Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Erotilanteessa omaisuus jaetaan puolisojen kesken lähtökohtaisesti tasan. Se, jolla on enemmän, maksaa tasinkoa sille, jolla on vähemmän. Tämä tehdään riippumatta siitä, onko varallisuus kertynyt vaikkapa ennen liittoa tehdyistä sijoituksista tai saadusta perinnöstä. Asiantuntija suosittelee harkitsemaan avioehtoa.

Omat vai yhteiset rahat? Raha-asioista kannattaa sopia ennen avioliittoa

Teksti:
Anne Ventelä
Kuvat:
Pinja Meretoja
Julkaistu: 16.3.2023
|
Muokattu: 16.3.2023
Onnelliseltakin tuntuva liitto saattaa päättyä avioeroon. Siihen kannattaa varautua suunnittelemalla taloutta viisaasti liiton alusta alkaen.

Avioliiton kynnyksellä kukaan tuskin haluaa miettiä eroa. Se kuitenkin kannattaa. Ensimmäisistä liitoista noin 40 prosenttia päättyy eroon. Vuodesta 1990 lähtien avioeroja on rekisteröity vuosittain noin 13 500, kertoo Tilastokeskus.

Mahdollisten sydänsurujen ja käytännön järjestelyiden lisäksi erotilanteissa täytyy selvitellä sitä, miten lusikat jaetaan. Siitä voi aiheutua ylimääräistä huolta ja harmia.

”Ylimääräiseltä harmilta voi välttyä, jos eron mahdollisuuden huomioi jo silloin, kun asiat ovat hyvin”, muistuttaa S-Pankin asiantuntija Emilia Simola.

Suunnittele taloutta alusta alkaen

Onko meillä omat vai yhteiset rahat? Jos yhteiset, mitä se käytännössä tarkoittaa? Näitä kysymyksiä parisuhteessa kannattaa pohtia jo ennen avioliiton solmimista, Simola sanoo.

Hänen mukaansa kulujen hoitamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa. Parisuhteessa pitää kuitenkin voida keskustella rahasta. S-Pankin teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan näin tekeekin yli puolet suomalaisista, Simola kertoo.

”Vaikka puolisoista toinen hoitaisi kaikki yhteiset laskut, pitää niistäkin puhua. Silloin kummallakin on käsitys siitä, mitä laskuja taloudessa ylipäätään maksetaan.”

Vaikka kuluista vastattaisiin yhdessä, suosittelee Simola silti erillisiä palkkatilejä. Niiden lisäksi voi avata yhteisen käyttö- ja vaikka säästötilinkin, joille rahoja ohjataan yhdessä sovittu määrä.

”Tällöin eron keskellä vältytään vaivalta, joka tulee uusien tilien, pankkikorttien ja tunnuslukujen avaamisesta. Sama pätee silloin, jos liitto päättyy toisen kuolemaan.”

Oma puskuri tuo turvaa

Puolisoilla on hyvä olla omat pankkitilit myös siksi, että kumpikin voi kerätä niille omaa puskurirahastoaan. Sellainen kannattaa aina olla, Simola sanoo. Jos rahaa säästetään yhdessä sijoittamalla, kannattaa kummallekin perustaa esimerkiksi oma rahastosalkku, hän lisää.

Ero nostaa elinkustannuksia nopeasti etenkin lapsiperheissä, sillä usein yhden perheasunnon ja auton tilalle tarvitaankin kahdet. Säästöjä tarvitaan silloinkin, jos yhteinen talous on levännyt enemmän toisen puolison harteilla.

”Ero ei aina tule parhaaseen mahdolliseen aikaan. Se voi yllättää esimerkiksi vanhempainvapaan, hoitovapaan tai sairausloman aikana", Simola muistuttaa.

Omat säästöt antavat enemmän aikaa ja pelivaraa henkilökohtaisen talouden järjestelemiseen. Menot ja tulot kannattaakin käydä läpi mahdollisimman pian eropäätöksen tekemisen jälkeen, Simola sanoo.

Parisuhteessa pitää voida keskustella rahasta.

Kun eronnut on selvittänyt pakolliset kulunsa, on hyvä pohtia, miten rahaa saisi kuukausittain säästöön edes vähän. Puskuria kannattaa kerryttää eron jälkeenkin, jotta pystyy jatkossa vastaamaan taloudestaan yksin myös hädän hetkellä.

Avioehto suojaa molempia

Erotilanteessa omaisuus jaetaan puolisojen kesken lähtökohtaisesti tasan. Se, jolla on enemmän, maksaa tasinkoa sille, jolla on vähemmän. Tämä tehdään riippumatta siitä, onko varallisuus kertynyt vaikkapa ennen liittoa tehdyistä sijoituksista tai saadusta perinnöstä.

Liiton aikana tämä saattaa tuntua reilulta, mutta erotilanteessa ajatukset voivat olla toiset. Siksi Simola suosittelee tekemään avioehdon ja hakemaan siihen lainopillista apua.

Avioehto on laillisesti sitova dokumentti, jolla voidaan sopia etukäteen, miten omaisuus erotilanteessa jaetaan. Avioehto auttaa omaisuuden jakamisessa silloin, kun sitä ei haluta jakaa tasan. Ehtoon voi kirjata esimerkiksi sen, että hoitovapaalla ollut vanhempi saa eron sattuessa kompensaation menettämistään tuloista.

”Avioehdolla voidaan suojata paitsi omaa omaisuutta myös taata puolisolle reilu taloudellinen tilanne eron jälkeen”, Simola muistuttaa.

Omaisuuden jako kannatta hoitaa mahdollisimman pian eron jälkeen. Sovitut asiat tulee dokumentoida selkeästi, ja osituksesta kannattaa laatia kirjallinen osituskirja.

”Entisen puolison oikeus vaatia ositusta ei vanhene koskaan. Osituskirja osoittaa, että asia on loppuun käsitelty. Ilman sitä voi myöhemmin tulla erimielisyyksiä siitä, onko varat jaettu tai onko sitä tehty reilusti.”

Pankki ei saa tietoa erosta

Eron hetkellä mieli täyttyy kysymyksistä ja arki hoidettavista asioista. Pankki- ja talousasiat eivät ole näistä vähäpätöisimpiä, Simola huomauttaa.

Avioehto auttaa omaisuuden jakamisessa silloin, kun sitä ei haluta jakaa tasan.

Pankki ei saa avioerosta tietoa automaattisesti. Asiakkaan täytyy olla itse yhteydessä pankkiin, jos talousasioita täytyy järjestellä uudelleen. S-Pankin asiakkaat voivat käydä yhdessä pankin asiakaspalvelijan kanssa läpi, mitä tileille, korteille ja esimerkiksi käyttöoikeuksille tehdään.

Eron yhteydessä on pankkiasioiden lisäksi päätettävä myös se, miten Bonusten halutaan kertyvän jatkossa. Jos Bonuksia on kerrytetty yhdessä ex-puolison asiakasomistajuuteen, kertyvät ne hänelle jatkossakin, ellei asiakasomistajatalouteen tehdä muutoksia.

Muista nämä erotessa

  1. Avioehto on pätevä vain, jos se on rekisteröity Digi- ja väestötietovirastoon ennen avioeroprosessin aloittamista.

  2. Kaikista sopimuksista ja taloudellisista toimista kannattaa tehdä kirjalliset dokumentit. Näin asioista ei tule epäselvyyttä jälkikäteen.

  3. Yhteisten tilien lopettamisesta täytyy sopia yhdessä. Voi olla kätevää pitää eron jälkeen yksi yhteinen tili yhdessä maksettavia kuluja, kuten lasten vaatteita tai harrastuksia, varten.

  4. Myös käyttöoikeudet puolisojen ja mahdollisten lasten tileihin tulee tarkistaa ja tarvittaessa poistaa.

Lue myös

Lue lisää

Lisää aiheesta