Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin lasket painoindeksin ja mittaat vyötärön ympäryksen

Teksti:
Taina Luova ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Painoindeksi ja vyötärön leveys kertovat aikuiselle, onko laihduttaminen suositeltavaa.

Laihtumisen tavoitteena ei tarvitse olla normaalipainoisuus. Vähempikin painon pudotus lisää terveyttä merkittävästi. Mikäli vaa'an pystyy pitämään normaalipainoisen lukemissa, voi välttyä monilta sairauksilta tai niiden puhkeamista saa siirrettyä myöhemmäksi. Jo 5–10 prosentin painonpudotus on ylipainoisen terveyden kannalta merkittävä. Painon pudottaminen vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen ja useisiin syöpiin sekä helpottaa nivelrikon ja uniapnean oireita.

Painoindeksi

Painoindeksi (BMI) on tarkoitettu työikäisiä aikuisia koskevaksi. Kehon painoindeksi lasketaan: paino kilogrammoina / (pituus metreinä x pituus metreinä).

Esimerkiksi 65 kg painavan ja 170 cm pitkän henkilön painoindeksi olisi 22,5. Ensin kerrotaan pituus metreinä (1,7 m x 1,7 m) ja siitä saadulla luvulla jaetaan paino (65 / 2,89).

Normaalipainoalue on 18,5–24,9 BMI.

Vyötärön ympärys

Vyötärön ympärys mitataan pari senttiä navan yläpuolelta paljaalta iholta. Mikäli vyötärön ympärys ylittää naisilla 90 cm ja miehillä 100 cm, riski sairastua on suurentunut.

Lisätietoja ja painoindeksimittari: Sydänliitto