Ovatko lempimakusi raikkaan hedelmäisiä, kukkean aromaattisia vai täyteläisen toffeisia? Jo perusoluista löytyy osuva juoma jokaiseen makuun ja janoon. Oluen maailmassa omat suosikit alkavat hahmottua jo muutaman kulauksen myötä.
Oluen raaka-aineet ovat yksinkertaiset: maltaat, humala, hiiva ja vesi. Siihen suoraviivaisuus tosin päättyy, sillä jokaisesta aineksesta on olemassa kymmeniä tai jopa satoja eri versioita – näistä oluiden valtava makukirjo syntyy. Ja matkustellessaankin moni on huomannut, että yksi tärkeistä raaka-aineista, vesi, maistuu aivan erilaiselta eri puolilla maailmaa, ja jopa Suomen eri kolkissa.
Oluen pääraaka-aine on mallas, joka valmistetaan viljasta. Mallastaminen tarkoittaa viljan idättämistä ja kuivaamista. Yleisin mallasvilja on ohra, mutta esimerkiksi kauraa ja ruistakin käytetään. Mallastamattomista olutviljoista yleisimpiä ovat riisi ja maissi.
Viljan tärkkelyksen vuoksi olut maistuu aina vähintään hivenen makealta. Maltaasta olut saa makeuden lisäksi täyteläisyyttä ja väriä. Olut, jonka maltaisuutta on korostettu, on väriltään tummaa ja maultaan leipämäistä. Aromeista löytyy usein myös mämmin, siirapin tai toffeen vivahteita.
Humala puolestaan on köynnöskasvi, joita on olemassa kymmeniä erilaisia lajikkeita. Humalasta olueen käytetään sen kuivattuja emikukintoja eli humalankäpyjä. Humalat jaetaan karkeasti kahteen luokkaan: katkerohumaliin ja aromihumaliin.
Humaloinnin voimakkuus vaikuttaa muun muassa siihen, kuinka katkeran makuista olut on. Humalan käytöllä voidaan tavoitella myös vaikkapa sitruksisia, hedelmäisiä, kukkaisia tai yrttisiä vivahteita. Historian saatossa humalaa on käytetty parantamaan oluen säilyvyyttä, mistä monet voimakkaasti humaloidut oluttyylit ovatkin saaneet alkunsa.
Hiiva saa maltaiden sokerit muuttumaan alkoholiksi ja hiilidioksidiksi, ja käynnistää oluen käymisreaktion. Panimot varjelevat hiivaviljelmiään, sillä eri hiivojen yksilölliset ominaisuudet kehittävät osaltaan oluen makua ja aromeita.
Oluet luokitellaan käymistapansa mukaan. Pääoluttyypit ovat lager ja ale. Maailman yleisin oluttyyppi lager on yleisnimitys kaikille pohjahiivaoluille. Pintahiivaoluiden yleisnimitys on puolestaan ale. Nämä kaksi olutperhettä jakautuvat yli sataan erilaiseen oluttyyppiin.