Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tankkaa pensaspavuista hyvää proteiinia – näin monenlaisia herkkuja niistä valmistuu

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.8.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Pensaspavut ovat herkullista ja terveellistä syötävää: ne ovat erinomainen raudan ja kaliumin lähde. Saat pavuista nopeasti lisukkeen aterialle tai höystät niin keitot kuin pataruoatkin uuteen makumaailmaan.

Pavut kuuluvat viljavalmisteiden, herneiden ja pähkinöiden ohella kasvikunnan tärkeimpiin proteiinien lähteisiin.

Pensaspavut kasvavat matalina pensasmaisina kasvustoina, ja niiden väriltään vihreät, keltaiset tai violetit palot ovat 10–15-senttisiä. Pensaspavun palkoja käytetään ruoanlaitossa kokonaisina tai paloiteltuina.

Pensas- eli tarhapapulajikkeita on useita: Taitepavulla on pyöreät, pitkät palot ja pyöreät, vihreät siemenet. Leikkopavulla taas on litteät ja leveät palot, joissa on yleensä sitkeät säikeet. Vahapapu on puolestaan kellertävä ja murea.

Ei koskaan raakana

Tuoreet palot voi valmistaa kokonaisina tai mieluiten vinosti paloiteltuina; papu imee paremmin mausteita, kun se on paloiteltu vinosti. Katkaise varsinupukat pois sormin.

Tuoreita papupalkoja keitetään tai höyrystetään noin 10 minuuttia napakan kypsiksi, ei lötköiksi. Lisää suolaa keitinveteen ja mausta pavut makusi mukaan. Keittäminen tekee pavusta pehmeän ja maukkaan.

Pensaspapuja ei voi syödä sellaisenaan raakana. Raaka papu sisältää muun muassa myrkyllistä lektiiniä, joka voi aiheuttaa pahoinvointia ja mahakipuja.

Keittäminen tekee pavusta pehmeän ja maukkaan.

Säilytä tuoreet pavut muovipussissa ja jääkaapissa. Palkokasvit ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata pitää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten tai hedelmien vieressä.

Jos pakastat papuja, poista paloissa olevat säikeet. Ryöppää eli keitä 2–3 minuuttia, valuta ja pakasta. Muista kuumentaa papuja ainakin 5 minuuttia sulattamisen jälkeen, jotta sisälämpötila on yli 80 asteen.

Pavusta saa monenlaista herkkua

Käytä papuja lisukkeena niin liha- kuin kalaruokien kyljessä, joko vain keitettynä tai keitettynä ja paistettuna. Höystä pavuilla salaatteja, keittoja ja pataruokia tai vaikka pyttipannua.

Kokeile papuja myös munakkaan täytteenä, kääräise tortillaan, kokkaa risottoa tai ohrattoa. Grillaa keitettyjä papuja pikkunippuna pekoniin kietaistuna.

Lapsille pavut maistuvat pieniksi pilkottuina sormisyötävinä.

Höystä pavut paahdetuilla pähkinöillä, manteleilla tai siemenillä. Mausta pavut valkosipulilla, yrteillä, sitruunanmehulla ja -kuoriraasteella, fetamuruilla tai raastetulla parmesaanilla. Lapsille pavut maistuvat pieniksi pilkottuina sormisyötävinä.

Tiesitkö? Pavut ovat täyttä ruokaa

  • Vihreissä keitetyissä pavuissa (100 g eli noin 1,4 dl) on energiaa vain 36 kcal, hiilihydraatteja 3–4 g, proteiineja 2–3 g ja kuituja 2,6 g.
  • Pavut ovat erinomainen raudan, kaliumin, seleenin, tiamiinin, B6-vitamiinin ja foolihapon lähde.
  • A- ja C-vitamiinipitoisuudet ovat korkeammat tuoreissa kuin kuivatuissa pavuissa.

Käytä pensaspapua näihin ruokiin: