Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Treenivaatteet ovat kovalla kulutuksella ja niissä hikoillaan paljon.

Totta vai tarua? 8 suurinta myyttiä treenivaatteiden pesusta – näin saat hienhajun oikeasti pois

Teksti:
Inka Ikonen
Kuvat:
Andrei Popov / 123RF, Bowanpat Sakaew / 123RF, SOK
Julkaistu: 17.1.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Väärät uskomukset voivat pilata treenivaatteesi. Haurastuttaako peseminen kangasta? Entä pitäisikö ne pestä kylmällä vedellä ja pikaohjelmalla? Yhteishyvä antaa vastauksen kahdeksaan suurimpaan pesukysymykseen.

Oletko ihmetellyt salilla haisevan märältä koiralta ja kauhuksesi tajunnut puistattavan hajun tulevan paitasi sisältä? Vaikka juurihan sinä pesit sen, ihmettelet.

Pohditko sinäkin, että täytyykö treenivaatteet pestä jokaisen käyttökerran jälkeen? Mutta alkaako kangas sitten haurastua, mietit.

Treenivaatteita on nykyään joka lähtöön: osa on hyvinkin teknisestä kuidusta valmistettuja, osa pelkkää puuvillaa tai polyesteria. Treenivaatteiden pesusta pyörii paljon vääriä uskomuksia, jotka voivat pilata vaatteet tai vähintäänkin niiden tekniset ominaisuudet.

Myytti 1: Jatkuva pesu haurastuttaa kangasta

Totta ja tarua.

Vaatteen kestävyyteen vaikuttaa olennaisesti laatu ja materiaali. Ainahan niin pesu kuin käyttö kuluttavat vaatetta, mutta treenivaatteet ovat yleensä tehty laadukkaista materiaaleista ja ne kestävät tällöin toistuvia pesuja paremmin.

Enemmän treenivaatteiden kohdalla kannattaa olla huolissaan hiestä. Hiki haurastuttaa kangasta ja pinttyessään sitä on vaikea saada pois. Siksi treenivaatteet kannattaisi pestä aina käytön jälkeen ennen kuin hiki ehtii kuivua niihin.

”Jos et voi pestä vaatteita heti, laita ne ilmavasti ulos tuulettumaan”, Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku vinkkaa.

Mitä jos pesukoneeseen ei ole muuta laitettavaa kuin yksi vaatekerta?

”Se ei ole tietenkään ekologista. Tällöin vaatteista kannattaa huuhdella pahimmat hiet pois, antaa niiden kuivua ja odottaa, että pestävää on enemmän. Jos vaatteet tarvitsee nopeammin käyttöön, voi ne pestä käsin”, Jerkku ohjeistaa.

Myytti 2: Pitkät pesuohjelmat eivät poista kunnolla likaa

Tarua.

Väitteen mukaan nykyaikaisten pyykinpesukoneiden pesuohjelmat säästävät vettä eivätkä poista kunnolla kuituihin kertynyttä likaa. Siksi kannattaisi valita lyhyempi pikaohjelma.

Jerkun mukaan väite ei pidä paikkaansa.

”Jos lika tai hiki on pinttynyt, suosittelen ennemminkin pesemään pidemmässä pesuohjelmassa. Pikaohjelma ei puhdista oikeasti likaista vaatetta.”

Peseminen koostuu aina neljästä osa-alueesta: lämpötilasta, ajasta, kemiallisesta ja mekaanisesta työstä. Pesuohjelman pituus ei ole suoraan kytköksissä käytetyn veden määrään, vaan johtuu nykyisin yhä useammin valmistajien pyrkimyksestä käyttää vähemmän vettä ja energiaa, jolloin vastaavasti joudutaan lisäämään muita osatekijöitä tuossa pesemisen nelikannassa.

Useissa nykyaikaisissa pesukoneissa on omat sport-pesuohjelmat. Kuinka ne toimivat?

Sport-pesuohjelmat pohjautuvat usein sille oletukselle, että urheiluvaatteet sisältävät synteettisiä kuituja eivätkä ole kovin likaisia. Tällöin pesulämpötila ja -aika määräytyvät näiden oletusten mukaan, jolloin pesuohjelmat ovat verrattain lyhyitä.

Joissain koneissa on höyryohjelmien raikastus-toiminto, joka voi testata materiaalin niin salliessa hieltä haisevien treenivaatteiden kanssa.

Myytti 3: Hienhaju lähtee pesemällä treenivaatteet 60 asteessa

Totta, mutta tämä on viimeinen oljenkorsi.

Tätä vinkkiä Jerkku ei kannata. Hänen mukaansa ykkösohje on noudattaa vaatteen pesulapussa olevia ohjeita. Se kertoo maksimaalisen lämpötilan, jossa vaatteen voi pestä.

”Puuvillan voi pestä 60 asteessa kuumassa, muttei oikein muita tekstiilejä.”

”Toki jos muut konstit on jo käytetty niin ennen kuin vaatetta menee roskiin heittämään, voi kokeilla pestä vaatteen kuumemmassa lämpötilassa. Tällöin on vain muistettava riski, että vaate voi mennä pilalle ja haurastua, kutistua tai löystyä”, Jerkku neuvoo.

Myytti 4: Pese kylmällä vedellä

Totta. Tämä voi toimiakin.

Matalammat lämpötilat ovat itse asiassa suositeltuja synteettisille kuiduille. Nykyaikaiset pesuaineetkin on suunniteltu niin, että ne toimivat jo matalammissa lämpötiloissa.

Pesukonevalmistajilla on erilaisia teknologioita, jotka mahdollistavat pesemisen matalammissa lämpötiloissa ja lyhemmällä pesuajalla. Tällaisia ovat esimerkiksi Electroluxin UltraCare tai Samsungin Eco Bubble -teknologiat.

Myytti 5: Pesupulveri tukkii kuidun

Ei tuki.

Jerkun mukaan ei ole väliä käyttääkö pulveria vai nestemäistä pyykinpesuainetta, kun treenivaatteet pesee pesukoneessa. Käsipesussa nestemäinen liukenee nopeammin veteen.

”Oleellista on, ettei pesuainetta annostele liikaa”, hän painottaa.

Tosin nestemäinen pesuaine voi lisätä pesukoneen käyttöikää, sillä se ei saostu koneen osiin samalla tavalla kuin pyykkipulveri.

”Huuhteluainetta ei kannata treenivaatteissa käyttää, sillä se löysyttää teknisiä materiaaleja.”

Myytti 6: Etikkapesu auttaa

Totta.

Jos tuntuu, ettei hienhaju lähde vaatteista millään, isoäidin vanhaa kikkaa eli etikkapesua voi kokeilla. Jerkku kuitenkin varoittaa, etteivät kaikki tekstiilit, esimerkiksi polyakrylaatti, välttämättä varsinaisesti rakasta etikkaa.

”Etikkapesu toimii esikäsittelynä. Laita sankoon desi etikkaa ja viisi litraa vettä. Anna liota hetki ja pese sitten normaalisti koneessa”, Jerkku neuvoo.

Myytti 7: Treenikengät voi pestä pesukoneessa

Tarua. Tai jos kokeilet, niin omalla vastuulla.

Kaikkia kenkiä ei voi pestä pesukoneessa, sillä joidenkin kenkien materiaalit ja liimaukset eivät kestä konepesua.

Jos päätät kuitenkin laittaa kengät koneeseen, käytä pesupussia.

Jos kuitenkin arveluttaa, mutta kengät ovat pesun tarpeessa, anna niiden liota pesuainevedessä, pese käsin ja huuhtele huolellisesti.

”Hellävaraisempaa kengälle on harjata, pyyhkiä tai tuulettaa niitä”, Jerkku ohjeistaa.

Kenkien ikää voi pidentää käyttämällä niissä sukkia, ja pohjallisia kannattaa ottaa välillä pois tai vaihtaa.

Myytti 8: Foamrollereita ja jumppamattoja ei voi huoltaa

Tarua. Kyllä voi.

Jumppamatto on hiestä märkä treenin jälkeen ja foamrollerin päällä tulee rullailtua treenin jälkeen hikisenä. Miten niitä voi huoltaa, etteivät ala haista?

”Kannattaa keskittyä ennaltaehkäisyyn”, Jerkku ohjeistaa.

Jumppamaton päälle on hyvä levittää ohut pyyheliina, joka imee hien ja heittää treenin jälkeen pesuun.

Pyyhi treenin jälkeen jumppamatto tai foamroller kostealla liinalla tai suihkuta siihen pesuainetta ja anna kuivua hyvin. Jos mattoon tai rullaan pinttyy likaa, voit kevyesti harjata sitä saippuaveteen kastetulla harjalla.

Joitakin mattoja voi laittaa myös pesukoneeseen, mutta ennen kuin nakkaat maton koneeseen, tarkista, voiko juuri sinun mattoasi pestä.

Jospa näillä ohjeilla voisit vihdoin heittää hyvästit sille märän koiran löyhkälle.

Juttua varten on haastateltu Marttojen Teija Jerkun lisäksi SOK:n valikoimapäällikkö Harri Jokista.

Lue lisää vaatteiden pesusta:

Lisää aiheesta