Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pähkinäkuorrutettu lohi

Tuoreempaa ja laadukkaampaa kalaa saa hakea! Katso 5 muuta syytä, miksi kannattaa valita pre rigor -lohi

Teksti:
Inka Ikonen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.4.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
S-ryhmän kauppoihin on hiljattain rantautunut Rainbow’n tuoreempi, laadukkaampi ja kiinteämpi pre rigor -lohi. Mutta mitä se pre rigor oikein tarkoittaa?

Kalan teurastuksessa on kolme erilaista vaihetta: pre rigor, rigor mortis ja post rigor. Tavallisesti kaupassa on tarjolla niin sanottua post rigor -kalaa.

Rigor mortis on latinaa ja tarkoittaa kuolonkankeutta. Pre rigor on tätä edeltävä vaihe, jossa kalan liha on luontaisesti joustavaa ja kiinteää.

Pre rigor -lohi on tuoreempaa ja rakenteeltaan kiinteämpää

Lohella pre rigor -vaihe kestää teurastuksen jälkeen kahdesta tunnista vuorokauteen. Rigor-vaihe yhdestä neljään päivään. Tämän jälkeen, post rigor -vaiheessa, kalaa voi taas käsitellä. Tavallisesti kala fileoidaan ja ruodotetaan tällöin, ja lihasta tulee revityn näköistä.

Kun lohi perataan ja fileoidaan pre rigor vaiheessa, fileen vaurioiden määrä vähenee. Liha pysyy tuoreempana, rakenne kiinteämpänä ja väri parempana.

Nopeasti vedestä pöytään

S-ryhmän kaupoissa Rainbow’n lohi on nyt pre rigoria ja sen perkaus ja fileointi tapahtuu jo Norjassa kalalaitoksella.

Käsittely on niin nopea, etteivät kalojen stressitasot ehdi nousta.

Kun kalat on nostettu vedestä, ne tainnutetaan, jonka jälkeen ne verestetään ja fileoidaan heti. Kalat jäähdytetään lähelle nollaa astetta.

Vaikka lohi on fileoitu pre rigor -vaiheessa, se käy silti läpi saman kuolinjäykkyysprosessin kuin post rigor -lohi. Erona on, että pre rigor -lohella on parempi hygieeninen ja ravitsemuksellinen laatu sekä pidempi säilyvyysaika.

Tämä kaikki tapahtuu kahden tunnin sisään nostosta.

Seuraavaksi kalat kuljetetaan Kuopioon, jossa kalat ruodotetaan ja trimmataan. Pre rigor -vaiheessa liha on niin kiinteää, etteivät ruodot irtoa kunnolla.

Prosessi ei vaikuta kalan hintaan - itse asiassa päinvastoin. Sen pitäisi olla tavallisempaa post rigor -lohta edullisempaa!

"Tämä on Suomen mittakaavassa kova juttu, että olemme saaneet kuluttajille tarjolle tässä hintaluokassa näin paljon laadukkaampaa kalaa kuin aiemmin ja vielä kilpailukykyisillä hinnoilla", SOK:n valikoimapäällikkö Elias Lehtinen iloitsee.

Moni varmaan tunnistaa tilanteen, kun kala alkaa lohkeilla - se johtuu post-rigorista. Koska pre-rigor-lohi on kiinteämpää, sopii se erinomaisesti esimerkiksi grillaukseen tai pannulle.

Miksi valita pre rigor -fileet post rigorin sijaan?

  • kiinteämpi rakenne
  • liha ei halkeile
  • helpompi saada siistit fileet
  • väri kirkkaampi
  • tasalaatuisempaa
  • tuoreempaa
  • parempi mikrobiologinen laatu

Asiantuntijana jutussa toimi SOK:n valikoimapäällikkö Elias Lehtinen.

Reseptejä

Lisää kalaa lautaselle

Lisää aiheesta