviinilasit puolilleen hetkeä ennen kuin vieraiden olisi tarkoitus saapua.

”Kaada lasit täyteen sitten, kun vieraita alkaa tulla, niin kuplat pysyvät terhakkaana ja juoma on vielä kylmääkin.”

Jäikö viiniä pullon pohjalle?

Ei hätää, vaikka kuohuviini väljähtäisikin pullossa. Lahtisen mukaan erittäin hyvin jäähdytetty väljähtänytkin kuohuviini sopii juotavaksi kuumana kesäpäivänä. Maistuvan juoman siitä saa, kun joukkoon lisää muutaman jään sekä soodaa.

Mikäli kuohuviini ei maistu enää seuraavana päivänä, sitä ei kuitenkaan kannata kaataa viemäriin. Väljähtäneet kuohuviinin jämät voi hyödyntää valkoviinin tapaan esimerkiksi risottoon tai kastikepohjiin. Viinin loput voi myös pakastaa esimerkiksi jääpalamuoteissa, jolloin sitä löytyy yllättäväänkin ruoanlaittotarpeeseen.

Lisää vinkkejä juhlien järjestämiseen