Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Punajuuri tuo sämpylöihin kivasti väriä ja uutta makua.

Oletko maustanut sämpylöitä kasviksilla? Näin lisäät kesäkurpitsaa, punajuurta ja muita värikkäitä vaihtoehtoja taikinaan

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 8.11.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Oranssihohtoiset sämpylät, punaiset puikulat tai vihreäraitaiset kasvispuustit näyttävät ja maistuvat herkullisilta – ja ovat taatusti terveellisiä. Muista nämä vinkit, niin onnistut!

Perussämpylätaikina saa uutta ulottuvuutta, kun lisäät joukkoon kasviksia. Jotkut kasvikset antavat pehmeyttä, toiset taas suutuntumaa ja mehevyyttä — mutta takuuvarmasti ne kaikki lisäävät leivonnaisten terveellisyyttä.

Kasvikset tekevät sämpylöistä ja leivistä värikkäitä ja houkuttelevia. Kokeile myös eri kasvisten yhdistelmiä ja leikittele väreillä: tee osasta punaisia punajuurella ja osasta vaikka vihreitä pinaatilla. Näin saat lapsetkin syömään monia kasviksia ihan huomaamatta.

Kasvisleipurina saat hoidettua myös osan puoli kiloa kasviksia päivässä -urakasta.

Käytä kasviksia leivonnassa

  • mehuna
  • soseena
  • raasteena
  • kokonaisina (koristeena, esim. kirsikkatomaatit tai pienet herkkusienet)

Näin hyödynnät eri kasviksia leivonnassa

Kesäkurpitsa: Lisää raastettuna taikinanesteeseen. Noin 2 dl raakaraastetta ½ litran taikinaan antaa näköä ja makua. Jauhomäärä vaihtelee kasvisten mehevyyden mukaan.

Kirsikkatomaatit: Tee basilikalla ja valkosipulilla maustetut peltisämpylät. Paina kunkin kohonneen sämpylän keskelle kirsikkatomaatti.

Kurkku: Raasta kurkku. Käytä taikinan nesteenä jogurttia ja mausta valkosipulilla – saat kreikkalaishenkiset tsatsikisämpylät.

Kurpitsa: Käytä keitettynä ja soseutettuna osana nestettä.

Lanttu tai nauris: Lisää taikinaan keitettynä soseena ja osana nestettä (3 dl vettä ja 200 g lanttusosetta). Tai käytä raasteena taikinassa.

Lehtikaali: Käytä hienona silppuna taikinassa.

Maa-artisokka: Kypsennä soseeksi ja käytä osana nestettä.

Paprika: Hienonna erivärisiä paprikoita ja sekoita silppua taikinaan. Tai käytä paprikajauhetta taikinan mausteena.

Peruna: Käytä taikinan pohjana aterialta jäänyttä perunasosetta nesteen lisänä. Saat erityisen pehmeitä sämpylöitä.

Pinaatti: Sekoita sulatettua pakastepinaattia taikinanesteeseen. Tai hienonna tuorepinaattia ja lisää silppua antamaan taikinaan väriä.

Porkkana: Taikinan nesteeksi sopii porkkanamehu ja osaksi nestettä soseutettu kypsä porkkana. Porkkanaraastetta voi käyttää taikinassa.

Punajuuri: Raasta kuoritut punajuuret ja sekoita taikinanesteeseen (3 kpl/5 dl vettä). Mausta seos vielä rosmariinilla.

Sienet: Lisää taikinaa esikäsiteltyjä hienonnettuja sieniä, kuten suppilovahveroita, mustatorvisieniä, tatteja tai rouskuja makua tuomaan.

Sipuli: Hienonna sipuli, kuullota öljytilkassa ja lisää taikinaan. Kokeile myös paahdettua sipulirouhetta taikinan maustamiseen sekä pinnan koristeluun.

Tomaatti: Käytä mehuna taikinan nesteenä tai soseena taikinaa maustamassa.

Valkosipuli: Purista taikinaan muutamia valkosipulinkynsiä tai hienonna kynnet ja lisää ne kuullotettuina taikinaan.

Lisävaihtelua sämpylätaikinaan

  • Käytä taikinassa kasvisten lisänä niille sopivaa yrttiä, esimerkiksi tomaattisämpylään basilikaa.
  • Koristele sämpylät erilaisilla siemenillä, kuten seesamin-, unikon-, kurpitsan- tai auringonkukansiemenillä, jotka antavat niin makua kuin näköä.
  • Tee kasviksista taikinaan eri yhdistelmiä, kuten porkkana-omenaraaste, sipuli-pinaatti, tomaatti-valkosipuli jne.
  • Käytä vaihtelevasti erilaisia jauhoja.
  • Erilainen sämpylämuoto maistuu myös erilaiselta. Onko sämpyläsi tänään pyöreä, puikula, raakana vieri viereen toisiinsa kiinni asetellut sämpylät eli sisarussämpylät, litteämpi ruuduiksi jaettu peltisämpylä, solmu vai rullattu puusti?

Näin lisäät kasviksia ruokaan

Joko olet leiponut näitä?