Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Muista kävellä pystyasennossa myös sauvojen kanssa. Monella asento vaihtuu sauvojen kanssa etukenoon, mikä rasittaa selkää.

Sauvakävelyn kolme yleisintä virhettä – vältä etukenoa!

Teksti:
Kaisa Hako
Kuvat:
Tuomo Kettunen
Julkaistu: 1.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Muista: kaukaa katsottuna modernin sauvakävelyn ja ryhdikkään sauvattoman kävelyn välillä ei ole eroa.

Moderni suomalainen sauvakävely (Modern Nordic Walking) on turvallinen, kokonaisvaltainen liikuntamuoto kaikenikäisille ja -kuntoisille. Kun tekniikka on kunnossa, se on myös paljon aiemmin tiedettyä tehokkaampaa. Hitailla nopeuksilla (3-4 km tunnissa) energiankulutus voi yli kaksinkertaistua tavalliseen kävelyyn verrattuna. Vauhdikkaassa kävelyssäkin tehoja on yli 50 prosenttia enemmän. Tämä perustuu siihen, että koko ylä- ja keskivartalon lihakset ja lihasketjut ovat käytössä ja jalkatyö on aktiivista.


Oikea sauvojen käyttö auttaa parantamaan tavallisenkin kävelyn tekniikkaa. Laji on myös terveellistä selälle: rintakehän ja lantion väliset kiertoliikkeet huoltavat selkärangan rakenteita.  Modernin suomalaisen sauvakävelyn imago monessa muussa maassa on trendikäs, moderni ja nuorekas – toisenlainen kuin Suomessa, jossa laji on usein hieman väärinymmärretty.

Virhe 1: Älä sauvakävele etukenossa – oikea asento on pysty

Yleinen virhe on kävellä liian etukenossa, jolloin selkä rasittuu.

Ojenna itsesi hyvään ryhtiin ja pidä keskivartalo vakaana. Toisin kuin aiemmin on suositeltu, hyvä kävelyasento ei ole eteenpäin kallistunut vaan pysty. Suorat selkälihakset ovat usein ennestäänkin kireät, ja etukenossa ne kiristyisivät lisää estäen samalla myös muiden tärkeiden lihasten toimintaa.

Virhe 2: Luonnossa ei käytetä asfalttitassuja – ota piikit käyttöön

Yleinen virhe on kävellä luonnossa asfalttitassut piikkien päällä, jolloin sauva lipsuu ja tärkeää sauvatyöntöä ei synny. Asfalttitassua tulisi käyttää vain asfaltilla.

Virhe 3: Käsien liikerata on puutteellinen

Kolmas perusvirhe on puutteellinen käsien liikerata ja sen myötä sauvan taaksetyönnön puuttuminen. Tärkeät spiraali-lihasketjut eivät silloin aktivoidu, ja kehon kiertoliikkeet jäävät puuttumaan.

Näin valitset sopivat kävelysauvat

Valitse pituutesi mukaan mitoitetut kevyet sauvat, joissa on ergonomiset kahvat ja säädettävät, tukevat hihnat. Kun pidät kiinni kahvasta sauvan kärki maassa, kyynärpääsi tulee olla 90 asteen kulmassa. Sopivaa sauvapituutta voi myös hahmottaa laskukaavalla: oma pituus x 0,68. Kokenut, urheilullinen kävelijä voi valita hieman pidemmänkin sauvan.

Tekniikkavinkit kävelylenkille

Askel on luonnollisen pituinen, lonkka ojentuu ja päkiätyöntö on napakka. Joka askeleella selkäranka kiertyy hieman. Yksi kävelyn tärkeimmistä elementeistä on pulssimainen ylös-alas-liike yhdistettynä selkärangan kiertoon.

Sauvojen käyttö ei saa muuttaa normaalin kävelyn rytmiä ja liikkeitä.

Sauvojen käyttö ei saa muuttaa normaalin kävelyn rytmiä ja liikkeitä. Myös käsien ees-taas-liikerata pysyy samana. Joka askeleeseen liittyy aktiivinen sauvatyöntö hihnan varassa viistosti taakse. Anna käden avautua, kun se liukuu lantion ohi taakse.

Vaihtele kävelynopeuttasi. Tee pyrähdyksiä, hyppelyjä ja loikkia sauvakävelylenkkien aikana. Jos mahdollista, vaihtele maastoa jossa liikut — se tekee hyvää aivoille!

Lue lisää

Lisää aiheesta