Erotilanteessa omaisuus jaetaan puolisojen kesken lähtökohtaisesti tasan. Se, jolla on enemmän, maksaa tasinkoa sille, jolla on vähemmän. Tämä tehdään riippumatta siitä, onko varallisuus kertynyt vaikkapa ennen liittoa tehdyistä sijoituksista tai saadusta perinnöstä.
Liiton aikana tämä saattaa tuntua reilulta, mutta erotilanteessa ajatukset voivat olla toiset. Siksi Simola suosittelee tekemään avioehdon ja hakemaan siihen lainopillista apua.
Avioehto on laillisesti sitova dokumentti, jolla voidaan sopia etukäteen, miten omaisuus erotilanteessa jaetaan. Avioehto auttaa omaisuuden jakamisessa silloin, kun sitä ei haluta jakaa tasan. Ehtoon voi kirjata esimerkiksi sen, että hoitovapaalla ollut vanhempi saa eron sattuessa kompensaation menettämistään tuloista.
”Avioehdolla voidaan suojata paitsi omaa omaisuutta myös taata puolisolle reilu taloudellinen tilanne eron jälkeen”, Simola muistuttaa.
Omaisuuden jako kannatta hoitaa mahdollisimman pian eron jälkeen. Sovitut asiat tulee dokumentoida selkeästi, ja osituksesta kannattaa laatia kirjallinen osituskirja.
”Entisen puolison oikeus vaatia ositusta ei vanhene koskaan. Osituskirja osoittaa, että asia on loppuun käsitelty. Ilman sitä voi myöhemmin tulla erimielisyyksiä siitä, onko varat jaettu tai onko sitä tehty reilusti.”