Yhteishyvän juttusarjassa tavataan S-ryhmän pomoja lounastreffeillä. Tällä kertaa kiperiin kysymyksiin vastaa henkilöstöjohtaja Hanne Lehtovuori.
Aloitit SOK:n henkilöstöjohtajana reilu vuosi sitten. Mitä työhösi kuuluu?
Tehtäväni on auttaa ihmisiä onnistumaan työssään. Edistämme yhdessä sovittuja henkilöstön saatavuuteen, osaamiseen, johtamiseen ja yrityskulttuuriin liittyviä asioita sekä HR-palveluiden ja -järjestelmien toimivuutta.
S-ryhmässä on 40 000 työntekijää. Montako heistä olet tavannut?
Aika monta. Virtuaalisesti etäpalavereissa tuhansia, mutta toki myös kasvotusten useamman sadan.
Olet korostanut ensimmäisen kesätyöpaikan merkitystä. Mikä oli sinun ensimmäinen kesätyöpaikkasi?
Olin 14-vuotiaana sisälähettinä Turun energialaitoksella. Jaoin sisäistä postia kaksi kertaa päivässä. Sellaista työtä ei nykyään ole. Minut otettiin hyvin vastaan, mutta kesäaikaan posteja oli vähän. Kulutin aikaani pyytämällä lisähommia ja lueskelemalla muun muassa Mika Waltarin romaanin Mikael Karvajalka.
Olet kehottanut kesätyönhakijoita kehumaan itseään rohkeasti. Kehu itseäsi kolmella virkkeellä.
Olen kuulemma hyvä kokoamaan ihmisiä yhteen ratkomaan asioita. Haluan oikeasti ymmärtää muiden näkökulmia ja olen ratkaisukeskeinen. Olen myös aika positiivinen ja yritän nähdä kaikessa hyvät puolet.
S-ryhmässäkin on nyt työvoimapulaa. Saat lyhyesti kehua S-ryhmää työnantajana.
Alueosuuskaupat ovat henkilöstön mielestä tutkitusti Suomen innostavimpia työpaikkoja. Työ S-ryhmässä on mielekästä, ja kulttuuri on aidosti ihmisiä arvostavaa. S-ryhmän yrityksissä on valtava määrä erilaisia uramahdollisuuksia: työssä pääsee oppimaan, suorittamaan opintoja ja tehtäviä sekä paikkakuntia voi halutessaan vaihtaa.
”S-ryhmässä on valtava määrä erilaisia ura-mahdollisuuksia.”
S-ryhmällä on myös Suomen laajimmat henkilöstöedut; henkilöstö ja heidän perheenjäsenensä saavat asiakasomistajabonuksen lisäksi ostoetua 3–25 prosenttia yli 1600 toimipaikasta.
Olet kotoisin Turusta. Miten juuresi näkyvät sinussa?
Puheessa. Turun murre paistaa läpi ja voimistuu turkulaisystävien tapaamisen myötä. Minulla on geenejä myös Itä-Suomesta, ja olen viettänyt monet lapsuudenkesät järvimaisemissa Joensuussa. Uskon saaneeni sieltä oppia ihmisten kohtaamiseen lämmöllä.
Kyllästytkö turkulaisvitseihin?
En ikinä, koska ne ovat aina hyväntahtoisia ja suorastaan riemastuttavia. Erityisesti turkulaisten ja tamperelaisten väliset naljailut ovat hauskoja.
Olet juristi ja työn ohella suorittanut EMBA-tutkinnon ja opiskellut Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksen tohtorikoulutuksessa. Oletko ikuinen opiskelija?
Olen jatkuvan oppimisen puolestapuhuja. Tutkintojen suorittaminen ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, vaan tavoitteena on oman osaamisen päivittäminen. Sen jälkeen uusia ilmiöitä ymmärtää taas paremmin. Parhaat opit saa fiksuilta kollegoilta, kun töitä tehdään yhdessä.
”Parhaat opit saa fiksuilta kollegoilta, kun töitä tehdään yhdessä.”
S-ryhmän keskeisiä tavoitteita on tehdä Suomesta parempi paikka elää. Miten se mielestäsi voidaan toteuttaa?
Suomi olisi parempi paikka elää, jos entistä suurempi osa pääsisi osaksi hyvinvointia tukevia työyhteisöjä. Uskon, että työ tuottaa inhimillistä ja taloudellista hyvinvointia tekijälle ja koko Suomelle. Työhyvinvointi syntyy ihmisten kohtaamisesta ja yhdessä tekemisestä: siitä, että työn tuloksista iloitaan yhdessä.
Työskentelit viime joulukuussa yhden lauantai-illan ravintola 10. Kerroksen tarjoilijana. Miksi?
Ravintolalla oli pikkujoulusesonkina pulaa työntekijöistä ja tarjouduin vapaaehtoiseksi. Yhden illan ajan tarjoilin ja katoin pöytiä. Se oli hauska ja antoisa kokemus. Minut otettiin osaksi porukkaa, ja sain kokea, millaista ravintolan arki on.
Perheeseesi kuuluu puoliso sekä lukiolainen ja alakouluikäinen lapsi. Miten helpotat arkea?
Meillä on tapana käydä pari kertaa vuodessa koko perheen voimin öisin Prismassa. Yleensä menemme sinne puolenyön aikaan. Silloin ostelemme kaikessa rauhassa vaatteita, kattiloita ja kaikkea muuta, mitä tarvitaan. Ostosten teko on lasten mielestä hauskaa, aivan kuin pieni seikkailu, kun paikalla ei ole kovin montaa muuta ihmistä.
Mikä on perheenne suosikkiruoka ja kuka sen kokkaa?
Arkena meillä syödään herkullisia ja monipuolisia valmisruokia, viikonloppuisin panostetaan enemmän ruoanlaittoon. Yhteinen suosikkimme on mieheni valmistama grillattu lohi äitini reseptin mukaisella kermaviilikastikkeella ja uusilla perunoilla.
Olet kertonut, että lapsena yökyläilit mielelläsi. Kenet nyt kutsuisit yökylään ja miksi?
Kutsuisin psykoterapeutti Maaret Kallion keskustelemaan inhimillisestä työelämästä. S-ryhmässä on vastuullinen välittämisen ja ihmisten arvostamisen kulttuuri, jota haluamme vaalia ja kehittää vastaamaan työntekijöiden ja asiakkaiden odotuksia. Tarjoaisin hänelle tietysti mieheni tekemää grillilohta.
Miten lataat akkujasi?
Kävelemällä pomeranian-rotuisen koiramme Pipan kanssa pitkiä lenkkejä metsässä. Pidämme kollegoideni kanssa myös kävelypalavereja ja käymme keskustelut samalla puhelimitse.
Käyn lasteni kanssa uimassa, ja teemme kesäaikaan perheen kanssa pieniä veneretkiä pääkaupunkiseudun lähisaarille.
Yhteishyvän juttusarjassa ihmiset kertovat mihin käyttävät Bonuksensa. Mihin sinä käytät omasi?
Kauppalaskuihin. Ilahdun joka kerta, kun huomaan, miten iso summa Bonuksia tilille on kertynyt. Olen myös lahjoittanut bonusrahojani Ukrainaan.