Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin puhut puolisosi rakkauskieltä

Teksti:
Laura Friman
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Osoitatko rakkautta sanoin vai teoin? Entä osaatko puhua kumppanisi "rakkauskieltä"? Vaikka sinulle olisi tärkeää kosketella, voi puolisosi pitää yhteistä lenkkiä lemmen juhlana.

Heti kärkeen hyviä uutisia: jäyhästä kansanluonteestamme huolimatta emme ole parisuhteissa sen surkeampia kuin muutkaan. Yleinen hokema suomalaisen puhumattomuudesta ja pussaamattomuudesta ei siis ole välttämättä ollenkaan totta.

"Uskon, että kyseessä on myytti. On totta, että fraasia 'Rakastan sinua' käytetään suomen kielessä vähemmän kuin englannissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivät suomalaiset rakasta tai osoita rakkauttaan", vahvistaa rakkauteen erikoistunut tutkija Jason Lepojärvi.

Rakkautta nimittäin mitataan aivan toisilla mittareilla kuin rakastamisfraasin viljelytiheydellä. Rakkaudessa onnistuminen on kytköksissä toisen arvostamiseen ja siihen, miten valmis on sitoutumaan kumppanin kukoistukseen.

"Jos toiselle on tärkeää kuulla, että häntä arvostetaan ja häneen sitoudutaan, hyvä rakastaja tietenkin toteuttaa tämän toiveen. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin rakastaa toista niin, että sen tuntee sanomattakin."

Tässä olemmekin jo paljon parempia.

Sitoudu toisen hyvinvointiin

Rakastaminen tarkoittaa myös päivittäistä huomioimista ja arjen tekoja. Ajan puute on tekosyy, sillä perhearkikin tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia pieniin lemmen jippoihin: herkän tekstiviestin naputtelu vie alle minuutin, pusu eteisessä pari sekuntia. Yhteisestä ajasta on erityisen tärkeää pitää kiinni, jos parilla on lapsia. Kumppani on nähtävä muutenkin kuin vain huoltotiimin toisena puoliskona.

"Panostamme molemmat kumppanin huomioimiseen. Emme esimerkiksi kumpikaan tee aamupalaa vain itselle vaan aina myös toiselle. Television ääressä pieni silittely kuuluu asiaan. Huomioimista on sekin, että antaa kumppanille tilaa silloin, kun tämä tarvitsee sitä. Teemme myös kumppanimme vuoksi asioita, joista emme itse ole kiinnostuneita: siksi Eetu tuleekin aina mukaan meikkiosastolle."

– Ella Korpinen ja Eetu Leppänen, yhdessä kaksi vuotta.

"Arjen pienet jutut ovat tärkeitä. Tomi keittää minulle kahvit valmiiksi, ja minä viikkaan hänen puhtaat vaatteensa kaappiin. Pidämme joka perjantai parisuhdeillan, jolloin keskitymme vain toisimme. Kuuntelemme musiikkia, laitamme hyvää ruokaa, juomme viiniä ja rentoudumme. Tästä ei tingitä! Keksimme myös jatkuvasti uusia yhteisiä harrastuksia. Äskettäin Tomi alkoi opettaa minulle kitaransoittoa, ja yhdessä harjoitteleminen on tosi hauskaa. Viestittelemme ahkerasti aina ollessamme erossa."

– Sonja ja Tomi Behm, yhdessä kahdeksan vuotta.

Jason Lepojärvestä on tarpeellista määritellä myös, mitä romanttinen rakkaus, eros, on. Lepojärvi näkee rakkauden ennen kaikkea hyveeksi. Hyve taas on luonteenpiirre, jota voi kehittää. Siksi kukaan ei ole tässä lajissa synnynnäinen mestari tai toivoton tunari.

"Rakkaus hyveenä on arvostavaa sitoutumista toisen hyvinvointiin", tutkija tiivistää.

Toisen hyvinvointiin sitoutuminen merkitsee myös halua tehdä jotakin kumppaninsa hyväksi. Muutoin rakkaus on pelkkä kuvitelma, joka ei toteudu käytännössä.

Näitä hyviä tekoja ei voi varsinaisesti erotella sanoihin ja tekoihin, vaan ne ovat kolikon kaksi puolta, sillä sanatkin ovat tekoja. Sanalliset teot ovat muun muassa kannustamista ja lohduttamista, joilla tuetaan kumppanin onnellisuutta. Rakkauden tekoja ei tarvitse arvottaa vaan arvostaa: kullakin on oma, luonteva tapansa osoittaa tunteitaan.

Rakastaminen ja rakkaus ovat eri asioita

"Olemme kumpikin temperamenttisia ja kärsimättömiä ja puhumme kiivaasti. Riitelemme toisinaan lasten kasvatuksesta. Ensin kuohahdamme kumpikin rajusti, sitten juttelemme asiat perin pohjin läpi. Itkulta ei voi välttyä, mutta avoin keskustelu on tärkeintä. Vaikeista ajoista selvitään huumorilla."

– Sonja ja Tomi Behm

"Erimielisyydet syntyvät pienistä, arkisista asioista – vaikka silloin, kun Eetu pelaa pleikkaria pidempään, kuin on sanonut. Pleikkariin uppoutuminen onkin ainoita hetkiä, jolloin Eetu saattaa unohtaa minun huomioimiseni. Minä taas olen nälkäisenä kiukkuinen ja hermostunut. Silloin saatan ärtyä mistä tahansa."

– Ella Korpinen ja Eetu Leppänen

Jokainen pitkän parisuhteen kokenut tietää, että vuosien yhdessäolon jälkeen kumppani ei aina herätä lemmekkäitä tunteita. Arjessa kuka tahansa on ajoittain ärsyttävää seuraa. Vaikka suhde ei olisi riitaisa, se voi tuntua pitkiäkin aikoja laimealta. Pursuilevan pyykkikorin ääressä moni kadottaa sisäisen huippurakastajansa. Jason Lepojärvi rauhoittelee hieman yllättävälläkin faktalla: tunteet kuuluvat parisuhderakkauteen, mutta eivät ole sen ydin.

"Rakastuminen ja rakkaus liittyvät toisiinsa, mutta ovat eri asioita. Rakkauden tunteet voivat auttaa rakkauden toteutumista. Jos toisesta pitää, hänen hyvinvointiinsa on helpompi sitoutua. Kypsä ihminen osaa rakastaa silloinkin, kun tunteet ovat jäähyllä."

Erimielisyyksiä aiheuttavat tyypillisesti myös rakkauden osoittamisen tavat. Asetelma on monelle tuttu: sinulle arkirakkaus on ennen kaikkea helliä sanoja, kumppanille proosallisempaa lumen luomista aamuseitsemältä. Toisille on tärkeää tuijotella kumppaniaan silmiin, kun toisille rivakka sauvakävelylenkki on sanatonta lemmen juhlaa. Jason Lepojärvi puhuu näistä toimintamalleista "rakkauskielinä". Niiden tulkkaamiseen kannattaa satsata. Se on usein onnistuneen parisuhteen avain.

Tunnista molempien rakkauskielet

"Vaikka en ole ammattipsykologi, ajattelen, että kahden hyvin eri tavalla rakastavan parisuhde voi toimia, mikäli molemmat sitoutuvat toistensa rakkauskielen opetteluun. Näitä ovat muun muassa fyysisyys, sanat, laatuaika ja lahjat."

Vaikka useimmat pitävät jokaisesta näistä osa-alueista, yleensä jokin niistä nousee silti toisia tärkeämmiksi. Kun rakastamisen tavat eivät kohtaa, syntyy harhakuvitelma siitä, ettei meitä rakasteta. Sulateltavaa riittää varsinkin, jos kumppani osoittaa tunteitaan epätyypillisemmällä tavalla.

"Parisuhteen haaste ja velvollisuus on opetella tunnistamaan molempien rakkauskielet – myös omat", Jason Lepojärvi vinkkaa.

"Opimme onneksi myös ilmaisemaan rakkautta toiselle ominaisemmalla kielellä. Tunnistamme ja koemme rakkautta myös silloin, kun toinen puhuu hepreaa. Kuten taloustieteilijät sanovat: win-win."

Vaikka Lepojärvi puhuu rakkaudesta luontevasti ja asiantuntevasti, omakohtaisia huippuniksejä hän jakelee kitsaasti.

"Olen samanlainen tunari kuin muutkin. Suomesta löytyy miljoonia minua taitavampia rakastajia. Pyrin hoitamaan omaa parisuhdettani opettelemalla puolisoni rakkauskieliä ja ilmaisemalla rakkautta siten, että viesti menee paremmin perille."

Tämä työ rakkauden parissa ei Lepojärven mukaan pääty koskaan. Onneksi kyse ei ole pitkäpiimäisestä vaan antoisasta tehtävästä, johon voi heittäytyä ilolla.

"Rakkaus on elämän mittainen koulu. Siihen ei ole oikotietä tai matemaattista kaavaa."

Helpot ja nopeat vinkit parempaan arkeen

  • Sano huomenta ja suukota. Kerro, milloin palaat töistä – erityisesti silloin, jos tiedossa on jotakin poikkeavaa. Muista kumppanisi myös ruokakaupassa, osta myös hänen lempiruokiaan.
  • Arjen töiden jakaminen on tärkeää. Sopikaa vastuut. Se, joka osaa ja jaksaa, voi tehdä enemmän, mutta molempien on osallistuttava. Kummallakaan ei saa olla hyväksikäytetty olo.
  • Nosta kissa pöydälle! Puhumista kannattaa opetella.
  • Kaikki eivät vanno rakkautta päivittäin – eikä moni siitä edes pitäisi. Rakkaus ja arvostus ovat myös tekoja, eivät vain sanoja. Auton pesu ja renkaiden vaihto ovat mainioita osoituksia rakkaudesta. Kysy, mitä kumppani haluaisi katsoa televisiosta tai tahtoisiko hän lähteä lenkille. Tarjoa selkähierontaa.
  • Jos on sitoutunut toiseen, seksiä pitää olla ainakin kerran, pari viikossa – paitsi jos kumpikaan ei tykkää siitä. Seksi on kivaa ja terveellistä, ja se auttaa yöunen saavuttamisessa. Seksissä erittyvä oksitosiinihormoni ylläpitää voimakasta kiintymyssuhdetta. Seksistä ei silti tarvitse tehdä liian suurta numeroa.
  • Ruuhkavuosien keskellä on tärkeä, että perheen yhteistä aikaa ja lomia ei lyödä laimin. Silloin kannattaa laittaa lapset hoitoon ja nauttia ainakin vuorokausi kahdestaan.

Vinkit antoi erikoislääkäri Anneli Kivijärvi.

Näin osoitan rakkauteni

Jutussa olevat prosenttiluvut ja harmaat nostot on kerätty Yhteishyvä.fi:n Rakkauden tekoja -kyselystä lokakuussa 2015. Kyselyyn vastasi 709 lukijaa.

69 % kokee, että kumppani osoittaa rakkautta ihan sopivasti.

28 % ajattelee, että kumppani osoittaa rakkautta aivan liian vähän.

Millaisilla teoilla sinä osoitat rakkautta kumppanillesi?

Pussaan ja halin 37 %

Autan arjen askareissa 24 %

Kerron sen sanoin 18 %

Kokkaan tai leivoin 17 %

Muilla tavoilla 5 % Miten:

"Leikkaan hänen hiuksensa ja varpaankyntensä sekä rasvaan jalat."

"Mielestäni kokonaisvaltainen rakastaminen on tärkeää. Eri tavat osoittaa rakkautta parisuhteessa välittyvät perheessä kaikkien keskinäisiin suhteisiin."

"Kirjoitan kirjeitä ja kortteja."

"Kutittelen ja teen pikku 'kiusaa'."

"Laitan rakkausviestin eväsrasiaan."

Millaisia rakkauden tekoja haluaisit itse saada?

"Helliä halauksia, pientä lahjomista ja yllätyksiä. Lahjojen ei tarvitse olla kalliita, vaan lämmin ajatus on tärkein."

"Ihan arkisia asioita kuten tähänkin asti, esimerkiksi ketsupista tehty sydän makaronilaatikon päällä."

"Kehuja ja kertoisi usein, että olen tärkeä."

"Kiinnostunutta, kuuntelevaa ja kysyvää asennetta. Halauksia, hartioiden hierontaa, kehuja ja kauniita sanoja."

"Saan kumppaniltani joka aamu ja ilta suukon. On myös ihanaa, että kaupassa käydessään hän tuo myös minun lempiruokia pyytämättä ja vaikkei itse tykkää niistä."

"Minulle ruohonleikkuu, autonpesu, selänpesu ja lumityöt ovat rakkaudenosoituksia."

"Yllätyksenä saisin mielelläni aamiaisen muulloinkin kuin äitienpäivänä. Mieheni tekisi silloin sen minulle ilman velvoitetta eikä olisi lapsityövoimaa apuna."

"Seksiä ja haleja!"

"Parasta on se, että voi luottaa siihen, mitä on sovittu. Joskus kiihkeä tekstiviesti kesken päivän on ihana. Fyysinen kosketus on kaikkein tärkeintä. Sen ei aina tarvitse rajoittua tai liittyä seksiin."

"Toivon ja odotan kumppaniltani tekoja, jotka kertovat ilman sanoja sen, että hän haluaa omaehtoisesti auttaa ja saada yhteistä hyvää. Tällä tarkoitan esimerkiksi sitä, että tehdään kotitöitä yhdessä toisia auttaen. Niiden tekeminen yhdessä on yhteistä aikaa. Toisaalta siten saadaan lisää aikaa johonkin muuhun, kun kotityöt tulevat valmiiksi nopeammin.   Arvostan kovasti myös sitä, että kumppani lähtee kanssani esimerkiksi lenkille tai kuntosalille, vaikka molemmat joutuvat säätämään tahtia toisen osapuolen vauhtiin sopivaksi. Arvostan myös tekemättä jättämisiä kumppanin mielipiteen vuoksi. Esimerkiksi kaljan jättäminen juomatta tai television sulkeminen seurustelun vuoksi."

"Saisi sanottua tunteensa. Tiedän että hän tykkää minusta."

"Enemmän huomiota työviikon aikana, nyt se kuuluu pääasiassa viikonloppuihin, joskin se silloin korvaa viikon yksinäisyyden."

"Henkistä tukea ongelmatilanteissa ja muutenkin päivittäin. Tietysti myös rakkaudellisia kosketuksia ja ymmärtämystä ilman sanoja."

Lisää aiheesta