Suomalainen
Osaatko kokata nämä seitsemän perinteistä ruokaa? Mukana kaikkien tuntema pata!
Kalevalan päivänä juhlitaan suomalaista kulttuuria. Kaiva siis padat ja kulhot esiin, nyt kokataan ja leivontaan perinteisiä herkkuja!


Kalevalan päivä on suomalaisen kulttuurin päivä, jota vietetään 28. helmikuuta. Silloin on oikea aika ottaa perinnereseptit esiin ja kokata pöytä täyteen klassikkoruokia, jotka maistuvat vielä tänäkin päivänä.
Kaikkien tuntema pataruoka
Karjalanpaistia on tehty sukupolvi toisensa jälkeen ja edelleen se pitää pintansa. Syy suosioon saattaa piillä vaivattomuudessa. Karjalanpaistiin tarvitaan vain muutama aines ja vartti aktiivista valmistusaikaa, sillä uuni hoitaa loput. Nopeasti valmistuvaa arkiruokaa tämä perinneherkku ei kuitenkaan ole, sillä lihapata vaatii 2–3 tunnin haudutuksen mureutuakseen parhaimmilleen. Laita siis pata hautumaan viikonlopun kunniaksi!
Karjalanpaistin klassikkolisuke on keitetyt perunat tai perunamuusi, tietenkin vanhanajan tapaan tehtynä. Muusi keitetään jauhoisista perunoista, notkistetaan maidolla ja viimeistellään nokareella voita.
Lempileivät ja suolaiset leivonnaiset
Tiesitkö, että ruisleipä on suomalaisten kansallisruoka? Isoäitisi leipoi leivän tietenkin ikivanhaan leipäjuureen. Jos vanhaa juurta ei ole saatavilla, nykyleipuri turvautuu raskiin eli esitaikinaan, joka tehdään sekoittamalla keskenään hiivaa, vettä ja ruisjauhoja. Ruisleivän tekoon menee jopa kaksi päivää, mutta rapeakuorinen tuore leipä on kaiken vaivannäön arvoinen.
Suomalaisista perinneruoista puhuttaessa ei voida ohittaa sukujuhlien suolaisten leivonnaisten klassikkoa eli karjalanpiirakoita. Kun piirakoiden leipomiseen ryhtyy, niitä kannattaa tehdä kerralla isompi määrä ja valjastaa myös perheenjäsenet tai kaverit hommiin. Rukiisten kuorien kauliminen ohueksi ja piirakoiden rypyttäminen on hauskempaa hommaa porukalla. Samalla voi vertailla, kenen sorminäppäryys riittää siisteihin rypytyksiin. Jos haluat päästä karjalanpiirakoiden makuun vähän helpommin mutta kuitenkin itse tehden, kokeile helppojen karjalanpiirakoiden reseptiä.
Ei karjalanpiirakoita ilman munavoita! Sekoita levite huoneenlämpöisestä voista ja keitetyistä kananmunista, jotka voit hienontaa joko haarukalla tai raastimen karkealla terällä raastaen. Lisää vielä ripaus suolaa ja herkuttele tuoreiden karjalanpiirakoiden kanssa.
Perinnepuuro
Vispipuuro, vatkattu puolukkapuuro, lappapuuro – rakkaalla jälkiruoalla on monta nimeä. Mannasuurimoista ja puolukoista tehty kuohkeaksi vatkattu puuro on varmasti kaikille tuttu. Ja niin on jatkossakin, sillä puuro löytyy edelleen esimerkiksi monen päiväkodin välipalalistalta. Useista muista perinneherkuista poiketen puuro valmistuu nopeasti, sillä valmista tulee tunnissa. Aikaa vie ainoastaan kuuman puuron jäähdyttäminen kylmäksi, sillä lämmin puuro ei vaahtoudu kuohkeaksi.
Kahvileipien klassikko
Tätä perinneleivonnaista leipoessa voi tuntea itsensä oikeaksi ammattileipuriksi! Neljällä säikeellä letitetty, muhkea pullapitko on yksinkertaisuudessaan vastustamattoman hyvää. Muutaman desilitran taikinasta saa leivottua kaksi pulleaa pitkoa, joista riittää herkuteltavaa monelle. Pullapitko on yksi edullisimmista kahvipöydän tarjottavista. Tarkan euron herkuttelijan kannattaakin pitää tämä resepti mielessä myös nykypäivänä.
Kokeile myös näitä perinneruokia
Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.