Eri ryhmiin kuuluvia pionilajikkeita on tuhansia, Suomessakin useita kymmeniä. Pionit jaetaan ruohovartisiin ja puuvartisiin lajikkeisiin. Luonnonlajien lisäksi tarjolla on paljon hybridejä eli risteymiä sekä risteyttämällä tuotettuja jalosteita.
Maatiaispionit
Pionilajeja tunnetaan 33. Näistä kasvaa luontaisesti Euroopassa 10 ja Pohjois-Amerikassa kaksi. Loput 21 lajia ovat kotoisin Aasiasta. Aasialaisista lajeista neljä on puuvartisia eli pensaita.
Vielä muutama vuosi sitten pionien alkuperäislajeja oli vaikea löytää. Kiinnostus pioneihin on kuitenkin johtanut siihen, että jotkut taimistot ovat erikoistuneet pionien kasvatukseen ja taimia on nyt saatavana.
Kuolanpioni (Paeonia anomala)
Levinnyt Kuolan niemimaalta aina Kiinaan asti. Meillä se menestyy mainiosti pohjoisinta Lappia myöden. Kuolanpioni on vajaan metrin korkuinen, jäykkävartinen, kaunislehtinen kasvi, joka kukkii ruusunpunaisin, hieman nuokkuvin kukin touko–kesäkuun vaihteessa.
Kaukasianpioni (Paeonia mlokosewitschii)
Erikoinen, keltakukkainen, noin 80 senttimetriä korkea, jäykkävartinen pioni. Lehdet ovat sinivihreät ja suurilehdykkäiset. Kukinta-aika on noin kaksi viikkoa kesäkuussa.
Talonpojanpioni (Paeonia officinalis)
Voi olla sekä kerrottukukkainen että yksinkertainen. Kerrotut risteytykset on erotettu omaksi ryhmäkseen nimellä Paeonia x festiva. Kaikille maatiais- eli talonpojanpioneille on yhteistä lehden alapuolen sinivihreä väri, noin puolen metrin korkeus sekä aikainen kukinta touko–kesäkuussa.
Tillipioni (Paeonia tenuifolia)
Alle 40 senttimetriä korkea. Sen lehdet ovat hienoliuskaiset ja kukat loistavan punaiset. Tillipioni kestää myös Pohjois-Suomen puutarhoissa. Kukinta-aika on touko–kesäkuun vaihteessa.
Vuokkopioni (Paeonia anemoniflora)
Matala, noin puolen metrin korkuinen pioni, jonka vuokkoa muistuttavat, punaiset kukat ovat yksinkertaisia, mutta hyvin koristeellisia.
Jalopionit
Keski-Euroopassa viljellään noin 1 200 jalopionilajiketta. Jalopionien kukat voivat olla jopa 25 senttimetrin levyisiä. Usein ne ovat myös kerrottuja ja tuoksuvia. Kukinta-aika vaihtelee, mutta yleensä jalopionit kukkivat juhannuksesta heinäkuun alkuun.
Barbara
Kukat puolikerrottuja. Pitkien terälehtien keskeltä kohoaa kukan tornimainen sisäosa. Kukan väri on voimakkaan punainen ja vaaleanpunainen. Kasvi on matala ja vahvavartinen. Hyvä leikkokukka.
Bowl of Beauty
Kukat yksinkertaiset, ruusunpunaiset. Kukan keskiosa on vaaleankeltainen. Myöhäinen kukinta-aika.
Edulis Superba
Kukka vaaleanpunainen ja kerrottu. Terälehdissä on hopeinen hohto. Kukinta on keskimyöhäinen.
Festiva Maxima
Valkokukkainen, kerrottu pioni, jonka terälehdissä on karmiininpunaisia pilkkuja. Kukan tuoksu on voimakas. Kukkii kesäkuun lopulla.
Karl Rosenfield
Tumman karmiininpunainen. Kukka on kerrottu ja kukinta myöhäinen.
Sarah Bernhardt
Kukat suuria, vaalean ruusunpunaisia ja tuoksuvia. Tämä voimakaskasvuinen lajike kukkii myöhään ja on erinomainen leikkokukka.
Lian Tai, Lootusvaltaistuin
Lajike, jonka kukka on kerrottu ja terälehdet purppuranpunaiset. Kukan korkeat sisäosat ovat vaaleanpunaiset. Tanakka, kaksivärinen pioni, joka on pystykasvuinen ja noin metrin korkuinen. Kukkii myöhään.
Puuvartiset pionit
Puuvartisia pioneja on risteytetty tuhansia lajikkeita, joita kutsutaan yhteisellä nimellä Paeonia x suffruticosa. Kauniit jalosteet kukkivat lajikkeesta riippuen kesäkuun alusta kuun loppuun.
Feng Dan Bai, Valkoinen Feenixlintu
Suurikukkainen, valkoinen lajike, jonka kukat ovat yksinkertaisia ja tuoksuvia. Kukinta on aikainen. Pensas on harvaversoinen, pystykasvuinen, korkeudeltaan yli kaksi metriä.
Luo Yang Hong, Luoyangin punainen
Noin 2 metriä korkea. Ylöspäin suuntautuvat kukkavarret kannattelevat purppuranpunaisia, suurikokoisia ja tuoksuvia kukkia, joiden kukkamuoto ruusu tai krysanteemi. Lajiketta suositellaan helppoutensa vuoksi puuvartisten pionien aloituslajikkeeksi.
Wu Long Peng Shen, Musta lohikäärme pitää kukkaa
Suurikukkainen, purppuranpunainen, voimakastuoksuinen ja korkea lajike. Kukkavarret suuntautuvat ylös ja sivuille. Pensaan kasvutapa on leviävä ja voimakas.