Virhe 1: Älä sauvakävele etukenossa – oikea asento on pysty
Yleinen virhe on kävellä liian etukenossa, jolloin selkä rasittuu.
Ojenna itsesi hyvään ryhtiin ja pidä keskivartalo vakaana. Toisin kuin aiemmin on suositeltu, hyvä kävelyasento ei ole eteenpäin kallistunut vaan pysty. Suorat selkälihakset ovat usein ennestäänkin kireät, ja etukenossa ne kiristyisivät lisää estäen samalla myös muiden tärkeiden lihasten toimintaa.
Virhe 2: Luonnossa ei käytetä asfalttitassuja – ota piikit käyttöön
Yleinen virhe on kävellä luonnossa asfalttitassut piikkien päällä, jolloin sauva lipsuu ja tärkeää sauvatyöntöä ei synny. Asfalttitassua tulisi käyttää vain asfaltilla.
Virhe 3: Käsien liikerata on puutteellinen
Kolmas perusvirhe on puutteellinen käsien liikerata ja sen myötä sauvan taaksetyönnön puuttuminen. Tärkeät spiraali-lihasketjut eivät silloin aktivoidu, ja kehon kiertoliikkeet jäävät puuttumaan.
Näin valitset sopivat kävelysauvat
Valitse pituutesi mukaan mitoitetut kevyet sauvat, joissa on ergonomiset kahvat ja säädettävät, tukevat hihnat. Kun pidät kiinni kahvasta sauvan kärki maassa, kyynärpääsi tulee olla 90 asteen kulmassa. Sopivaa sauvapituutta voi myös hahmottaa laskukaavalla: oma pituus x 0,68. Kokenut, urheilullinen kävelijä voi valita hieman pidemmänkin sauvan.
Tekniikkavinkit kävelylenkille
Askel on luonnollisen pituinen, lonkka ojentuu ja päkiätyöntö on napakka. Joka askeleella selkäranka kiertyy hieman. Yksi kävelyn tärkeimmistä elementeistä on pulssimainen ylös-alas-liike yhdistettynä selkärangan kiertoon.
Sauvojen käyttö ei saa muuttaa normaalin kävelyn rytmiä ja liikkeitä.
Sauvojen käyttö ei saa muuttaa normaalin kävelyn rytmiä ja liikkeitä. Myös käsien ees-taas-liikerata pysyy samana. Joka askeleeseen liittyy aktiivinen sauvatyöntö hihnan varassa viistosti taakse. Anna käden avautua, kun se liukuu lantion ohi taakse.
Vaihtele kävelynopeuttasi. Tee pyrähdyksiä, hyppelyjä ja loikkia sauvakävelylenkkien aikana. Jos mahdollista, vaihtele maastoa jossa liikut — se tekee hyvää aivoille!