5 hurmaavaa tapaa tehdä uunijuurekset! Voiko olla parempaa lisuketta?

Uunijuurekset ovat vastaus moneen ruokapulmaan: ne ovat edullisia, terveellisiä, monikäyttöisiä ja – mikä parasta – kerrassaan herkullisia. Tässä viisi hurmaavaa uunijuuresreseptiä!

Uunijuureksiin kannattaa hyödyntää sesongin parhaita kasviksia. Mukaan voi laittaa myös oikeastaan kaikkea, mitä jääkaapin vihanneslokerosta löytyy: perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, lanttua, punajuurta ja bataattia. Yhdistelmiä vaihtelemalla syntyy joka kerta hieman erilainen ruoka, ja sehän on ihan parasta. Tärkeää on pilkkoa juurekset suunnilleen samankokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

Uunijuurekset maustetaan oliivi- tai rypsiöljyllä, suolalla ja pippurilla sekä erilaisilla yrteillä kuten timjamilla, rosmariinilla tai oreganolla. Mausteeksi sopivat myös valkosipuli ja hunaja. Mausta juurekset suuressa kulhossa, jolloin jokainen juurespala saa varmasti hyvää makua.

Väljästi pellille levitetyt uunijuurekset kypsyvät keskimäärin noin puolessa tunnissa 200-asteisessa uunissa, mutta kypsyyttä kannattaa kokeilla haarukalla. Jos valmistat samalla pellillä vihanneksia, vaikkapa kesäkurpitsaa ja paprikaa, ne voi lisätä uuniin paiston puolivälissä. Tasaisen kypsymisen takaamiseksi voit myös käännellä juureksia puolivälissä paistoaikaa.

Uunijuurekset voi valmistaa lisukkeeksi tai pääruoaksi. Uunijuuresten kanssa voi tarjota feta- tai halloumijuustoa, kasvispihvejä, lihapullia, makkaraa, tofua, kanaa tai kalaa.

Teksti: Mari Lantto
11.10.2025 | Päivitetty 11.10.2025

Helpot uunijuurekset pellillä

Uunijuuresten perusreseptiä muokkaamalla pääsee pitkälle. Tuttujen perunan ja porkkanan lisäksi tässä reseptissä on käytetty keltajuurta, mutta sen tilalle sopivat myös esimerkiksi punajuuri tai bataatti. Mausteeksi riittävät suola, pippuri ja rosmariini. Myös makea hunaja ja aromikas valkosipuli sopivat hyvin uunijuuresten maustajapariksi; hunaja korostaa ihanasti juuresten makeutta.

Uunijuurekset halloumilla ja hummuksella

Kokeile uunijuuresten kanssa suolaista halloumia ja raikasta pinaattia. Välimeren ruokatunnelmiin vie myös maustamiseen käytetty valmis yrttisekoitus. Tarjoa juuresten kanssa hummusta.

Uunijuurekset fetalla ja appelsiinisiirapilla

Astetta juhlavammat uunijuurekset viimeistellään tarjoiluvaiheessa fetajuustolla sekä appelsiinista ja rosmariinista keitetyllä siirapilla. Hienon silauksen saat käyttämällä tuoreita rosmariininoksia, mutta kuivatut yrtitkin sopivat hyvin. Voit leikitellä juuresten muodolla ja paloitella porkkanat ja palsternakat pituussuunnassa.

Punajuuret uunissa

Maistuva lisuke onnistuu mainiosti yhdelläkin juureksella. Pilko ja paahda esimerkiksi punajuuria. Paahdetut punajuuret viimeistellään pähkinöillä ja piparjuurikastikkeella, jotka tuovat annokseen makua ja rakennetta.

Uunijuurekset airfryerissa

Pieni annos juureksia valmistuu kätevästi airfryerissa, jos kotona sellainen on. Pilko juurekset ohuiksi viipaleiksi ja mausta. Kypsymisaika on airfryerissa lyhyempi kuin tavallisessa uunissa.

Katso lisää herkullisia juuresreseptejä