Heti kärkeen hyviä uutisia: jäyhästä kansanluonteestamme huolimatta emme ole parisuhteissa sen surkeampia kuin muutkaan. Yleinen hokema suomalaisen puhumattomuudesta ja pussaamattomuudesta ei siis ole välttämättä ollenkaan totta.
"Uskon, että kyseessä on myytti. On totta, että fraasia 'Rakastan sinua' käytetään suomen kielessä vähemmän kuin englannissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivät suomalaiset rakasta tai osoita rakkauttaan", vahvistaa rakkauteen erikoistunut tutkija Jason Lepojärvi.
Rakkautta nimittäin mitataan aivan toisilla mittareilla kuin rakastamisfraasin viljelytiheydellä. Rakkaudessa onnistuminen on kytköksissä toisen arvostamiseen ja siihen, miten valmis on sitoutumaan kumppanin kukoistukseen.
"Jos toiselle on tärkeää kuulla, että häntä arvostetaan ja häneen sitoudutaan, hyvä rakastaja tietenkin toteuttaa tämän toiveen. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin rakastaa toista niin, että sen tuntee sanomattakin."
Tässä olemmekin jo paljon parempia.
Sitoudu toisen hyvinvointiin
Rakastaminen tarkoittaa myös päivittäistä huomioimista ja arjen tekoja. Ajan puute on tekosyy, sillä perhearkikin tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia pieniin lemmen jippoihin: herkän tekstiviestin naputtelu vie alle minuutin, pusu eteisessä pari sekuntia. Yhteisestä ajasta on erityisen tärkeää pitää kiinni, jos parilla on lapsia. Kumppani on nähtävä muutenkin kuin vain huoltotiimin toisena puoliskona.
"Panostamme molemmat kumppanin huomioimiseen. Emme esimerkiksi kumpikaan tee aamupalaa vain itselle vaan aina myös toiselle. Television ääressä pieni silittely kuuluu asiaan. Huomioimista on sekin, että antaa kumppanille tilaa silloin, kun tämä tarvitsee sitä. Teemme myös kumppanimme vuoksi asioita, joista emme itse ole kiinnostuneita: siksi Eetu tuleekin aina mukaan meikkiosastolle."
– Ella Korpinen ja Eetu Leppänen, yhdessä kaksi vuotta.
"Arjen pienet jutut ovat tärkeitä. Tomi keittää minulle kahvit valmiiksi, ja minä viikkaan hänen puhtaat vaatteensa kaappiin. Pidämme joka perjantai parisuhdeillan, jolloin keskitymme vain toisimme. Kuuntelemme musiikkia, laitamme hyvää ruokaa, juomme viiniä ja rentoudumme. Tästä ei tingitä! Keksimme myös jatkuvasti uusia yhteisiä harrastuksia. Äskettäin Tomi alkoi opettaa minulle kitaransoittoa, ja yhdessä harjoitteleminen on tosi hauskaa. Viestittelemme ahkerasti aina ollessamme erossa."
– Sonja ja Tomi Behm, yhdessä kahdeksan vuotta.
Jason Lepojärvestä on tarpeellista määritellä myös, mitä romanttinen rakkaus, eros, on. Lepojärvi näkee rakkauden ennen kaikkea hyveeksi. Hyve taas on luonteenpiirre, jota voi kehittää. Siksi kukaan ei ole tässä lajissa synnynnäinen mestari tai toivoton tunari.
"Rakkaus hyveenä on arvostavaa sitoutumista toisen hyvinvointiin", tutkija tiivistää.
Toisen hyvinvointiin sitoutuminen merkitsee myös halua tehdä jotakin kumppaninsa hyväksi. Muutoin rakkaus on pelkkä kuvitelma, joka ei toteudu käytännössä.
Näitä hyviä tekoja ei voi varsinaisesti erotella sanoihin ja tekoihin, vaan ne ovat kolikon kaksi puolta, sillä sanatkin ovat tekoja. Sanalliset teot ovat muun muassa kannustamista ja lohduttamista, joilla tuetaan kumppanin onnellisuutta. Rakkauden tekoja ei tarvitse arvottaa vaan arvostaa: kullakin on oma, luonteva tapansa osoittaa tunteitaan.