Kesähäät, morsian pyyhkii onnenkyyneleitä. Sulhanen pujottaa sormuksen tuoreen vaimonsa sormeen. Pariskunta vannoo, että he eivät eroa.
Kun suomalainen pari menee naimisiin, yhteiselämää on usein takana vuosia. Päätös avioitumisesta tehdään harvoin hetken mielijohteesta. Pariskunnalla voi olla yhteinen asunto ja lapsia.
Onnenhuuman jälkeen suhteeseen hiipii arki, johon saattaa kuulua sairastumisia, työttömyyttä, uskottomuutta ja talousongelmia. Tai sitten "kasvetaan erilleen", kuten on tapana sanoa. Pari alkaa puhua erosta tai toinen osapuoli ilmoittaa, että nyt riittää.
Vajaa kolmasosa aviopareista allekirjoittaa eropaperit keskimäärin kymmenen vuoden kuluessa avioitumisesta. Avoliitoista noin puolet on tässä vaiheessa päättynyt eroon. Erot ovat yleistyneet, ja asenteet niin avioliittoa kuin -eroa kohtaan muuttuneet sen mukana. Eronneen leima ei enää seuraa mukana läpi elämän.
Avioliitto oli yhteistyöhanke
Parisuhteen laadusta ei puhuttu siihen aikaan, kun esi-isämme solmivat avioliiton. Liitto oli monella tapaa yhteistyöhanke, jossa keskityttiin perheen elättämiseen. Tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta sanoo, että tänä päivänä avioliitolta odotetaan molemminpuolista kunnioitusta, rakkautta ja toisen tukemista.
Toisaalta kuormitustekijöihin, kuten ruuhkavuosiin, alkoholin tai päihteiden liikakäyttöön ja työurakeskeisyyteen, reagoidaan herkemmin kuin ennen. Ennen saatettiin pysyä liitossa, vaikkei se ehkä vastannutkaan odotuksia, mutta nykyään siitä on mahdollista lähteä.
Eroamista on helpottanut myös naisten itsenäistyminen. Nykyisin naisen identiteetti tai taloudellinen tilanne eivät ole miehestä riippuvaisia. Vanhemmuus jaetaan yhä useammin sen sijaan, että lapset jäisivät automaattisesti äidille. Pettämiseen kohdistuvat asenteet ovat tiukentuneet. Ennen uskottomuutta saatettiin katsoa läpi sormien, mutta nykyisin se voi entistä ehdottomammin johtaa eroon.
Onnellinen parisuhde ei ole arpa
"Jos toivoo onnellista suhdetta määrittelemättä sen enempää, mitä se itselle tarkoittaa, mennään metsään. Suhde koetaan usein sellaiseksi kuin elämä sillä hetkellä on. Eli jos on rankkaa, suhde tuntuu huonolta ja päinvastoin", sanoo parisuhdekouluttaja Sari Liljeström Kataja-Parisuhdekeskus ry:stä.
Silti hän uskoo, että nykyinen parisuhdekeskustelu on tärkeää. Huomio tulisi kuitenkin pitää yksilön omassa vastuussa ja valinnoissa. Liljeström muistuttaa, että onnellinen parisuhde ei ole arpa, jonka vain toiset saavat.
"Riittävän hyvässä parisuhteessa saa tarvitsemiaan asioita sen verran, että kestää myös hetket, jolloin niitä ei saa. Onnen kokemus syntyy siitä, että keskittyy saamaansa hyvään, eikä vain siihen, mikä on huonosti."
Vuonna 2013 Suomessa solmittiin 25 119 avioliittoa ja erottiin 13 766 kertaa. Vuoden tilastojen mukaan ensimmäinen avioliitto päättyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä. Lähteet: Tilastokeskus