Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Uudet reseptit vegaaniseen joulupöytään — kokeile joulunpunaista hummusta, vegaanista karjalanpaistia ja mehevää keksi-taatelikakkua

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 5.12.2022
|
Muokattu: 5.12.2022
Kata joulupöytään perinteisten vegaanisten herkkujen rinnalle uusia tuttavuuksia, jotka vievät kielen mennessään.

Pääruokavaihtoehtoja tofukinkun rinnalle

Kokeile jouluna perinteisen tofukinkun sijasta vegaanisia versioita karjalanpaistista tai paimenenpiiraasta. Nämä ruoat eivät jää maussa lihaversioilleen kakkoseksi! Karjalanpaisti taipuu yllättävän hyvin vegaaniseksi, kun sen valmistaa valmiiksi mureista herneproteiinista tehdyistä vegekuutioista. Paisti säästää myös sähköä, sillä se haudutetaan uunin sijaan liedellä ja kypsyy perinteistä paistia nopeammin.

Myös paimenenpiiraasta saa juhlavan, joulupöytään sopivan tarjottavan. Tee perunamuusi itse ja pursota se kermavaahdon pursottamiseen tarkoitetulla tyllalla kauniiksi kuvioiksi piiraan päälle. Viimeistele uunissa kauniin kullanruskeaksi.

Saaristolaisleipää joulunpunaisella levitteellä

Nauvolaisen, piimään leivottavan saaristolaisleivän leipominen onnistuu myös vegaanisena. Tiesitkö, että voit valmistaa itse vegaanista piimää kaurajuomasta ja etikasta? Sekoita litraan kaurajuomaa ruokalusikallinen etikkaa ja anna seoksen seisoa huoneenlämmössä puolisen tuntia. Käytä saaristolaisleivän leivonnassa reseptin piimän tilalla. Tarjoile saaristolaisleivän kanssa upean väristä punajuurihummusta.

Mehevä keksilevitekakku ja pehmeät joulupullat

Tee taatelikakku tänä vuonna uudella tavalla ja mausta taikina keksilevitteellä. Mikrossa juoksevaksi kuumennettu keksilevite sopii myös kakun päälle kuorrutteeksi. Ihanan mehevän kakun toinen salaisuus on kahvi, jonka kanssa taatelit soseutetaan. Kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, sillä sen maku vain paranee muutaman päivän säilytyksessä.

Myös joulupulla on helppo tehdä vegaanisena, kun vaihdat taikinan maidon kasvijuomaan ja jätät taikinasta kananmunan pois. Saat pullista erityisen herkullisia, kun valitset maidonkorvikkeesta hieman rasvaisemman, kahviin tarkoitetun version. Mehevissä solmupullissa yhdistyvät kanelisen korvapuustin tutut maut ja suloinen ulkonäkö. Letitetyt solmupullat pitävät muotonsa hyvin, kun paistat ne muffinssivuoassa.

Katso lisää ideoita vegaaniseen jouluun

Kokeile jouluklassikoiden vegaanisia versioita ja tarjoa joulupöydässä savuporkkalaleipiä, tofukinkkua, vegaanisia joululaatikoita ja värikkäitä salaatteja.