S-ryhmän kaupoissa Rainbow’n lohi on nyt pre rigoria ja sen perkaus ja fileointi tapahtuu jo Norjassa kalalaitoksella.
Käsittely on niin nopea, etteivät kalojen stressitasot ehdi nousta.
Kun kalat on nostettu vedestä, ne tainnutetaan, jonka jälkeen ne verestetään ja fileoidaan heti. Kalat jäähdytetään lähelle nollaa astetta.
Vaikka lohi on fileoitu pre rigor -vaiheessa, se käy silti läpi saman kuolinjäykkyysprosessin kuin post rigor -lohi. Erona on, että pre rigor -lohella on parempi hygieeninen ja ravitsemuksellinen laatu sekä pidempi säilyvyysaika.
Tämä kaikki tapahtuu kahden tunnin sisään nostosta.
Seuraavaksi kalat kuljetetaan Kuopioon, jossa kalat ruodotetaan ja trimmataan. Pre rigor -vaiheessa liha on niin kiinteää, etteivät ruodot irtoa kunnolla.
Prosessi ei vaikuta kalan hintaan - itse asiassa päinvastoin. Sen pitäisi olla tavallisempaa post rigor -lohta edullisempaa!
"Tämä on Suomen mittakaavassa kova juttu, että olemme saaneet kuluttajille tarjolle tässä hintaluokassa näin paljon laadukkaampaa kalaa kuin aiemmin ja vielä kilpailukykyisillä hinnoilla", SOK:n valikoimapäällikkö Elias Lehtinen iloitsee.
Moni varmaan tunnistaa tilanteen, kun kala alkaa lohkeilla - se johtuu post-rigorista. Koska pre-rigor-lohi on kiinteämpää, sopii se erinomaisesti esimerkiksi grillaukseen tai pannulle.