Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ylikunto voi yllättää rapakuntoisenkin – tunnistatko merkit?

Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 15.2.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Ylikunto voi johtaa pahimmassa tapauksessa sydän- ja verisuonitauteihin. Siksi siihen kannattaa suhtautua vakavasti.

Vetämätön olo, uni ei tule eikä ruoka maistu? Saatat kärsiä ylikunnosta. Ylikunnolla tarkoitetaan tilaa, jossa kuormitus ja palautuminen eivät ole tasapainossa.

”Kuormitusta aiheutuu erilaisista stressitekijöistä. Liikunnan lisäksi kuormitusta voivat aiheuttaa työ, ristiriidat ihmissuhteissa tai mikä tahansa vaativa harrastus”, kertoo professori Heikki Kyröläinen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Kuormitus aiheuttaa ylirasitusta, mikä pidempään jatkuvana johtaa ylikuntoon. Väsyneisyyden lisäksi hyvänä mittarina toimii leposyke. Aamulla mitattuna sykkeen tulisi olla 50–60. Omaa sykettä kannattaa seurata pidemmällä aikavälillä.

”Jos viikkoa pidempään on tuntemuksia, että ei palaudu kunnolla ja on jatkuvasti väsynyt, kannattaa käydä lääkärissä tai vähintäänkin keventää liikuntaharjoituksia ja työmäärää. Lääkärissä suljetaan pois muut mahdolliset syyt oireisiin.”

Tärkeintä on nukkua riittävästi ja ottaa rennosti

Treenien jälkeinen väsymys on normaalia, sillä harjoittelun tarkoitus onkin Kyröläisen mukaan aiheuttaa epätasapainoa elimistössä, jotta muutoksia saadaan aikaan. Toisaalta kehitys tapahtuu vasta palautumisessa. Liikunta ei kuitenkaan ole ainoa ylikuntoa aiheuttava tekijä ja rapakuntoinenkin voi joutua ylikuntoon.

”Näkisin, että työelämä on nykyään sen verran kuormittavaa, että palautumiseen ei aina jää aikaa. Halutaan tehdä työt kunnolla ja kehittää kuntoa. Omia tuntemuksia kannattaa seurata ja ottaa ne todesta”, Kyröläinen muistuttaa.

Hoitamattomana ylikunto voi aiheuttaa jopa sydän- ja verisuonisairauksia. Ylikunnosta toipumiseen voi mennä joissain tapauksissa vuosikin, mutta useimmiten ainakin viikkoja. Lepo on paras lääke.

”Tärkeintä on nukkua riittävästi ja oppia ottamaan rennosti. Fyysisen rasituksen vastapainoksi kannattaa panostaa psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Tavata vaikka kavereita tai kokeilla jotain matalalla sykkeellä tehtävää liikunta, kuten joogaa tai luontoliikuntaa”, Kyröläinen neuvoo.

Lue myös