Iso kysymys kuului: miten suojella lasta niin, että samalla sallii rakkauden?
”Eron aikaan minulla ei ollut yhtään kunnioitusta eikä luottamusta lapsen isää kohtaan”, Karhumetsä toteaa.
Hän opetteli tietoisesti etsimään ex-puolisostaan hyviä piirteitä ja laittamaan vaikeissa kohtaamisissa oman vihansa sivuun. Tunteitaan hän käsitteli muulloin, kirjoittamalla tai vaikkapa mätkimällä sanomalehtirullalla tyynyyn.
”Eksä varmaankin vaistosi asennemuutokseni. Tilanteet alkoivat olla sopuisampia”, Karhumetsä kuvailee.
Koittipa sellainenkin päivä, että vietettiin yhteisiä perhejuhlia. Läsnä olivat niin isä kuin tämän uusi puolisokin, joka suhtautui lapseen hellästi. Eräs muisto saa vieläkin kyyneleet silmiin:
”Muistan, kuinka lapsi oli menossa hänen syliinsä ja kääntyi katsomaan minua kuin lupaa kysyen. Ymmärsin, että sieltäkin hän saa rakkautta.”
Karhumetsä oli niin kiitollinen Ensi- ja turvakotien liitolta saamastaan tuesta, että kouluttautui itsekin järjestön eroneuvo-vapaaehtoiseksi.
"On lohdullista nähdä, että siinä istuu joku, joka on selviytynyt."
”Eroneuvo-tilaisuudet ovat yksittäisiä iltoja, joihin kuka tahansa saa tulla. Ohjelmassa on aina ammattilaisen luento sekä vapaaehtoisten johtamia keskusteluja pienryhmissä”, hän kertoo.
Vertaistukena toimiessaan Karhumetsä on kokenut, kuinka hedelmällistä on nähdä oman häpeän, pettymyksen ja surun muuntuvan voimavaraksi muille.
”Niille, jotka nyt kokevat saman tilanteen, on hirveän lohdullista nähdä, että siinä istuu joku, joka on selviytynyt.”
Nykyisin Päivi Karhumetsällä ja ex-puolisolla on sopuisat ja avuliaat välit. Karhumetsä muistelee päivää, jolloin lapsi lähti ensi kertaa kouluun:
”Tyttären isäkin lähti mukaan saattamaan. Siinä koin jonkinlaista yhteyttä – että olemme samaa asiaa ajamassa. Ei sitä rakkaudeksi voi kutsua, mutta jotakin lämmintä se oli.”