Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Moni muistaa Rosson raastepöydän jo lapsuuden ensimmäiseltä ravintolakäynniltä. Kuva vuosien takaa.

”Raastepöydästä voi aloittaa” – Rosson legendaarinen raastepöytä tekee vuosien jälkeen paluun

Teksti:
Anu Vallinkoski
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.9.2021
|
Muokattu: 13.9.2021
Porkkana- ja kaaliraastetta, säilykepaprikasuikaleita sekä valkosipulista ja sinappista salaatinkastiketta. Rossossa aterian voi tästä päivästä alkaen aloittaa taas rakastetun raastepöydän antimilla. Klassikkoa ovat kaivanneet niin asiakkaat kuin henkilökuntakin.

Ensimmäiset raastepöydät ilmestyivät Rossoihin vuonna 1995, ja niistä tuli heti hitti.

Raasteiden aikakautta kesti lähes kaksi vuosikymmentä. Vuonna 2014 niiden tilalle tuli italialaishenkinen tavola verde -pöytä, jossa oli aiempaa enemmän säilykkeitä ja pidemmälle valmistettuja alkupaloja, esimerkiksi oliiveja sekä maustettua ja marinoitua kukkakaalia. Uudistus liittyi Rossojen ilmeen ja ruoan muuttamiseen entistä italialaisemmaksi. Muutos ei ollut kaikkien mieleen.

"Palautteen ja raastepöydän tunnettuuden vuoksi halusimme tuoda sen takaisin."

Ravintolaketju on saanut asiakkailta vuosien mittaan runsaasti palautetta, jossa on toivottu raasteiden ja etenkin salaatinkastikkeiden palauttamista. Tarjoilijat ovat vastailleet asiakkaiden ihmettelyihin raastepöydän puuttumisesta aivan viime vuosiin asti.

Mediakin on perinteisen alkupalapöydän katoamisen pannut merkille. Esimerkiksi Radio Suomipopin Aamulypsy, Yle X ja Pitääkö olla huolissaan -tv-ohjelma ovat puineet raastepöydän kohtaloa. Näyttelijä Antti Holma on sepittänyt raastepöydälle laulun, ja bloggaajat ovat kirjoittaneen sille muistokirjoituksia.

”Muisto kaunis voimaa antaa, surun raskaan hiljaa kantaa”, kuvaili eräs bloggari tuntojaan.

”Nimenomaan raastepöytä on se, mikä suomalaisille tulee Rossoista ensimmäisenä mieleen. Moni muistaa sen jo lapsuuden ensimmäiseltä ravintolakäynniltä. Meille raastepöytä on osa Rossojen brändiä. Vuosien mittaan tulleen asiakaspalautteen ja raastepöydän tunnettuuden vuoksi halusimme tuoda sen takaisin”, ketjupäällikkö Piia Virtanen Rosso-ketjuohjauksesta kertoo.

Jotain uutta, paljon tuttua

Vaikka uudessa raastepöydässä on paljon vanhaa tuttua, on siinä myös jotain uutta. Raasteiden lisäksi pöydässä on aina myös suolapähkinöitä, pisaratomaatteja ja kurkkuja sekä sesongin mukaan vaihtuva raaste. Lounaisaikaan tarjolla on lisäksi leipää.

”Rosson oma keittiöväki valmistaa aamuisin kaikki raasteet kotimaisista juureksista tai kasviksista. Tässä toimimme eri tavalla kuin 1990-luvulla. Tuolloin raasteet tulivat ravintoloihin valmiina talon ulkopuolelta, Piia Virtanen selittää.

Uudessa raastepöydässä Rossot vannovatkin entistä enemmän kotimaisuuden ja tuoreuden nimiin.

"Tarjoilijat ovat kiitelleet, miten he viimein pääsevät lausumaan asiakkaille ’Raastepöydästä voipi aloitella’"

Ravintolaketju on valmistellut raastepöydän paluuta huolellisesti. Uudistettua raastepöytää on testattu viime kesän ajan Jyväskylän, Kajaanin ja Kuopion Rossoissa.

Virtasen mukaan niin asiakkailta kuin henkilökunnaltakin saatu palaute kokeilusta on ollut hyvää.

”Tarjoilijat ovat kiitelleet, miten he viimein pääsevät lausumaan asiakkaille ’Raastepöydästä voipi aloitella’. Tätä lausetta henkilökunta on kuulemma harjoitellut Rossoissa kuorolausuntana”, Virtanen naurahtaa.

Raastepöytä palaa Rossoihin 22.9.2021.

Lue myös

Kokeile vaihteeksi raasteita