Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hullaannu neulomisesta! Tässä neuleohjeet aloittelijalle, haasteita kaipaavalle ja kokeneelle neulojalle

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 5.1.2024
|
Muokattu: 5.1.2024
Kylmät pakkassäät houkuttelevat tarttumaan lankoihin ja puikkoihin. Katso neuleohjeet, joista löytyy valinnanvaraa sekä helppoja ohjeita että uudenlaisia ideoita kaipaavalle.

Näin aloitat neulomisen

Ei hätää, vaikka viimeisimmästä neulomiskerrasta olisi aikaa. Katso video-ohjeet neulomisen perusteisiin ja kertaa, miten silmukat luodaan ja päätellään sekä miten oikea ja nurja silmukka tehtiinkään. Ota myös muistiin vinkki, miten saat nostettua puikolta pudonneen silmukan kätevästi.

Helppo neulepanta

Kahdella värillä neulottu paksu panta suojaa hyvin korvia. Pelkästään oikeilla silmukoilla neulottava panta valmistuu nopeasti ja sopii hyvin aloittelijan ensimmäiseksi neuleeksi.

Lämmittävä pipo

Muhkea pipo neulotaan pyöröpuikoilla. Oikeilla ja nurjilla silmukoilla sekä langankierroilla tehty puolipatenttineulos ja kolminkerroin taitettu reuna tekevät piposta lämpöisen.

Palmikkopipot koko perheelle

Jos kaipaat hieman lisää haastetta, kokeile palmikkopipoa, joka neulotaan yhdellä värillä. Lisää pipoon halutessasi piristykseksi tupsu, jonka väriksi sopii pipon väri tai siihen sointuva tehosteväri. Tästä ohjeesta löydät versiot sekä aikuisen että lapsen pipoon, joten voit neuloa samanlaiset pipot vaikka kaikille perheenjäsenille.

Neulottu kauluri

Kauluri on nyt trendikäs asuste. Kauluri neulotaan kahdella langalla, jotka sisältävät lämmittävää merinovillaa ja pehmeää mohairia. Palmikkoreunus tuo kauluriin uudenlaista ilmettä.

Perinteiset villasukat

Jämähtääkö villasukkien neulominen kantapäähän? Katso tästä muistinvirkistykseksi ohjeet perinteisiin villasukkiin ja kolmeen erilaiseen tapaan neuloa villasukan kantapää.

Raitasukat ja polvisukat

Kokeile värikkäitä raitasukkia. Sukkien kuvio koostuu tavallisista raidoista ja helpoista kahdella langalla neulottavista kirjoneulekerroksista. Tästä ohjeesta on hyvä aloittaa, jos haluat opetella kirjoneulomista.

Jos kaipaat lämmikettä nilkkaa pidemmälle, neulo pitsivartiset polvisukat. Näyttävä pitsikuvio syntyy helposti langankiertojen ja kavennusten avulla.

Upeat kirjoneulesukat

Enemmän haastetta kaipaava neuloja ottaa puikoille kirjoneulesukat, jotka ilmentävät Suomen maakuntia. Katso ohjeet näyttäviin maakuntasukkiin ja valitse suosikkisi seuraavaksi neuletyöksi.

Ohjeet helppoihin lapasiin

Yksiväriset lapaset ovat aloittelijalle sopiva neule. Helpoin tapa on neuloa lapaseen aukkopeukalo, kokeneempi neuloja kokeilee lapasta hyvin käteen istuvalla kiilapeukalolla. Kuvallisilla ohjeillamme onnistut varmasti!

Perinteiset lovikkalapaset neulotaan paksuilla puikoilla, joten valmista tulee nopeasti. Viimeistele lapaset monivärisellä kirjailulla ja lisää halutessasi vielä letti- ja tupsukoristeet.

Lämmittävät kirjoneulelapaset

Kirjoneulelapaset neulotaan kahdella värillä. Saat lapasista helposti juuri omannäköiset, kun vaihdat punaisen langan omaan lempiväriisi.

Helpot neuleet vauvalle

Tätä helpompaa ei vauvan sukkien neulominen voi olla! Tossumaiset sukat neulotaan tasona oikeilla silmukoilla ilman lisäyksiä ja kavennuksia. Lopuksi tossut ommellaan muotoonsa. Tossujen resoreja voi tilanteen mukaan pitää joko taitettuna tai täysimittaisina, jolloin ne lämmittävät hyvin vauvan jalkoja.

Myös perinteiset vauvan villasukat valmistuvat hujauksessa. Rypytetyt, oikeilla ja nurjilla silmukoilla neulotut varret saavat sukat pysymään hyvin vauvan jalassa.

Lämmikettä karvaisille perheenjäsenille

Pakkasella myös koirat kaipaavat lisälämmikettä ulkoiluun. Tee koirallesi suloinen villapaita, johon saat helposti näyttävyyttä monivärisellä langalla.

Muista taukojumppa

Ethän unohda vetristää käsiäsi neulomisen lomassa! Katso helppo taukojumppa, jonka jälkeen neulominen sujuu taas mukavammin.

Lisää käsityöideoita

Lisää aiheesta