Ensimmäiset raastepöydät ilmestyivät Rossoihin vuonna 1995, ja niistä tuli heti hitti.
Raasteiden aikakautta kesti lähes kaksi vuosikymmentä. Vuonna 2014 niiden tilalle tuli italialaishenkinen tavola verde -pöytä, jossa oli aiempaa enemmän säilykkeitä ja pidemmälle valmistettuja alkupaloja, esimerkiksi oliiveja sekä maustettua ja marinoitua kukkakaalia. Uudistus liittyi Rossojen ilmeen ja ruoan muuttamiseen entistä italialaisemmaksi. Muutos ei ollut kaikkien mieleen.
"Palautteen ja raastepöydän tunnettuuden vuoksi halusimme tuoda sen takaisin."
Ravintolaketju on saanut asiakkailta vuosien mittaan runsaasti palautetta, jossa on toivottu raasteiden ja etenkin salaatinkastikkeiden palauttamista. Tarjoilijat ovat vastailleet asiakkaiden ihmettelyihin raastepöydän puuttumisesta aivan viime vuosiin asti.
Mediakin on perinteisen alkupalapöydän katoamisen pannut merkille. Esimerkiksi Radio Suomipopin Aamulypsy, Yle X ja Pitääkö olla huolissaan -tv-ohjelma ovat puineet raastepöydän kohtaloa. Näyttelijä Antti Holma on sepittänyt raastepöydälle laulun, ja bloggaajat ovat kirjoittaneen sille muistokirjoituksia.
”Muisto kaunis voimaa antaa, surun raskaan hiljaa kantaa”, kuvaili eräs bloggari tuntojaan.
”Nimenomaan raastepöytä on se, mikä suomalaisille tulee Rossoista ensimmäisenä mieleen. Moni muistaa sen jo lapsuuden ensimmäiseltä ravintolakäynniltä. Meille raastepöytä on osa Rossojen brändiä. Vuosien mittaan tulleen asiakaspalautteen ja raastepöydän tunnettuuden vuoksi halusimme tuoda sen takaisin”, ketjupäällikkö Piia Virtanen Rosso-ketjuohjauksesta kertoo.