Uunijuureksiin kannattaa hyödyntää sesongin parhaita kasviksia. Mukaan voi laittaa myös oikeastaan kaikkea, mitä jääkaapin vihanneslokerosta löytyy: perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, lanttua, punajuurta ja bataattia. Yhdistelmiä vaihtelemalla syntyy joka kerta hieman erilainen ruoka, ja sehän on ihan parasta. Tärkeää on pilkkoa juurekset suunnilleen samankokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
Uunijuurekset maustetaan oliivi- tai rypsiöljyllä, suolalla ja pippurilla sekä erilaisilla yrteillä kuten timjamilla, rosmariinilla tai oreganolla. Mausteeksi sopivat myös valkosipuli ja hunaja. Mausta juurekset suuressa kulhossa, jolloin jokainen juurespala saa varmasti hyvää makua.
Väljästi pellille levitetyt uunijuurekset kypsyvät keskimäärin noin puolessa tunnissa 200-asteisessa uunissa, mutta kypsyyttä kannattaa kokeilla haarukalla. Jos valmistat samalla pellillä vihanneksia, vaikkapa kesäkurpitsaa ja paprikaa, ne voi lisätä uuniin paiston puolivälissä. Tasaisen kypsymisen takaamiseksi voit myös käännellä juureksia puolivälissä paistoaikaa.
Uunijuurekset voi valmistaa lisukkeeksi tai pääruoaksi. Uunijuuresten kanssa voi tarjota feta- tai halloumijuustoa, kasvispihvejä, lihapullia, makkaraa, tofua, kanaa tai kalaa.


































